Yüreğimiz ağzımıza geldi! 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul depremi ile bir kez daha gerçek gündemimize döndük: DEPREME!
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi sonrası “Kaybedecek zamanımız yok, kalmadı” diyerek yetkilileri bir kez daha uyardı.
Deprem sonrası gözler bir kez daha Mersin’de gevşek zemin üzerinde yer alan çok sayıdaki kalitesiz yapı stokuna çevrildi.
Deprem sonrası gözler bir kez daha Mersin’de gevşek zemin üzerinde yer alan çok sayıdaki kalitesiz yapı stokuna çevrildi. Uzmanların sık sık uyardığı Mersin’de olası bir depremde büyük bir yıkım yaşanmaması için acilen tedbir alınması gerektiği ve özellikle kentsel dönüşüm için harekete geçilmemesi talepleri bir kez daha eleştirileri gündeme getirdi.
Birinci derece deprem bölgesi olarak görülmeyen ama tarihte 3 medeniyetin tamamen yok olmasına neden olan büyük depremler yaşayan Mersin’in özellikle kıyılarının bir mezarlık olduğuna dair uzmanların uyarıları devam ederken beklenen çalışmalar ise bir türlü hayata geçirilmiyor.
Özellikle Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerinin önceliklerini kentsel dönüşüme vermek yerine festival gibi günü kurtaracak siyasi propaganda içerikli etkinliklere kaynak aktarmasına isyan eden vatandaşlar, belediye bütçelerinin halk için kullanılmasını istedi.
Hatırlayalım 2024 yılı Aralık ayında Mersin’de gelerek “Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı”nda konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana için bir kez daha deprem uyarısında bulunmuştu.
“Mersin’in yeri nasıl?” sorusunu da cevaplayan Ercan, “Yerleştiği yer çok kötü” diyerek, Mersin’in ana sorununun sıvılaşma ve aşırı çalkalanma olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Ercan, “Ama bugün kentin her tarafında gökdelen var. Kimisinde 15, kimisinde 33 kata kadar çıkmışlar. Bunların hepsi Atatürkçü çünkü Atatürk, ‘Gökler bizimdir’ diyor. Onlarda göklere doğru çıkıyorlar. Kim veriyor bunun kararını? Belediye meclisleri. Belediye meclisi kasaptan, bakkaldan oluşuyor” dedi.
Yani şuan bizim yüzümüzü depreme dönerek geleceği bu şekilde planlamamız gerekiyor!
Deprem bölgelendirme yayılımına baktığımız zaman Mersin'in bulunduğu yer yaklaşık üçüncü derece bir deprem bölgesi gibi gözüküyor. 6 Şubat’taki depremi Mersin 6 yıkım gücünde yaşadı. Yapılarınız sallandı ama yıkılmadı. Özellikle Mezitli ve Tece kesimlerinde yapılarda büyük yıpranmalar, çatlamalar, ayrılmalar oldu ki bunların büyük kısmı yıkılarak kaldırıldı.
2023 yılındaki deprem Mersin’in tüm yapılarını yordu. Şu anda 12 rauntluk bir boks maçının 4 veya 5 raundunu bitirmiş durumda yapılarımız. İçinde küçük kırıklar başladı. Artık yeni bir depremde 5’inci raunttan başlayan bir boksör yorgunluğunda olacak. Ve yer de yoruldu.
Acilen harekete geçmeliyiz!