12:16   POLIS HAFTASı IÇIN COŞKULU KUTLAMA   12:15   ÖĞRETMENLERE BAĞıMLıLıKLA MÜCADELE ANLATıLDı   12:14   EMNIYET MÜDÜRÜ PAŞAOĞLU’NA ANLAMLı ZIYARET   11:40   TARSUS ORGANIZE SANAYI BÖLGESI’NDE TEKNIK INCELEME   11:38   VELILERE, MESLEK SEÇIMINDE AILENIN ÖNEMI ANLATıLDı   11:37   MILLI EĞITIM’DEN MAARIF MODELI BULUŞMASı   11:36   YENI MİY IÇIN KÜMEDEN ÇıKMA VAKTI   09:44   177 PROJE DESTEKLENMEYE HAK KAZANDı   09:39   ÇANAKKALE ŞEHIDI TORUNLARı AVUSTRALYA’Yı ZIYARET EDECEK    09:38   DERECEYE GIREN ÖĞRENCILER GURURLANDıRDıLAR   09:36   ‘TÜM ÇABAMıZ DAHA TEMIZ VE YEŞIL BIR MERSIN IÇIN’   09:34   ULUSLARARASı BISIKLET TURU’ HEYECANı START VERDI   09:32   MERSIN MUTLAK KAZANMALı   16:46   LIMON STOKÇULARıNı SAVUNAN ÜRETICIYI DE SAVUNSUN!   16:46   LIMONCULARA STOK UYARıSı   16:44   KURAKLıK SUYA OLAN IHTIYACı ARTTıRıYOR!   16:43   ÜRETIMDE MASRAFLAR VE ITHALAT ARTTı, GELIR DÜŞTÜ”   16:43   ‘PROJE OKULLARı ATAMALARıNDA LIYAKAT ESAS ALıNMALı’   16:43   ARANAN ŞAHıS JANDARMADAN KAÇAMADı   16:42   POTANıN PERILERI FRANSıZLARı DIZE GETIRDI  
 
   
 
Değirmençay Köyü’nden ÇED eylemi

Mersin’in Yenişehir ilçesi Değirmençay (Erçel) Mahallesinde, ASF Asfalt San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılmak istenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için 18 Nisan 2025’de yapılacak İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı öncesi köylü bayramın 3’üncü gerçekleştirildi.

 

Tarih : 2 Nisan 2025 Çarşamba 16:36

HEDİYE EROĞLU

 

ASF Asfalt San. ve Tic. Ltd. Şti’nin Mersin’in Yenişehir ilçesi Değirmençay (Erçel) Mahallesinde yapmak istediği taş ocağına karşı köylünün direnişi sürüyor. Proje için 18 Nisan 2025’de yapılacak İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı öncesi köylü bayramın 3’üncü gerçekleştirildi. 

Köy meydanında “Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz” pankartı asan köylüler, bayram için gelen siyasilerden de destek istedi. Bu kapsamda köylüler ile bir araya gelen CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, köylülere destek verdi.

 

13 KÖYÜ ETKİLEYECEK

Milletvekili Çakır, “Değirmençay (Erçel) köyümüzde açılması planlanan ve toplamda 13 köyü olumsuz etkileyecek olan  madem ocağının iptali için köylümüzün düzenlemiş olduğu eyleme katıldık. Halkımız unutmamalıdır ki ben Hasan Ufuk Çakır olarak köylülerimize ve köylerimize zarar verecek en ufak bir yapılanmanın karşısında onlarla omuz omuza ömrüm izin verdiği sürece yan yana olacağım” dedi.

 

“ORMAN ALANI VE DOĞAL KARAKTERİ KORUNACAK ALAN” OLARAK İŞARETLİYDİ

Öte yandan Çevresel Etki Değerlendirme Raporunda, kentin 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planında söz konusu alanın “Orman Alanı ve Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak işaretli olduğu görüldü. Ancak bu bölge ruhsat sahası içinden çıkartılarak planda değişikliğe gidildiği görüldü.

 

13 MAHALLENİN İÇME SUYU İSHALE HATTI ZARAR GÖREBİLİR

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de bakanlıkça istenen kurum görüşünde; planda bölgenin kısmen de olsa “Orman Alanı” olarak işaretlendiğine dikkat çekerek, söz konusu maden ocağının ruhsat sahası ve çalışma alanları tekrar incelendiğinde, ilgili alanın güneyinde MESKİ’e ait 13 mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılayan içme suyu isale hattı olduğuna ve çalışmalardan olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti.

Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın 18.10.2023 tarih ve E-404133-62611.02-656987 sayılı yazısına göre bahsedilen MESKİ Genel Müdürlüğü’ne ait isale hattının ÇED alanına mesafesi 150 metr, ocak alanına mesafesi ise 210 metre.

 

53 HEKTAR VASIFLI ARAZİ İÇİNDE KALIYOR

Yine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgu uygulaması üzerinden yapılan sorgulamada 75 hektarlık ruhsat alanının orman ve tarım parselleri içerisinde kaldığı belirtilirken, ÇED alanı olarak belirlenen 56,33 hektarlık alanın büyük bölümü orman vasıflı arazi içerisinde kaldığı görüldü.

 

OCAKTA PATLATMA YAPILACAK

Yıllık 3 milyon 240 bin ton kalker üretilerek, kırım ve elemesinin yapılması planlanan ocakta, faaliyet alanında uygulanacak olan üretim yöntemi açık işletme olup, basamaklar (kademeler) oluşturulacak ve patlama yöntemi kullanılarak kalker üretimi gerçekleştirilecek. Açık işletme yönteminde basamak yüksekliği 10 m ve basamak genişliği 10 m olarak planlanmakta. Ocaktan çıkartılan kalker, kurulması planlanan kırma eleme tesisinde boyutlandırılacak.

Yapılan patlatma tasarımına göre her bir delikte 41,25 kg anfo, 1 kg dinamit kullanımı söz konusu olup, bir atımda 140 delik açılması planlanmaktadır. Bu durumda bir atımda 5.775 kg anfo, 140 kg dinamit kullanılacak. Ayda 8, yılda 96 patlatma gerçekleştirilecek. Ocak sahasında yılda 12 ay, ayda 30 gün, günde 8 saat çalışma yapılacak. Proje kapsamında toplam 25 kişi çalıştırılması planlanırken, sahada mesai saatleri dışında nakliye ve üretim çalışmaları gerçekleştirilmeyecek.

 

ÇIKAN POSA PİYASAYA DOLGU MALZEMESİ OLARAK SATILACAK

Ocak üretimi sırasında, bitkisel toprak sıyırma işleminden sonra patlatma işlemi ile çıkarılan malzemenin tamamı kırma eleme tesisine gönderilecek olup, ocak üretimi sırasında pasa oluşumu söz konusu olmayacak. Kırma – eleme tesisinde boyutlandırma sırasında yüzde 2 oranında (64.800 ton/yıl) 0 – 15 mm boyutlarında by-pass (pasa) oluşumu söz konusu olacak. Oluşan by – pass (pasa) stok alanında boyutlandırılmış malzeme ile birlikte depolanacak olup, piyasaya dolgu malzemesi olarak satılacak.

 

YÖRÜKLERİN MESKENİ

Proje ile ilgili olarak Çukurova Üniversitesi Ceyhan Mühendislik Fakültesi Bölümünce uzman raporu hazırlanırken proje alanının güneydoğusunda Mersin il merkezine kuş uçumu mesafesi 16 km mesafede olduğu belirtildi. Proje alanına en yakın yerleşim yerleri güneydoğusunda 1.750 m mesafede Çukurkeşlik Mahallesi, Kuzeydoğusunda bin 750 metre Kayrakkeşlik Mahallesine bağlı Hacgediği Mevkii, güneyinde bin 850 metre mesafede Değirmençay Mahallesi, kuzeyinde 2 bin 350 metre mesafede Kayrakkeşlik Mahallesi bulunmakta. Proje alanına en yakın konut Değirmençay Mahallesi sınırlarında, proje alanına 680 metre mesafede bulunan konutlar.

Ayrıca proje alanı etrafından ÇED Alanına 225 metre, 330 metre, 485 metre mesafelerde Yörükler tarafından dönemsel olarak kullanılan çadır yapıları bulunmakta.

 

DAHA ÖNCE DE TÜSAN ŞİRKETİ KOVULDU

Mersin’de Toroslar’ı delik deşik etmek isteyen kalker ocağı ve kırma tesislerine yönelik ısrarlı çalışmalar kapsamında daha önce de Tüsan Yapı Sanayi A.Ş. tarafından kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi hayata geçirilmek istenliş ancak köylülerin mücadelesi ile engellenmişti.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA