17:11   TOROSLAR’DA 41 KÖYÜN KADERI YINE DEĞIŞIYOR!   17:10   MUT’TAKI BIR FIRMANıN ÜRETIMINDE NATAMISIN TESPIT EDILDI   17:10   KADıNLAR: ‘ÖFKELIYIZ, ISYANDAYıZ’   17:09   MERSIN MARINA’DA CANLı RESIM PERFORMANSı   17:09   AKKUYU NÜKLEER’DE BIR AŞAMA DAHA GERIDE KALDı   17:08   TOROSLAR’DA DIP KÖŞE TEMIZLIK DEVAM EDIYOR   17:06   SILIFKE TAM GAZ YOLA DEVAM   21:48   MERSIN’DEN SAĞLıK IÇIN YÜRÜYÜŞ   21:45   MSK EKIBI, YUKATEL’I 75-65 MAĞLUP ETTI   21:45   TARSUSLU PERILER EVINDE EMLAK KONUT’A YENILDI   21:44   TARSUS’TA 3.KLEOPATRA BISIKLET FESTIVALI COŞKUSU YAŞANDı   16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı  
 
   
 
Demir-çelik sektöründe geri dönüşüme odaklanmalıyız

Demir-çelik sektörleri şubat ayında küresel talebin daralması ve depremlerin olumsuz etkisiyle çift haneli düşüş gösterdi. Demir ve demir dışı metallerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2’lik, çelikte ise yüzde 38,8’lik düşüş görüldü. Düşüşlere rağmen demir-çelik sektörü 2 milyar doları aşkın ihracatıyla Türkiye ihracatının yüzde 11,1’ini gerçekleştirdi.

 

Tarih : 27 Mart 2023 Pazartesi 10:56

Haber Merkezi

 

Türkiye demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörleri küresel talepteki daralmanın yanı sıra, depremlerin olumsuz etkisiyle beraber şubat ayında çift haneli düşüşler yaşadı. Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 19,2’lik düşüşle 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, çelik sektörü yüzde 38,8’lik azalışla 1 milyar 69 milyon dolarlık ihracat yaptı. Demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5,4 pay alırken, çelik ise yüzde 5,7 paya sahip oldu. İki sektör, yaşadığı düşüşlere rağmen Türkiye’nin şubat ayı ihracatının yüzde 11,1’lik kısmını üstlendi.

Üretimi deprem bölgesine yakın olan Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin  (ADMİB) üye firmalarında yaşanan kayıpların etkisiyle gerçekleşen düşüş Türkiye genelinden fazla oldu. Şubat ayında demir ve demir dışı metaller sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,9’luk azalışla55,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 69,9’luk düşüşle63 milyon dolar oldu.

 

DEPREMZEDELER İÇİN KONTEYNER KENTLER KURULUYOR

Savaş ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle küresel talepte ciddi bir daralmanın yaşandığı geçen yılın ardından, özellikle bu yıl 2022 yılının ikinci yarısına göre daha olumlu bir yıl beklediklerini söyleyen ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ancak depremlerin etkisiyle hem maddi hem manevi olarak düşüş yaşadıklarını belirtti. Başta İskenderun ve Adana gibi illerde yapılan üretimlerin yavaşladığını ifade eden Tosyalı, “Hiç beklemediğimiz bir felaket yaşadık. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa ve sabır diliyoruz. Bu yıkımın ekonomik hasarı da büyük olacak. Sektör olarak elimizi taşın altına koyarak yaralarımızı birlikte sarmaya çalışıyoruz. Bir yandan üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalışırken diğer yandan bugünün en acil ihtiyacı olan barınma problemini çözmek için konteyner kentler kuruyoruz. Sektör olarak konteynerlerin üretimi ve afet bölgelerine kurulumunu sağlayarak binlerce kişiye yardımcı olabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.

 

DEMİR-ÇELİKTE GERİ DÖNÜŞÜME ODAKLANMALIYIZ

Sadece şubat ayında deprem etkisiyle toplam ihracatın 1,5 milyar dolar civarında etkilendiğini aktaran Tosyalı, şu açıklamaları yaptı: “Yeniden toparlanmak zaman alacak gibi görünüyor. Bu noktada sanayiciye ve çalışanlara verilecek destekler çok kıymetli. Bilindiği gibi geçen yıldan bu yana artan enerji maliyetleri en çok bizim sektörümüzü etkiledi. Enerji yoğun bir sektör olarak fiyat rekabetçiliğimizi azaltan bu süreç, akabinde kapasite kullanım oranlarımızı da düşürdü. Enerjide verilecek destekler rekabetçiliği yeniden kazanabilmemiz için kritik önem arz ediyor. Bir başka dikkat çekici nokta ise tüm dünyada yeşil dönüşüm nedeniyle hurdaya olan talebin artması. Biz de hurda ithal eden bir ülkeyiz, hurdaya olan yoğun talepten dolayı tedarik çok zorlaştı. Demir- çelikte geri dönüşüme odaklanılması ve enerji desteğinin sağlanması halinde kapasitelerin de artmasıyla önümüzdeki aylarda ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara çıkarabiliriz.”

 

YUNANİSTAN’A DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ

Şubatta Türkiye geneli sektörel ihracatta en başarılı ülke 210,1 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 130 milyon dolar ile İtalya, 106,3 milyon dolar ile İsrail izledi. ADMİB’in ihracatında da yine Almanya’nın 10,5 milyon ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi 8,1 milyon dolarla Irak ve 6,4 milyon dolarla Birleşik Krallık takip etti. İlk 10 ülke arasında en fazla artış yüzde 193 ile Yunanistan’da kaydedildi.

 

ALÜMİNYUM ÖRME HALAT ÜÇ HANELİ BÜYÜDÜ

Türkiye demir ve demir dışı metaller - çelik sektörlerinin şubat ayı sektörel ihracatı ürün grubu bazında incelendiğinde; demir çelik diğer grubunun 221,6 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ürünü 196,1 milyon dolar ile inşaat aksamı, 161,3 milyon dolar ile demir çelik çubuk izledi.

ADMİB’in ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; inşaat aksamı yüzde 15,5 milyon dolar ihracatı ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 15,3 milyon dolarla, demir çelik adi metallerden diğer eşya mobilyalar ve 13 milyon dolar ile demir çelik boru diğer takip etti. Alüminyum örme halat yüzde 111 artışla dikkat çekti.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA