Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO), TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek’in katılımıyla Teknoloji ve Yenilik Destek Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, Meclis Üyeleriyle firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda TÜBİTAK tarafından patent desteğinden iş fikrinin desteklenmesine, yeşil dönüşümden, teknoloji transfer personeli istihdam desteğine kadar firmaların ihtiyaç duyacağı her alana yönelik verilen desteklerin detayları anlatıldı.
“BİRLİKTE HAREKET EDİP DESTEKLERDEN DAHA ÇOK PAY ALALIM”
Toplantının açılışında katılımcılara seslenen Yönetim Kurulu Başkanı Çakır, sözlerine TÜBİTAK Başkanlığı görevine gelen Prof. Dr. Orhan Aydın’a Mersin’e verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek başladı. Kamu kurumlarının önemli destekleri, hibeleri bulunduğunu kaydeden Çakır, “Bundan sonrasında bize ve size düşen çok çalışmak” dedi. MTSO bünyesinde Sanayi Servisinde yeni bir yapılanmaya gidip bir destek birimi oluşturulacağını kaydeden Çakır, desteklerden daha çok pay alabilmek adına sanayiciyle birlikte hareket edeceklerini söyledi.
“PROJELERİN KABUL ORANI YÜKSEK”
TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek ise sözlerine kurum hakkında verdiği bilgilerle başladı. Özel sektör kuruluşlarının araştırma, teknoloji, geliştirme ve yenilik faaliyetlerini, girişimcilik ve üniversite sanayi işbirliğini desteklemeyi hedeflediklerini kaydeden Selek, “TEYDEB, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçi kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Bu amaç doğrultusunda destek programları tasarlamakta ve yürütmektedir” dedi. Bünyelerinde verilen desteklerin tümünün detaylarını katılımcılarla paylaşan Selek, “Bu yıl bütçemiz 4 milyar TL’ydi ve yüzde 90’dan fazlasını harcadık. Şimdi ek bütçe oluşturuyoruz. Ancak bu pastadan Mersin’in aldığı pay istenen düzeyde değil. Daha çok yararlanmalısınız” dedi.
Ardından proje hazırlanması noktasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Selek, değerlendirme aşamasında özellikle 3 önemli noktaya bakıldığını ifade edip bu noktaları, “Projenin Ar-ge içeriği ne kadar yeni fikir içeriyor, firmanın altyapısı, personel sayısı nasıl ve son olarak projenin ticarileşme durumu nedir? Bu 3 konunun optimum çözümü ne kadar yüksekse desteklenme ihtimali de o kadar yüksek olur” diye açıkladı.
Hazırlanan proje kabul görmezse vazgeçilmemesi yeniden denenmesi gerektiğini de vurgulayan Selek, “Bu zamana kadar başvuran 63 binin üzerindeki projenin 30 bine yakını kabul görmüş durumda. Kabul oranının yaklaşık 47 olduğunu söyleyebiliriz. Yurtdışındaki benzer desteklerde sağlanan kabul oranlarının çok üzerinde. Mutlaka denemelisiniz” ifadelerini kullandı.