HEDİYE EROĞLU
Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AFAD), 2025 yılına ait deprem risk haritasını yayımladı. Ege, Akdeniz ve son günlerde Van ve Amasya'da gerçekleşen depremlerin ardından vatandaşlar deprem riski olan bölgeleri araştırmaya başladı. AFAD Türkiye’de aktif fay hatlarından uzak ve sismik aktivitesi düşük 23 şehir olduğunu açıkladı.
AFAD tarafından açıklanan verilere göre 4. ve 5. derece deprem bölgesi olan iller belli oldu ve bu illerde büyük deprem olasılığı oldukça düşük:
BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
DEPREM HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ İLLER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
DEPREM HARİTASI
AFAD'ın yeni deprem haritası, Türkiye'nin deprem riskini daha detaylı ve güncel bir şekilde ortaya koyuyor. AFAD'ın interaktif olarak erişime açtığı bu harita, fay hatlarının yoğunlaştığı bölgeleri, olası deprem şiddetlerini ve risk derecelerini göstererek, her bireyin kendi yaşadığı bölgenin deprem potansiyelini anlamasına yardımcı oluyor.
Özellikle, son yıllarda yaşanan depremlerin ardından yapılan bilimsel çalışmalar ve elde edilen yeni verilerle güncellenen bu harita, riskli bölgelerin daha net bir şekilde belirlenmesini sağlıyor. Harita, sadece deprem tehlikesinin yoğunlaştığı bölgeleri değil, aynı zamanda bu bölgelerdeki zemin özelliklerini ve olası deprem şiddetlerini de gösteriyor. Bu sayede, vatandaşlar kendi yaşadıkları binaların ve bölgelerin deprem riskine karşı ne kadar dayanıklı olduğunu daha iyi anlayabiliyorlar.