17:08   MERSIN’DE DOĞALGAZ TALEBI ARTıYOR!   17:07   NIKAH SALONUNDA KADıNA ŞIDDET KONUŞULDU!   17:06   ‘ENGELSIZ BIR DÜNYA IÇIN TOPLUMSAL DAYANıŞMAYı ARTıRMALıYıZ’   17:04   MAAŞ-TAZMINAT ALACAKLARı TARSUS’U GERMEYE DEVAM EDIYOR   17:03   AKDENIZ’DE 10 IŞÇI SEBEPSIZ YERE IŞTEN MI ÇıKARıLDı?   17:03   LIMONDA ÜRETICI- MARKET FIYAT FARKı YÜZDE 253,7   17:03   ‘TICARET BAKANLıĞı NCTS FAZ 5’TEKI SORUNLARı ACILEN ÇÖZMELI’   17:02   TOROSLAR KOMPOST GÜBRE ÜRETIMINE GERI DÖNÜYOR   17:01   MERSIN ASAYIŞ VE GÜVENLIKTE NEREDE?   17:01   MERSIN’DE BURUK HAFTA   12:01   MERSIN POLISINDE ŞAFAK OPERASYONU    10:24   MERSIN’DE TRAFIK DENETIMLERI SÜRÜYOR   09:52   JANDARMA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   09:34   JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU   09:33   76 ILDE NARKOÇELIK OPERASYONLARı DÜZENLENDI   09:24   BÖLGE MÜDÜRÜ ATAŞ SEKTÖR TEMSILCILERINI ZIYARET ETTI   09:20   YENI MİY’DE KUPA MESAISI BAŞLıYOR   17:27   AKDENIZ’DE MÜFTLÜK TAHSISI IPTALI TARTıŞMASı BITMIYOR!   17:25   ARSLANKÖY SÜRGÜN YERI MI?   17:24   EKMEN’DEN MERSIN YATıRıMLARı ILE ILGILI CAN ALıCı SORULAR!  
 
   
 
Toros Tarım AŞ’nin 260 milyon TL’lik yatırım askıya çıktı!

Toros Tarım AŞ’nin Mersin’in Akdeniz ilçesin Parmakkurdu Köyü’nde yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kapasite artışı ve Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama Tesisi projesi, görüş ve öneriler için 10 günlüğüne askıya çıktı.

 

Tarih : 27 Ekim 2024 Pazar 16:33

HEDİYE EROĞLU

 

Gübre üreticisi Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.tarafından Mersin’in Akdeniz ilçesin Parmakkurdu Köyü’nde yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kapasite artışı ve Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama Tesisi projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde görüşe açıldı.

Toplam 260 milyon 24 bin TL bedelle hayata geçirilecek ve 10 gün askıda kalak projeyle ilgili görüş ve öneriler karar alma sürecinde dikkate alınacak.

 

50 BİN TON ÜRETİM 151 BİN TONA ÇIKARILACAK

Projenin ÇED dosyasındaki teknik olmayan özetine göre; 11,27 hektar alanda hali hazırda işleyen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin kapasitesinin arttırılması ve tehlikesiz atık

düzenli depolama tesisi yapılması planlanıyor.

Proje ile ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen kalker ocağında yıllık üretimin 50 bin tondan, 151 bin 200 tona çıkarılması hedefleniyor.

İşletilmekte olan ocak sahasının bir kısmında cevher alımının tamamlanmış olması nedeniyle sahayı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine doğaya yeniden kazandıracak.

Bu kapsamda doğaya yeniden kazandırma amacı ile anılan sahada tehlikesiz atık düzenli depolama alanı tesis edilecek.

 

DEPOLAMA TESİSİ TEKNOLOJİ ATIKLARI İÇİN KURULUYOR

Projenin Tehlikesiz Atık Düzenli Depolama Tesisi etabında ise Akdeniz İlçesi, Karaduvar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Toros Tarım sahasında bulunan 1999 yılı öncesine ait eski teknoloji atıklarının depolanması planlanıyor.

Tehlikesiz atık niteliğindeki fosfojips atıkların kaldırılarak bertaraf edilmesi için Balgat Mühendislik Proje İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile sözleşme imzalayan Toros Tarım, ilgili yönetmelikler doğrultusunda süreci tamamlamayı planlıyor. 

 

PATLATMA YAPILACAK

İki projenin gübre üretim tesisine 22 km mesafede olması sayesinde hem zamandan tasarruf sağlayıp, hem de Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde kurularak işetilmesi ve nihai kapatması yapılacak düzenli depolama tesisi ile taş ocağının da doğaya yeniden kazandırılması sağlanacak.

Düzenli depolama tesisi kapsamında toplamda 3 adet lot inşa edilecek olup, 1. Lot alanı cevher alımı tamamlanmış saha üzerine yapılacak. 2. ve 3. Lot alanları ise işletilecek olan kalker ocağından cevher alımı bitirilince yapılacak. Lot 2 ve Lot 3 olarak kullanılması planlanan alandan taş alımı yapılırken patlatmadan kaynaklı titreşim ve vibrasyon göz önünde

bulundurulacak, kurulmuş düzenli depolama tesisi bölümlerine ve seddelerine patlatmadan kaynaklı etki etmeyecek şekilde hesaplamalar yapılarak zarar verilmesi önlenecektir. Patlatma güvenlik mesafelerine uyularak Lot 1 seddelerine yakın bölümde patlatma yapılmayacak ve mevcut seddelere yakın alanlarda iş makinaları ile taş çıkarma işleminin yapılarak gerekli güvenlik mesafelerinin sağlanması durumunda patlatma yapılacak.

Düzenli depolama tesisi için Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne sunularak onay alınacak uygulama projesi içeriğinde patlatma-sedde güvenliği ile ilgili hesaplamalar yer alacak.

 

KIRMA TESİSİNİN KAPASİTESİ YILLIK 1 MİLYON TONA ÇIKACAK

Kırma Eleme Tesisi’nin kapasitesi yıllık 1 milyon tona çıkartılırken ocak alanı için yapılan modelleme çalışmalarına göre işletilebilir görünür rezerv miktarı 4 milyon 836 bin ton olan sahada yaklaşık 5 yıl da cevher alımının tamamlanması planlanıyor.

İnşa edilecek olan 3 lotun depolama kapasitesi toplam 2 milyon 420 bin metreküp olacak. Düzenli depolama tesisine faaliyet sahibine ait fabrikadan yılda 1 milyon ton (625 bin metreküp) fosfojips atığı taşınacak. Düzenli depolama tesisinin işletilerek söz konusu atıkların depolanmasının yaklaşık 3 yıl sürmesi planlanıyor. Sahaya dışarıdan herhangi bir atık kabul edilmeyecek.

 

CEVHER ALIMI SONA EREN SAHA DEPOLAMA ALANI OLACAK

Şirket ÇED raporunda. atık taşıma işleminin elzem hale geldiğini belirterek, “Planlanan proje kapsamında hem atıkların taşınarak düzenli depolanması sağlanmış olacak hem de mevcut durumda işletilen ocağın cevher alımı tamamlandıktan sonra kapatılarak doğaya yeniden kazandırılması sağlanmış olacaktır. Tehlikesiz nitelikteki fosfojips atıkları, faaliyet sahibine ait gübre fabrikasından sızdırmazlığı sağlanmış, tozumaya mahal vermeyecek şekilde üzeri kapatılmış kamyonlar ile yapılması planlanan lot alanına taşınacak ve bertaraf edilecektir. Atıkların üzeri tozuma olmaması adına fabrikadan hareket etmeden nemlendirilecektir. 25 ton taşıma kapasitesine haiz olacak kamyonlar Karayolu Trafik Kanunu’na riayet ederek atığın proje alanına güvenli bir şekilde taşınması sağlanacaktır. Atık taşıyacak araçlar için gerekmesi durumunda Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’ den Uygunluk Belgesi alınması sağlanacaktır.

Atık tesisi, ilgili yönetmeliğin II. sınıf düzenli depolama tesisi kriterlerine uygun olarak en yakın yerleşim birimine 250 metre mesafede bulunma kriterini sağlamaktadır.

Ayrıca Düzenli Depolama Tesisleri kurulumu için, eski taş ocakları tercih sebebidir. Bu anlamda seçilen saha lot yapımı için oldukça uygundur. Böylece hem ocak sahalarının doğaya yeniden kazandırılması kapsamında yapılacak rehabilitasyon çalışmaları yapılmış olunacak hem de fosfojips atıklarının depolanması sağlanmış olunacaktır.

Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında üst örtü teşkili ile saha yeşillendirilip terk edilmiş olunacaktır” ifadelerine yer verildi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA