19:31   MERSIN’DE KUTLAMALARıN ADRESI CUMHURIYET MEYDANı   19:31   AVUKATLAR ÇOCUKLARı KORUMAK IÇIN GÖREVDE   19:30   TEPKILER SONUÇ VERDI; İTFAIYE ALıMıNDA YANLıŞTAN DÖNÜLDÜ!   19:30   PTT EMEKÇILERI HAKLARıNı ISTIYOR   19:30   MERSIN - TARTUS - MERSIN HATTı YENIDEN HIZMETTE   19:30   ‘İŞLETMELER KAPANıR, BINLERCE INSAN IŞSIZ KALıR’   19:30   İSTIKLAL MARŞı YARıŞMASı’NDA ÖDÜLLER MERSIN’DE SAHIPLERINI BULDU   19:29   5 ILÇEDE ELEKTRIK KESINTISI UYARıSı   19:28   AMATÖRE BAŞARı ÖDÜLÜ!   16:05   İSTIKLAL MARŞı YARıŞMASı’NDA ÖDÜLLER MERSIN’DE SAHIPLERINI BULDU   16:01   SILIFKE, TOKAT HAZıRLıKLARıNA BAŞLADı    15:58   ERDEMLI SPOR DESTAN YAZDı   15:04   MERSIN 23 NISAN’DA ELEKTRIK KESINTISI VAR   13:49   AKDENIZ’DE KARASALLAŞMA ARTıYOR   13:46   BOZYAZı BELEDIYESI’NDE 23 NISAN COŞKUSU   13:44   ‘23 NISAN, GELECEĞE UMUT EKEN BIR MIRASıN ADıDıR’   10:29   MEÜ GIRIŞIM LIMANı’NDAN TAM ÖĞRENCILERE DESTEK   10:27   ‘BUNUN ADı ENFLASYON DEĞIL, KUL HAKKıDıR’   10:26   ‘BU MECLIS HALKıNDıR, BU ÜLKE ÇOCUKLARıNDıR’   10:25   TEMAD’DAN 23 NISAN KUTLAMASı  
 
   
 
Akdeniz’de karasallaşma artıyor

Küresel ortalamadan yüzde 25 daha hızlı ısınması beklenen Akdeniz Bölgesi’ndeki yaz sıcaklıklarının küresel ortalamadan yüzde 40 daha hızlı artacağı öngörülüyor.

 

Tarih : 22 Nisan 2025 Salı 13:49

Haber Merkezi

 

1950’den 2023’e Akdeniz Bölgesi’nin iklim dinamiklerini inceleyen yeni bir çalışma, bölgede karasallaşmanın arttığına işaret ediyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı ve Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ecmel Erlat’ın yayımladığı makaleye göre bu artışın temel nedeni, özellikle Batı Akdeniz’deki yaz sıcaklıklarının, kış sıcaklıklarına göre daha hızlı yükselmesi.

Karasallaşmanın artması; yaz aylarında daha yoğun ve uzun süreli sıcak hava dalgalarına, kuraklığa ve su kaynakları üzerinde baskıya neden olabilecek bir değişim. Türkiye’de Batı Anadolu’da - örneğin Aydın, Muğla, Denizli, Manisa ve Uşak gibi bölgelerde - gözlenen bu durumun, bölgenin su kaynaklarının yanı sıra, tarım ve turizm faaliyetleri üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiliyor.

 

ÖZELLİKLE BATI ANADOLU’DA KARASALLIK ARTIYOR

Yayımlanan çalışmanın bulguları; özellikle İber Yarımadası’nın iç kesimlerinde, Tunus’ta ve İtalya ile Fransa’nın bazı bölümlerinde, kış ve yaz mevsimleri arasındaki sıcaklık farkının son 70 yılda anlamlı şekilde yükseldiğini gösteriyor. Batı Akdeniz’de, örneğin İspanya’nın iç bölgelerinde, yaz sıcaklıkları kışa göre daha hızlı yükseldiğinden, mevsimler arası fark büyüyor. Böylelikle bölge, daha ‘‘karasal’’ bir iklime yaklaşıyor.

 

KIŞ SICAKLIKLARI, YAZ SICAKLIKLARINA ORANLA BİRAZ DAHA HIZLI ARTIYOR

Öte yandan, Balkanlar’ın doğusunda ve Doğu Akdeniz’in bazı kesimlerinde ise kış sıcaklıkları, yaz sıcaklıklarına oranla biraz daha hızlı artıyor. Yaz ve kış sıcaklıklarının neredeyse eşit oranda ısındığı bu bölgelerde, karasallaşmada hafif bir azalma olduğu anlaşılıyor.

Sonuçlar Türkiye özelinde incelendiğinde, karasallaşmanın Batı Anadolu’da arttığı görülüyor. Türkiye’nin kuzeydoğusunda - örneğin Tokat, Çorum ve Karabük gibi illerde - ise kışların daha hızlı ısınması, yıllık sıcaklık farkını daraltıyor ve iklimi daha ılıman hale getiriyor.

 

TARIMI KORUMAK İÇİN UYUM POLİTİKALARI ŞART

Karasallaşma derecesi; bölgedeki tarım, ekosistemler ve su kaynakları açısından kritik önem taşıyor. Karasallaşmanın artmasıyla birlikte; bölgede sıcak hava dalgalarının sıklığı ve şiddeti artabilir, yaz aylarında şiddetli kuraklık riski yükselebilir ve su kaynakları üzerinde baskı oluşabilir. Kış yağışlarının rejimi değişebilir.

Mevsimler arası sıcaklık farklarının artması, tarımı olumsuz etkileyebilir. Yüksek yaz sıcaklıklarının, belirli ürünlerde stres yaratması söz konusu olabilir. Öte yandan ılık geçen kış dönemleri ise, bazı zararlıların veya hastalıkların kışlamasını kolaylaştırabilir.

 

UYUM POLİTİKALARI ZARARLARI AZALTMADA KRİTİK ROL OYNUYOR

Uyum politikaları ise hem mevcut sıcaklık artışlarının hem de gelecekte öngörülen ısınmanın, bunlar gibi olası zararlarını azaltmada kritik rol oynuyor. Örneğin tarım alanında, kuraklığa daha dayanıklı tür ve çeşitlere geçilmesi, damla veya basınçlı sulama gibi su tasarrufu sağlayan yöntemlerin yaygınlaştırılması önem taşıyor. Hasat zamanlarının, değişen iklim koşullarına göre planlanması da, öne çıkan uyum politikaları arasında. Bu önlemler, karasallaşma eğilimleri nedeniyle yaz-kış sıcaklık farkının daha da artabileceği bölgelerde, hem artan kuraklık stresini hem de ısı dalgalarının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

KARASALLIK NEDİR?

Karasallık, temelde bir bölgenin denize ne kadar yakın olduğu ve bu deniz etkisinin kış-yaz sıcaklık farkını ne ölçüde azalttığı ile ilişkilidir. Ancak coğrafi uzaklık, karasallığı tek başına belirlemez. İklim değişikliği nedeniyle mevsimlerin birbirine kıyasla ne ölçüde ısındığı ve soğuduğu da karasallık üzerinde belirleyicidir.

Örneğin bir bölgede, yaz sıcaklıkları kışa göre çok daha hızlı yükselirse, deniz etkisi aynı kalsa bile “karasallık” artar, çünkü kış ile yaz arasındaki sıcaklık makası genişlemiştir. Dolayısıyla küresel ısınma ya da bölgesel ısınma örüntüleri, karasallaşma derecesini değiştirebilir.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA