17:08   MERSIN’DE DOĞALGAZ TALEBI ARTıYOR!   17:07   NIKAH SALONUNDA KADıNA ŞIDDET KONUŞULDU!   17:06   ‘ENGELSIZ BIR DÜNYA IÇIN TOPLUMSAL DAYANıŞMAYı ARTıRMALıYıZ’   17:04   MAAŞ-TAZMINAT ALACAKLARı TARSUS’U GERMEYE DEVAM EDIYOR   17:03   AKDENIZ’DE 10 IŞÇI SEBEPSIZ YERE IŞTEN MI ÇıKARıLDı?   17:03   LIMONDA ÜRETICI- MARKET FIYAT FARKı YÜZDE 253,7   17:03   ‘TICARET BAKANLıĞı NCTS FAZ 5’TEKI SORUNLARı ACILEN ÇÖZMELI’   17:02   TOROSLAR KOMPOST GÜBRE ÜRETIMINE GERI DÖNÜYOR   17:01   MERSIN ASAYIŞ VE GÜVENLIKTE NEREDE?   17:01   MERSIN’DE BURUK HAFTA   12:01   MERSIN POLISINDE ŞAFAK OPERASYONU    10:24   MERSIN’DE TRAFIK DENETIMLERI SÜRÜYOR   09:52   JANDARMA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   09:34   JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU   09:33   76 ILDE NARKOÇELIK OPERASYONLARı DÜZENLENDI   09:24   BÖLGE MÜDÜRÜ ATAŞ SEKTÖR TEMSILCILERINI ZIYARET ETTI   09:20   YENI MİY’DE KUPA MESAISI BAŞLıYOR   17:27   AKDENIZ’DE MÜFTLÜK TAHSISI IPTALI TARTıŞMASı BITMIYOR!   17:25   ARSLANKÖY SÜRGÜN YERI MI?   17:24   EKMEN’DEN MERSIN YATıRıMLARı ILE ILGILI CAN ALıCı SORULAR!  
 
   
 
Yumuktepe için harekete geçin!

Bir asır geçmesine rağmen istenilen noktaya ulaşamaması nedeniyle Mersin adına büyük bir kayıp olan 9 bin yıllık Yumuktepe’ye sahip çıkılması için kente ‘elini taşın altına koyma’ çağrısı geldi. MTB Başkanı Abdullah Özdemir, “Tüm kurum ve kuruluşları Yumuktepe’ye sahip çıkmaya ve elini taşın altına koymaya davet ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 4 Kasım 2024 Pazartesi 14:40

Haber Merkezi

 

Mersin’in en önemli kültürel miraslarından 9 bin yıllık geçmişe sahip Yumuktepe’nin korunması ve geleceğe taşınması için belediyelere ve ilgili kurum kuruluşlara çağrı geldi. Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, yaptığı yazılı açıklama ile Yumuktepe için harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

 

“EN AZ 33 FARKLI DÖNEME AİT TABAKALANMA OLDUĞU ORTAYA ÇIKARILMIŞTIR”

“Mersin kent merkezinde bulunan Yumuktepe, dokuz bin yıllık kesintisiz bir tabakalanmaya sahip olması özelliği ile öne çıkmaktadır” diyen Özdemir, “En az 33 farklı döneme ait tabakalanma olduğu ortaya çıkarılmıştır.

1930’larda başlayan kazı çalışmaları, kesintili olarak ve yavaş bir tempo ile günümüze kadar gelmiştir. Yumuktepe, tarihsel olarak mühür kullanımının, metalürji faaliyetlerinin, savunma sistemlerinin, merkezileşme öğelerinin ve hiyerarşik toplum yapısının en erken örneklerine dair kanıtları barındırmaktadır.

 

BİR ASIR GEÇMESİNE RAĞMEN İSTENİLEN NOKTAYA ULAŞAMAMASI, MERSİN ADINA BÜYÜK BİR KAYIPTIR”

Bugüne kadar yapılan araştırmalar önemli bulgular sağlamış olsa da yerleşim hakkında hâlâ aydınlatılması gereken pek çok nokta mevcuttur. Böylesine önemli bir projenin neredeyse bir asır geçmesine rağmen istenilen noktaya ulaşamaması, Mersin adına büyük bir kayıptır.

1961 Yılında keşfedilen Çatalhöyük ve 1995 yılında keşfedilen Göbeklitepe birer çekim merkezi haline gelirken, Yumuktepe’nin halen içinde bulunduğu durumu izah etmek mümkün değildir.     

Şanlıurfa’nın kent merkezinden 22 km uzakta bulunan Göbeklitepe’yi 2024 yılının ilk yedi ayında 326 bin kişinin ziyaret ettiğin göz önünde bulundurulduğunda, Mersin’in tam kalbinde yer alan Yumuktepe’nin nasıl bir turizm potansiyeli taşıdığını öngörebiliriz.

Böylesi büyük bir kültürel mirası koruyarak geleceğe taşımak ve kent turizmine kazandırmak, Mersin’in öncelikli stratejik hedeflerinden biri olmalıdır. Önümüzdeki süreçte Mersin’deki tüm kurumların bu hedefe odaklanması gerekmektedir.

 

KAZI SAHASININ VE ÇEVRESİNİN 7/24 GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

Öncelikli olarak, kazı sahasının ve çevresinin 7/24 güvenliğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kazı çalışanları ve ziyaretçilerin ihtiyaç duyduğu sosyal donatı tesislerinin bir an önce yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyemizin bir projesi olduğunu biliyoruz; bu projenin hayata geçirilmesi son derece faydalı olacaktır.

Göbeklitepe ve Çatalhöyük örneklerinde olduğu gibi, kazı alanlarının üzerlerinin örtülmesi, yapılması gereken öncelikli işlerden biridir. Ziyaretçiler için yürüme yolları ve galeriler yapılmalıdır; böylece ziyaretçiler 33 tarihsel katmanı görerek zamanda yolculuğa çıkmış hissine kapılacaklardır.

 

“FONLAR BULMANIN YOLU AÇILMALI”

Ayrıca, kazı ekibinin elzem olarak gördüğü bio arkeoloji laboratuarın oluşturulması, kazı çalışmalarında elde edilen fiziki bulguların analiz edilmesinde çok önemli bir işlev görecektir.Kazı çalışmaları, ağırlıklı olarak insan gücü ile yapılmaktadır. Çalışan sayısının artırılması, bugüne kadar yavaş giden çalışmaların ivmesini hızlandıracaktır.

Çalışmalarda karşılaşılan en önemli sorun finansman teminidir. Mersin olarak, bu konuda yerel imkanlarımızı kullanarak acil bir Can Suyu Fonu oluşturmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde yerel bir fon oluşturabilirsek, çalışmalar hız kazanacak, ulusal ve uluslararası kuruluşlardan proje bazlı olarak ilave fonlar bulmanın yolu açılacaktır.

Göbeklitepe’ye ana sponsor olan Doğuş Grubu’nun rolüne benzer şekilde, ilimizdeki holdinglerin ve şirketlerin Yumuktepe’ye sahip çıkmalarını bekliyoruz.Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilgili ilçe belediyelerimizin bu proje için bütçe ayırmaları, tarihimizin gün ışığına çıkmasında önemli bir işlev görecektir.

 

YUMUKTEPE’NİN HEMEN YANINDAN GEÇEN MÜFTÜ DERESİ’NİN ISLAH EDİLMELİ

Yumuktepe’nin hemen yanından geçen Müftü Deresi’nin ıslah edilmesi, her mevsim su akışının sağlanması ve çevre düzenlemesinin yapılması Yumuktepe Projesi ile entegre biçimde yürütülmelidir.

Tüm bu adımlar hayata geçirildiğinde, Yumuktepe bir Açık Hava Müzesi ve Arkeopark haline gelecektir. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin sergileneceği bir müzenin kurulması da son derece önemlidir. Bugüne kadar çıkarılan ve farklı illerdeki müzelere gönderilen eserler geri toplanarak burada sergilenmelidir.

Buradaki medeniyetlere ait yerleşim yerlerinin orijinal hallerini yansıtan maketler yapılması, buradaki toplumların hayatlarından kesitler sunan animasyonlar hazırlanması ve tarihi gerçeklere dayalı hikayeler oluşturulması çok faydalı olacaktır” diye konuştu.

 

“YUMUKTEPE’NİN TANITILMASI İÇİN NELER YAPILMALI”

Yapılması gereken tanıtım çalışmalarına da değinen Başkan Özdemir, “Yumuktepe’nin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtımının yapılması için; Yumuktepe’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınması için girişimlerin başlatılması, tur operatörleri ve rehberlere yönelik tanıtım faaliyetleri yapılması, okul turları organize edilmesi, bölgede uygun bir toplantı ve etkinlik alanı oluşturularak, burada etkinlikler düzenlenmesi, buradan elde edilen tarihi bilgilerin ders müfredatlarına konulması sağlanmalı. Ve benzeri çalışmalar faydalı olacaktır.

Netice olarak, buraya kadar anlatılanlar yapıldığında Mersin ve ülkemiz yeni bir çekim merkezi kazanacaktır. Bu konuda ilgili tüm kurum ve kuruluşları Yumuktepe’ye sahip çıkmaya ve elini taşın altına koymaya davet ediyoruz” dedi. 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA