16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
“ORMANLARIMIZI PARÇALAMAYIN”

Son 10 yılda 11 kez değiştirilen Orman Kanunu’ndaki yeni düzenlemeye tepki gösteren çevreciler, ormancılık dışı yararlanmalara yeni boyutlar eklenerek ormanların paramparça edildiğini savundu.

 

Tarih : 15 Aralık 2021 Çarşamba 16:13

Haber Merkezi

Türkiye Ormancılar Derneği (TÜRÇEP) ve Türkiye Çevre Platformu temsilcisi Suna Kılıççı, Mersin’de yaptığı basın açıklaması ile 30 Kasım 2021 tarihinde Orman Kanunu’nun 17’nci maddesinin 3’üncü fıkrası ile 18. Madde’nin uygulanması ile ilgili yayımlanan yönetmeliğe tepki gösterdi.

Anayasaya göre ormanların kamu yararı dışında irtifak hakkına konu edilemeyeceğini anımsatan Kılıççı, ancak zorunluluk olması ve kamu yararı bulunması halinde, ormanlardan ormancılık dışı uygulamalara izinler verilebildiğini söyledi.

Sadece 2012-2020 yılları arasında Orman Kanunu’nun 17/3. maddesi kapsamında 27 bin 405 adet tesis için 255 bin hektar orman alanı üzerinde izin verildiğini anımsatan Kılıççı, aynı dönemde kamuoyunda tepki çeken madencilik izinlerinin ise 127 bin hektar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

 

ORMANLARDAKİ YIKIM 1980’LERDEN BERİ SÜRÜYOR

“Ormanlardaki bu yıkım yeni başlamamıştır. Bu yıkım 1980’lerden beri sürmektedir” diyen Kılıççı ancak yıkımın son yıllarda hız kazandığını vurgulayarak, “Sık sık değiştirilen bu kanun ve yönetmeliklerle, ormanlardan ormancılık dışı yararlanmalara yeni boyutlar eklenmekte, ormanlarımız paramparça edilmektedir.

Bu tür izinlerle, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre; sadece 2008 ile 2019 yılları arasındaki 11 yıllık sürede; ormanlarımızdaki 10 hektardan küçük orman parçalarının sayısı rekor bir oranla yüzde 118 artarak 55.484’ten 120.789’a çıkmıştır. Yani bu tür izinler ormanlarımızı hızla paramparça hale getirmekte ve ülkemizdeki ormansızlaşmayı hızlandırmaktadır” dedi.

 

“İZİM BEDELLERİ DÜŞÜRÜLDÜ”

Ancak bu tür yönetmeliklerin, her türlü yorumlamaya açık düzenlemeler olduğunun altını çizen Suna Kılıççı, bu yüzden bu kadar kısa süre içinde bu yönetmeliklerin ormanlardan ne götürdüğünü ortaya koymanın çok zor olduğunu ifade etti.

“Bu bulgular zaman içinde ormancılık hukuku uzmanları tarafından ortaya çıkarılacaktır” diyen Kılıççı, Yeni Yönetmelikte yapılan düzenlemelerle, verilen izin bedellerinin de düşürüldüğünü işaret etti. Kılıççı, “Kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde yüklenicilere belli güvenceler verilerek yapılacak tesisler için ormanlarımız adeta arsa ofisi haline getirilmiştir.

 

ORMAN KANUNU 10 YILDA 11 KEZ DEĞİŞTİ

Sadece 2010-2020 yılları arasında Orman Kanunu’ndaki ormanlarda yapılmasına izin verilen iş ve işlemlerle ilgili maddelerde 11 kez değişiklik yapılmıştır.

Henüz yayımlanan 18’inci madde ile ilgili yönetmeliğin kısa süre içinde yeniden değiştirilmesi gereği ortaya çıkacaktır. Oysa hem Orman Kanunu’nda hem de ilgili yönetmeliklerde yapılan bu tür değişiklikler, Anayasa hükümlerine açıkça aykırıdır” diye konuştu.

 

 

“ULUSLAR ARASI ANLAŞMALARA AYKIRI”

Ayrıca, Türkiye'nin 2030 yılına kadar ormansızlaşma ve arazi bozulmasını durdurmayı ve tersine çevirmeyi taahhüt eden Küresel Orman Finansmanı Taahhüdü’nü imzaladığını da anımsatan Suna Kılıççı, “Yapılan bu düzenlemelerin ülkemizin de taraf olduğu bu taahhüde açıkça aykırı olduğu görülmektedir.

Bugüne kadar ormanlarımızdan 748 bin hektar orman alanı bu tür kullanımlara tahsis edilmiştir. Kâğıt üzerinde orman olarak görünen bu alanlar fiilen orman niteliğini yitirdiği gibi ekosistem parçalanması yoluyla, civarlarındaki orman alanlarının bütünlüğünü ve ekolojik sürdürülebilirliğini de tehlikeye atmaktadır. Tüm bu nedenlerle orman alanları, “ormanın orman olarak korunmasından daha üstün kamu yararı üreten iş ve işlemlere, ancak mutlak zorunluluk bulunması, yani o iş ya da işlemin başka bir yerde yapılmasının mümkün olmadığı koşullarda” ormancılık dışı uygulamalara tahsis edilebilmeli, bunu sağlamak için de Anayasa’nın 169’uncu maddesinden başlamak üzere 6831 sayılı Orman Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde değişiklikler yapılmalıdır” dedi.

 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA