Haber Merkezi
Mersin’de 2021 yılı Aralık ayında temeli atılan ve geçtiğimiz günlerde ‘gecikme’ iddiaları ile gündeme gelen Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nden (TÜİOSB) yanıt geldi.
Kurbanlı mevkiinde bulunan TÜİOSB Şantiye ofisinde geniş bir katılımla ulusal ve yerel basınla mensuplarıyla bir toplantı gerçekleştiren TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, alt yapı çalışmaları ve gelinen son durum hakkında bilgi verdi.
TÜİOSB’DE FABRİKA İNŞAATLARI BAŞLADI
Üretim faaliyetine geçtiğinde en az 100 fabrika ile en az 10 bin kişiye istihdam sağlayacak olan TÜİOSB’nin bölge ekonomisine olduğu kadar Türkiye sanayisi ve ihracatına da büyük katkılar sunacağını ifade eden Balta, “Bu yıl içerisinde alt yapısı tamamlanacak olan bölgemizde 15 yatırımcımız inşaat ruhsatını aldı.” dedi.
Gelen yoğun ilgi üzerine üçüncü genişleme alanı çalışmalarının devam ettiği TÜİOSB’de fabrika inşaatlarına başlayan yatırımcıların yanı sıra bir yatırımcının fabrika inşaatını tamamladığını, yıl sonuna kadar birçok yatırımcının fabrikalarını devreye almasını beklediklerini söyleyen Başkan Balta, “Türkiye’de organize sanayi bölgelerinin kuruluşu ortalama 10 yılda tamamlanabiliyor. Biz 7’nci yılın sonunda temel alt yapının büyük bir kısmını neticelendirerek, üstelik sanayi parsellerinde yatırımcının inşaata başlayabileceği şekilde hafriyat ve taş duvar çalışmalarını tamamladık. Ardından, 2. ve 3. genişleme alan çalışmalarımızı da 2025 yılına kadar gerçekleştirdik. Bu yönüyle TÜİOSB, Türkiye’de en kısa sürede kurulan OSB’lerden biridir” dedi.
ALT YAPI ÇALIŞMALARI 2025 YILINDA TAMAMLANACAK
Yatırımcılarına ihracatta rekabet avantajları sunacak olan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, alt yapı çalışmalarına hız verildiğini kaydederek şunları söyledi; “Dünya Bankası Finansmanlı olarak kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz TÜİOSB, bu yıl içerisinde alt yapısı bitirilerek üretime geçecek. Şu an alt yapı çalışmalarımızda ciddi ilerlemeler kaydediyoruz. Parsellerimizin kazı, hafriyat ve duvar imalatları kapsamında yaklaşık 10 milyon metreküplük hafriyat işlemini gerçekleştirdik.” Başkan Balta, TÜİOSB’de yatırımcılariçin sürdürülebilir bir ekosistem oluşturduklarını, bu ekosistemde gerçekleşen tüm çalışmaları ve gelişmeleri hazırlanan ilerleme raporlarıyla yatırımcılarına ve bölge insanına açtıklarını, sosyal medyada düzenli olarak yayınladıklarını bildirdi.
SANAYİCİYE ANAHTAR TESLİM FABRİKA PARSELİ
Başkan Balta, yatırımcılarına büyük bir fırsat sunduklarını ve TÜİOSB’de temel altyapı hizmetleri dışında parsel içi hafriyatları ve arazilerini düzeltmenin yanında parsellere ait bütün duvar imalatlarını da yaparak, parsel teslimatı yapıldığını ifade etti. Sahada temel alt yapı çalışmalarının yüzde 90’ı tamamlandığını söyleyen Başkan Balta sözlerine şöyle devam etti: ”Dünya Bankası Finansmanlı Temel Altyapı projesiyle, yatırımcılara optimize edilmiş sanayi parselleri sağlanıyor. Diğer bir deyişle yatırımcılara anahtar teslim parsel veriyoruz.”
GENİŞLEME ALANI KARMA SEKTÖRLERE AÇILDI
Gelen yoğun talepler nedeniyle ek alan tahsis süreçlerinin tamamlandığını ve 3’üncü genişleme alanı çalışmalarının devam ettiğini belirten Akyürek Balta, “TÜİOSB’ye gelen yoğun talepler karşısında ek alan tahsis süreçlerini tamamladık ve ek alanımızı karma sektörlere açma kararı aldık. Bilindiği üzere TÜİOSB’nin temel alanında, ihracatçı, tarım ve gıda ürünleriyle ilgili sanayiciler yer alacak, genişleme alanındaysa; yüksek teknoloji kullanarak ve ihraç edecek, orta ve yüksek teknoloji üreten tüm karma sektörler yatırımcı olabilecekler” dedi.
1 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE YATIRIM İLE YILLIK 500 MİLYON DOLARIN ÜSTÜNDE İHRACAT
Amaçlarının, Çukurova Bölgesi ve ülke ekonomisine azami katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Başkan Balta, “Mersin bölgesinin ve ülkemizin en çevreci bölgelerinden biri olmak için yola çıktık ve yatırımcılarımıza ihracatta rekabet üstünlüğü sağlayacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. En az 100 Fabrika ve en az 10 bin kişilik İstihdam hedefimiz için 1milyar doların üstünde bir yatırım ile yıllık ihracat rakamlarımızı 500 milyon doların üstüne çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
TÜİOSB’YE DIŞARIDAN YATIRIMCI İLGİSİ
TÜİOSB’nin temel alanını teşkil eden birinci alanlarında yatırımcıların yoğun bir ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyen Balta, ağırlıklı olarak Mersin bölgesinden yatırımcı çektiklerini ama ülkenin farklı illerindeki yatırımcılarında ciddi bir ilgisi olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “TÜİOSB’ye ağırlıklı olarak Mersin bölgesinden yatırımcı alıyoruz. Toplam yatırımın yüzde 50’si Mersin bölgesinden diyebiliriz. Geri kalan yatırımlar İstanbul’dan Ankara’ya Bursa’dan Giresun’a geniş bir yelpazede yatırımcılarımız var. Hatta yurt dışından yatırımcılarımız var. Çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki, TÜİOSB, bölgemize bir kaynak transferine de neden olmaya başladı.”
HEDEF:4. GENİŞLEME ALANIYLA 300 HEKTAR
TÜİOSB’nin kuruluşundan bugüne çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve fabrika inşaatlarına başladığını ifade eden Başkan Balta şu bilgileri verdi: “ 2018 yılında 58 Ha’lık bir alanla faaliyete geçtik. 2022 yılında 2’nci büyüme çalışmamızı tamamlayarak 60 Ha’lık bir ilave alan tahsisi gerçekleştirdik. Bu yıl içinde de 108 Ha’lık3’üncü genişleme alanımızı tamamlayarak, 226 Ha’lık bir alana ulaştık. Hedefimiz, TÜİOSB’yi4’üncü genişleme alanıyla 300 Ha’lıkbir hacme ulaştırmak.”
YATIRIMCILARA BÜYÜK AVANTAJLAR
TÜİOSB’de kurulacak sistem ve merkezlerle yatırımcılara, optimum avantajlar sağlanacağını ifade eden Başkan Balta, yatırımcılar için sağlanacak avantajları şöyle sıraladı: “Dijital tarım istasyonları, Tarladan Çatala Dijital Değer Zinciri, DigiGreenValley Sertifika Sistemi, Dijital Dönüşüm Merkez, Girişimci Ekosistemi ve Gıda İnovasyon Merkezi, Bulut Tabanlı Veri Merkezi, Maliyetleri düşürecek Ortak Lojistik Merkez, Gıda Test Merkezi, Eğitim Merkezi, Sınırda Karbon Mekanizmasını Desteklemek Üzere Planlanmış Karbon Yutak Alanları,Tamamen yenilenebilir enerjiden faydalanmak üzere Güneş Enerjisi Santrali, Yağmur sularını ve atık suları tarımsal sulamaya kazandırma amacıyla projelendirilmiş Atık Su Arıtma Sistemi, Tüm altyapıların akabinde yeşil fabrikaların inşa edilerek, tüm verilerin SCADA merkezinde toplanmasıyla, uçtan uca izlenebilirlik, Çevresel ve Sosyal Politikalar”