Haber Merkezi
Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), 64. Olağan Genel Kurulu Toplantısı, kurumun Genel Kurul Salonu'nda yapıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, ülkedeki güçlü uygunluk değerlendirme altyapısını, müteşebbislerin küresel pazarlardaki rekabet gücünün ve ülke sınırları içindeki adil ticaretin teminatı olarak gördüklerini bildirerek, "Belgelendirme, muayene, gözetim, doğrulama, deney, kalibrasyon ve eğitim hizmetleri ile çağın ihtiyaçlarına uygun standartlarla TSE, vatandaşlarımız, sanayicilerimiz ve müteşebbislerimizin destekçisi olmaya devam ediyor." dedi.
TSE'nin, geçen yıl uygunluk değerlendirme alanında düzenlediği 61 bine yakın belge ve raporla girişimcilerin ve vatandaşların güvenli, kaliteli ve çevre dostu ürün ve hizmetlerle buluşmasını teminat altına aldığına işaret eden Kacır, "Sanayicilerimizin dünya pazarlarına erişimini kolaylaştırdı. 'Türk Malı' damgasının dünya pazarlarında kaliteyle özdeşleşmesini sağladı. TSE, ithalat kontrolleri kapsamında gerçekleştirdiği 205 bin ürün denetimiyle, standartlara uygun olmayan 5 bin ithal ürünün Türkiye'ye girişini engelledi." diye konuştu.
“AKKUYU’DAKİ DENETİMLER İLE YERLİ ÜRETİME SAĞLANAN KATKI 664 MİLYON DOLAR”
Kacır ayrıca, savunma sanayisinden demir yolu sistemlerine, rüzgar ve nükleer enerji santrallerine kadar birçok stratejik alanda sundukları uygunluk değerlendirme hizmetleriyle yüksek teknolojili ve kritik sektörlerde yerli üretimi desteklediklerini söyledi.
“Enstitümüzün yapı denetim kuruluşu olarak görev aldığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nde sunduğu test, gözetim ve teknik eğitim hizmetlerinin yalnızca yerli üretime sağladığı katkı 664 milyon dolardır” değerlendirmesinde bulundu.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımı tamamlanmak üzere olan birinci güç ünitesinin işletmeye alınmasına yönelik nihai kontrol hizmetlerin de yine enstitü tarafından yürütüldüğünü bildiren Kacır, yaklaşık 200 başlıkta hizmet veren TSE'nin, sahip olduğu kurumsal birikim ve teknik yetkinlikle ülkenin kalkınmasını desteklemeye devam edeceğini belirtti.
AKKUYU’NUN TÜRBİN ADASI İÇİN ALMANYA'DA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN TEST VE SON KONTROLLERİ ENSTİTÜ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bakan Kacır, “TSE'nin kurumsal yapısını da daha güçlü, etkin ve rekabetçi bir yapıya kavuşturacağız. İş süreçlerimizi sadeleştirerek sanayicimize hız ve güven sunacak, test, muayene ve belgelendirme altyapımızı güçlendirerek uluslararası ölçekte rekabet edebilir bir kapasiteyi inşa edeceğiz. İthalat denetimlerinde süreç bazlı analizlere geçerek, işlemleri yalınlaştırdık ve hizmet sunumundaki etkinliği artırdık. Bu sayede zaman ve kaynak açısından önemli kazanımlar sağladık. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin türbin adası için Almanya'da üretilen ürünlerin test ve son kontrolleri enstitümüz tarafından gerçekleştirildi. Enstitümüzde dijitalleşme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz projelerle yıllık ortalama 33 milyon liralık tasarruf sağladık. 2027'de ISO Genel Kurulu'na İstanbul'da ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.