HEDİYE EROĞLU
6 Şubat depremleri sonrası uzmanların gevşek zemin ve yapı kalitesiz stoğu nedeniyle önlem alınması için uyardığı Mersin’de deprem hasarının en aza indirilmesi ve olası acıların önüne geçilmesi için beklenen çalışmalar beklenen hızda hayata geçmezken Büyükşehir Belediyesi’nden yeni bir adım geldi.
Depreme hazırlık ve önlem alma konusunda yavaş hareket etmekle eleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, vaat ettiği sosyal konut projesi için ‘deprem hazırlık’ programını devreye soktu.
İÇERİK NET OLARAK BİLİNMİYOR
Büyükşehir Belediyesi son meclis toplantısında içeriği kısmen ele alınan çalışmalar kapsamında, riskli yapı tespiti yapılan yapıların yenilenmesini teşvik ederek mevcut yapı stoğunu depreme dayanıklı hale getirmek amacıyla “Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli İlçeleri 1/5 bin Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı Plan Hükmü İlavesi" ile ilgili teklif gündeme alındı.
Büyükşehir Meclisinde; İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na havale edilen konu ile ilgili idare adına açıklama şehir plancısı CHP’li Meclis Üyesi Uğur İnce’den geldi.
“YAKLAŞIK 1,5 - 2 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
“Bugün şuanda oylama yaptığımız konu yaklaşık 1,5 - 2 yıldır Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, sosyal konut ve bu ölçekte, bu minvalde projelerin hazırlanması için kurulan genişletilmiş bir ekiple yapılan istişarenin sonucudur” diyen İnce, “Bugün burada oylayacağımız konuda ülkemizde yıkıcı depremler oldu ve hepimizde bir farkındalık oluştu. Şunu öğrenmiş olduk ki, artık miadını dolduran yapıların yenilenmesi gerekiyor. Tabi bu yenilenmeye dönük birçok yöntem var, kentsel dönüşüm projelerinin en önemli aktörleri Çevre Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ. Ayrıca belediyelerin de bunlara el atması gerekiyor.
“ÖNCELİK; GMK BULVARININ ALTINDA, 1999 ÖNCESİ YAPILAŞMIŞ YAPILAR”
Biz bu projeleri hazırlarken özellikle 4 merkez ilçede GMK Bulvarının altında, 1999 öncesi yapılaşmış yapılarla alakalı ilçe ve büyükşehir belediyesine birçok müracaat gelmekte. Değişen yönetmeliklerden kaynaklı binalarını yenileyemediklerini bildirdiler bize.
Yaklaşık 15,-2 yıl bu projeyi çalışıyoruz. Projeyi meclise getirmeden önce TMMMOB, MTSO, üniversitelerin ilgili bölümleri ve ayrıca kentte yapı grubu dediğimiz derneklerle ve çevre şehirciliğin yetkin riskli yapı tespiti verdiği kuruluşlarla ilgili çalışmalar tamamlandı.
ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE RİSKLİ YAPILARIN YENİLENMESİ İÇİN HAZIRLIK
Bu çalışma önümüzdeki 5 yıl içinde riskli yapıların yenilenmesi için bakanlık kentsel dönüşüm bakanlığının da atıfta bulunduğu, kanunlar çerçevesinde çıkartılan bir plan notudur. Bundan sonraki süreçte kentsel dönüşüm, yenileme projelerimiz devam edecektir. Ayrıca bunların da altlığını oluşturacak rezerv konut alanı ve sosyal konut projeleri devam edecektir” diye konuştu.