16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
Değirmençay bu ocağı istemiyor!

Mersin’in Yenişehir ilçesi Değirmençay Mahallesinde orman ve tarım alanı olan ve koruma kapsamında bulunan bölgede kalker ocağı ve kırma eleme tesisi açmak isteyen TÜSAN Yapı Şirketi için ÇED Olumlu Kararı verilirken, bölge halkı askıya çıkan karar için itiraz etmeye hazırlanıyor.

 

Tarih : 6 Şubat 2024 Salı 15:59

HEDİYE EROĞLU

 

TÜSAN Yapı Sanayi AŞ’nin, Mersin’in Yenişehir ilçesi Değirmençay Mahallesinde yapmak istediği kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için ÇED Olumlu Kararı çıkması ile itiraz süreci başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 10 gün süreyle askıda kalacak rapora bölge halkının itiraz etmesi bekleniyor.

İtirazlara ilişkin talepler ise 8 Şubat günü Mersin Çevre Platformu bileşenlerinin katılımıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılacak basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşılacak.

 

TAŞ OCAĞI YAPILMAK İSTENEN ALAN “ORMAN ALANI, TARIM ALANI VE DOĞAL KARAKTERİ KORUNACAK ALAN” OLARAK İŞARETLİ

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporuna göre; 67,96 hektarlık ruhsat alanının 58,79 hektarlık bölümü ÇED alanı olarak belirlenirken bu alan Mersin 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planında kısmen “Orman Alanı, Tarım Alanı ve Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak işaretli.

Öte yandan bugünkü arazi kullanımı devam ettirilecek bu alanlarda, zorunlu olan teknik altyapı hizmeti uygulamaları dışında, doğal bitki örtüsü, topografya ve silüet etkisini bozacak ya da çevre tahribatına sebep olacak hiçbir uygulama yapılamayacak alan statüsündeki bölge ayrıca yapılaşmaya açılamayacak alan kapsamında yer alıyor.

 

AYDA 8 YILDA 96 PATLAMA YAPILACAK

Sahada yapılan patlatma tasarımına göre her bir delikte 41,5 kg anfo, 1 kg dinamit kullanımı söz konusu olup, bir atımda 117 delik açılması planlanıyor. Bu durumda bir atımda 4 bin 938 kg anfo, 117 kg dinamit kullanılacak. Ayda 8, yılda 96 patlatma gerçekleştirilecek.

Proje alanına en yakın konut Değirmençay Mahallesindeki proje alanına 520 m mesafede bulunan limon bahçesi nitelikli arsada yer almakta.

Ocaklarda yılda toplamda 2 milyon 700 bin ton kapasite ile kalker üretimi gerçekleştirilmesi planlanırken, , ocaklardan çıkartılan kalkerin tamamı kırma eleme tesisinde boyutlandırılarak piyasaya satışı gerçekleştirilecek.

 

BOZÖN’UN İÇME SUYU TEHLİKEDE

Proje etki alanı içerisinde, en yakın kaynak noktası ÇED Alanı 3 nolu poligonuna yaklaşık 525 metre kuzey batısında yer alan K – 6 içme suyu kaynağı yer alırken, K-6 nolu içmesuyu kaynağından hali hazırda Bozon mahallesinin içmesuyu ihtiyacı karşılanmakta.

Tesisin kurulmak istendiği 30,4 hektarlık alanın 25,24 hektarlık bölümü orman, 5.16 hektarlık bölümü ise tarım alanı içerisinde kalmakta.

 

DEĞİRMENÇAY BARAJI’NA AİT SULAMA KANALINA DİKKAT

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı alan ile ilgili kurum görüşü raporunda, “ÇED alanı içerisinde yer alan Ocak-1 ve Ocak-3 alanlarının ortasından alanlara ortalama 60 metre mesafeden, DSİ 6. Bölge Müdürlüğüne ait ve proje aşamasında olan ‘Değirmençay Barajı Sulama Projesi’ne ait sulama ana kanalının geçtiği; stok ve kırma-eleme tesisi alanlarının doğusundan, BTA ve Ocak-2 alanlarının batısından ve şantiye alanının içerisinden mevsimsel akışlı bir dere olan Pelitkoyağı Deresinin geçtiği, Ocak-3 alanının batısında alana en yakın 150 metre mesafeden Erçel Deresinin geçtiği ve ÇED alanlarının yeraltı/yerüstü suyu koruma alanında kalmadığı tespit edilmiştir” görüşüne yer verdi. 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA