Kadooğlu Petrolcülük Taş. Tic. San. İth. ve İhr. A.Ş. Mersin Şubesince, Akdeniz İlçesi, Kazanlı Mahallesinde bulunan akaryakıt dolum tesisinde ‘akaryakıt ürünleri dolum ve depolama tesisi kapasite artışı projesi’ halkın tepkisini çekti.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında Kazanlı’da ki bir kahvehanede düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısına mahalle sakinleri yoğun katılım sağladı. Çevre Bakanlığı ve firma yetkililerine tepkilerini ve şikayetlerini anlatarak projeye karşı çıkan halk, mevzuat gereği yapılması zorunlu olan toplantının yapılmasına izin vermeyerek projeye geçit vermedi.
YERLEŞİM ALANLARININ ORTASINDA RİSKLİ YAPILAŞMA!
Halka destek vermek amacıyla toplantıya katılan Mersin Çevre Platformu adına açıklama yapan Sabahat Aslan, “Akaryakıt dolum tesisleri ile kuşatılan Kazanlı’da yeni tesis istenmiyor. Bugün yapılmak istenen ÇED toplantısına da bu çerçevede halk izin vermedi. Bu tesis büyük bir risk taşıyor çünkü benzin ve yanıcı madde olan etanol depoları yapılmak isteniyor. Yerleşim bölgesini içinde bu tesisler yangın, insan sağlığı ve tarımsal üretim açısından büyük bir risk ifade ediyor” dedi.
TANKLARIN BOYU KISALDI YÜKSELTMEMİZ LAZIM!
Firmanın bakanlığa sunduğu ÇED Raporunun teknik olmayan özetine göre Kadooğlu Petrolcülük Taş. Tic. San. İth. ve İhr. A.Ş. Mersin Şubesi tarafından Kazanlı Mahallesi 305 Ada 43, 44 ve 45 numaralı parselde bulunan tesiste yapılmak istenen kapasite artışı ile ilgili şu bilgiler verildi; “140 bin 940 metreküp akaryakıt ürünleri ve 5 bin 182 metreküp ham bitkisel yağ depolama kapasitesi ile ‘Akaryakıt Ürünleri ve Ham Bitkisel Yağ Depolama-Dolum Tesisi, Akaryakıt Boru Hattı ve Gemi Yanaşma Platformu Projesi’ için ÇED Olumlu Kararı verilmiştir. Devam eden süreçte inşa edilen tanklarda tankların emniyetli dolum yükseklikleri dikkate alındığında 120 cm eksik dolum yapılmaması sebebiyle 11 bin 586 metreküplük kısmın kullanılmamasına sebep olduğu, bu sebeple eksik kapasitenin karşılanması ve ÇED Olumlu Kararı’na esas tanklardan 4 tankta, tank yüksekliklerinin 15 metreden 18 metreye çıkarılması, yine ÇED Olumlu Kararı’na esas 520 metreküp slop tankında akaryakıt depolanması amaçlanmıştır. Bu sayede nihai durumda ÇED Olumlu
Kararı’na esas 140 bin 940 metreküplük kapasiteye ilave 9 bin 408 metreküp depolama artışı için Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 16.09.2010 Tarih ve 913-711 sayılı kararı ile ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir.
ÇED Olumlu Kararı’na esas olarak 5 bin 182 metreküp kapasiteli ham yağ depolama kapasitesinin 11 bin 8,6 metreküpe çıkarılmasına yönelik yapılan başvuru neticesinde Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce ‘ÇED kapsam dışı’ görüş alınmıştır.
Söz konusu ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın devamında ise ‘Antrepo Tankları için
Kanopi Kurulması Projesi’nin (12 araç/ saat-360 m³/saat) yapılması planlanmış ve Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ‘ÇED kapsam dışı’ değerlendirilmiştir.
Mevcut işletmede alınan ÇED kararları ve görüşleri doğrultusunda; 8 bin 252 metreküp kapasiteli 7 adet milli tank, 141 bin 572 metreküp kapasiteli 14 adet antrepo tankı, 520 metreküp kapasiteli 1 adet slop tankı ve 2 adet yangın suyu tankı bulunmaktadır.
HAM BİTKİSEL YAĞDAN VAZGEÇEN FİRMA AKARYAKIT DOLUM KAPASİTESİNİ ARTTIRMAK İSTİYOR
İşletmede yukarıda bahsi geçen ham bitkisel yağ depolama faaliyetleri günümüze kadar gerçekleştirilmemiş olup, faaliyet sahibi tarafından yatırımından vazgeçilmiştir.
İşletmede depolama dolum ve transfer faaliyetleri; denizyoluyla getirilen akaryakıt boru hatlarıyla antrepo tanklarına alınmakta ve alım oldukça milli tanklara aktarılmaktadır. Milli tanklara gelen akaryakıt, pompa vasıtasıyla kanopiye aktarılmakta ve akaryakıt tankerlerine dolum yapılarak akaryakıt istasyonlarına ulaştırılmak üzere transfer süreci yürütülmektedir.
İşletme faaliyetleri yukarıda belirtilen operasyonlar çerçevesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenen depolama dağıtım lisansına istinaden gerçekleştirilmektedir.
Proje kapsamında mevcut depolama tanklarına ilave olarak; Toplam kapasitesi 38 bin 897 metreküp olan 19 adet motorin depolama tankı, benzin katkısı olarak kullanılmak üzere 1 adet 198 metreküp kapasiteli etanol tankı, mevcut durumda motorin depolanması amacıyla kullanılan 520 metreküp kapasiteli motorin tankına (M7) biyodizel depolama faaliyetinin yapılması, mevcut durumda benzin depolanması amacıyla kullanılan 5 bin 195 metreküp kapasiteli benzin depolama tankına (A10) motorin depolanması, mevcut durumda motorin depolaması amacıyla kullanılan; 13 bin 221 metreküp kapasiteli A11 tankı, 13 bin 221 metreküp kapasiteli A12 tankı, 13 bin 221 metreküp kapasiteli A13 tankı, 13 bin 221 metreküp kapasiteli A14 tankında benzin depolanması planlanmıştır.
Proje kapsamında planlanan kapasite artışı ile birlikte toplam depolama kapasitesinin (slop, milli tanklar ve antrepo tankları) 150 bin 864 metreküpten 189 bin 959 metreküpe çıkarılması planlanmıştır.
TESİSİN BULUNDUĞU 69 BİN 807 METREKÜP ALANIN TAMAMI FAALİYET SAHİBİNE AİT TAPULU ARAZİ
Proje kapsamında planlanan faaliyet mevcut işletme sahası olan 69 bin 807 metreküp büyüklüğündeki alan içerisinde gerçekleştirilecek olup, kapasite artışı da söz konusu alan içerisinde gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında belirlenen 69 bin 807 metreküp büyüklüğündeki alanın tamamı faaliyet sahibine ait tapulu arazilerden oluşmaktadır. Mevcut işletmeye akaryakıtın transferinin sağlanması amacıyla hali hazırda 1 adet gemi yanaşma platformu bulunmakta olup, 14” ve 16” çapındaki 2 boru hattıyla işletmeye akaryakıt transferi gerçekleştirilmektedir. Proje kapsamında mevcut gemi yanaşma platformunda ve boru hatlarında herhangi bir değişiklik/artış planlanmamakta olup, mevcut haliyle işletme faaliyetlerine devam edilecektir.
Mevcut işletmede hali hazırda 25 personel istihdam edilmekte olup, kapasite artışı kapsamında ilave personele ihtiyaç duyulmamaktadır. Projenin inşaatının 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmakta olup, inşaat aşamasında 20 personelin çalışması planlanmaktadır. İnşaat aşamasında çalışacak personel altyapı (su kullanımı, yemek, konaklama vb.) ihtiyaçları mevcut işletmeden karşılanabileceği gibi inşaat çalışmasını gerçekleştirecek taşeron firma tarafından geçici şantiye de kurulabilecektir.
Faaliyetin insan sağlığı ve çevre açısından olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi amacıyla ilgili yönetmelik hükümlerine uyulacak ve gereken tüm izinler alınacaktır. Proje için kurumların görüş yazılarında yer alan şartlara uygun çalışacak olup, dosyada verilen taahhütlere ve 5491 sayılı Kanunla değişik 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanun çerçevesinde çıkarılan Yönetmeliklere uyulacaktır. Diğer mer'i mevzuat kapsamında çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi için gerekli tedbir ve izinlerin alınacaktır.
Proje kapsamında hazırlanacak ÇED Raporunda faaliyetin inşaat ve işletme aşamaları için; çalışacak personelden kaynaklı oluşacak katı ve sıvı atıklar, hafriyat atıkları, inşaat faaliyetleri sırasında çalışacak makine ekipmandan kaynaklı atık yağlar, tehlikeli atıklar, gürültü ve gaz emisyonları, inşaat faaliyetlerinden kaynaklı toz emisyonları, işletme aşamasında meydana gelecek trafo yağları, işletme aşamasında türbinlerden kaynaklı gürültü vb. hesaplamalar projenin çevresel etkileri ortaya konulacak, oluşacak çevresel etkilere karşı alınacak tedbir ve önlemler detaylı olarak değerlendirilecektir.”