13:48   SÖNÜK AÇıLıŞ!   13:47   MERSIN IŞ DÜNYASıNıN GÖZÜ SURIYE’DE   13:19   İŞ DÜNYASıNDAN MENTÖR ÖĞRETMEN ÇAĞRıSı   13:18   ŞIDDETE KARŞı TOPLUMSAL FARKıNDALıK ÇAĞRıSı   13:18   BAŞKAN MUSTAFA KARA’DAN BIR YıLLıK DEĞERLENDIRME   13:17   YENIŞEHIR BELEDIYESI KENT LOKANTASı AÇıYOR   13:16   TARSUS’TA EMEKLI EVI HIZMETE AÇıLDı   13:15   KAYMAKAM ŞENER’DEN ŞEHIT AILELERINE VEFA ZIYARETI   13:12   TÜRK YıLDıZLARı’NıN NEFES KESEN GÖSTERISI 20 NISAN’DA   13:11   JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU    13:11   BOZYAZı VE TOROSLAR’DA KAÇAK SIGARA OPERASYONU   13:10   MADALYALARLA YETINMEDI BIR DE REKOR KıRDı    13:10   MERSIN, ADANA ILE KARŞıLAŞACAK   13:09   MERSIN, YALOVASPOR’U KONUK EDECEK   16:02   İŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI ÇALıŞTAYıNA TOROSLAR EV SAHIPLIĞI YAPTı   13:07   HEKIMLERDEN, SAĞLıKTA ŞIDDETE SON ÇAĞRıSı   13:04   226 MILYAR TL’LIK PROJELER IÇIN 5 MILYAR 662 MILYON TL HARCANDı   13:01   AFET ILAN EDILECEK MI? BORÇLAR SILINECEK MI?   12:58   PAMUKLUK IÇIN ÖNEMLI KARAR   12:55   MERSIN’DE KADıNA ŞIDDETE GEÇIT YOK  
 
   
 
‘Su kaynaklarımızı korumalıyız’

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir’den, 22 Mart Dünya Su Günü’nde, “Ülkemiz su stresi yaşayan ve su stresi seviyesi yükselen ülkeler kategorisinde yer almakta. Su kaynaklarımızı daha verimli ve etkin kullanmalıyız” uyarısı geldi.

 

Tarih : 21 Mart 2025 Cuma 17:19

Haber Merkezi

 

Susuzluk dünyayı ve Türkiye’yi tehdit etmeye devam ederken 22 Mart Dünya Su Günü’nde bir kez daha insanlık için uyarı yapıldı. Mersin Ticaret Borası (MTB) Bakanı Ö. Abdullah Özdemir, yaptığı yazılı açıklama ile “Su kaynaklarımızı daha verimli ve etkin kullanmalıyız” uyarısı yaptı.

 

“OKYANUS ISISI SON 65 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI”

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün, 19 Mart 2025 tarihinde “Küresel İklim Durumu” raporunu yayınladığını anımsatan Özdemir, “Rapora göre, 2024 yılının son 175 yılın en sıcak yılı olduğu ve okyanus ısısının son 65 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilmektedir. Küresel ısınmanın gösterdiği artış eğilimi, hızlanan buzul erimesi, kıt olan tatlı su kaynaklarının ne kadar verimli ve etkin kullanılması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

 

“TÜRKİYE’NİN YENİLENEBİLİR İÇ TATLI SU KAYNAKLARI PAYI YÜZDE 0,5”

Dünya Bankası tarafından son olarak 28 Ocak 2025 tarihinde güncellenen ve bir ülkenin kendi ekosisteminin ürettiği su kapasitesini ölçmek için kullanılan ‘Yenilenebilir İç Tatlı Su Kaynakları’ raporuna göre, dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 13,2’sine sahip olan Brezilya bu alanda ilk sıradadır. Brezilya’yı yüzde 10,1’lik pay ile Rusya ve yüzde 6,7’lik pay ile Kanada takip etmektedir. Türkiye’nin payı ise yüzde 0,5’tir” dedi.

 

“SUYU TEMEL ALAN TARIM POLİTİKALARI DAHA DA ÖNEM KAZANDI”

Türkiye Bankalar Birliği tarafından 2023 yılında yayınlanan Tarım Sektörü Raporu’na göre ülkemizde tarımsal üretimdeki su gereksiniminin giderek büyüdüğüne dikkat çekildiğini dile getiren Özdemir, sanayideki asimetrik gelişmelerin devam etmesinin, su kaynaklarının kirletilmesi ve nüfusun hızla artışı nedeniyle 25 yıl içinde su kullanım miktarının 3 katına çıkacağının öngörüldüğünü söyledi. Özdemir, dolayısıyla, suyu temel alan tarım politikalarının her geçen gün daha da önem kazandığını vurguladı.

 

“ÜLKEMİZDE TATLI SU KAYNAKLARININ YÜZDE 75’İ TARIMDA KULLANILMAKTA”

“Ülkemizde tatlı su kaynaklarının yüzde 75’i tarımda kullanılmaktadır” diyen Başkan Özdemir, “Devlet Su İşleri verilerine göre, sulanabilir tarım arazilerinde yüzde 75 oranında salma sulama, yüzde 10 oranında yağmurlama sulama ve yüzde 5 oranında damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Ayrıca, tarımda kullanılan tatlı suyun yüzde 75’i açık kanallarla dağıtılmakta olup bunun yarısı, buharlaşma ve altyapı eksiklikleri nedeniyle kaybolmaktadır. Bu nedenle, su israfını azaltmak ve verimliliğini artırmak için altyapı eksikliklerinin giderilmesi, kapalı basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu, yağmurlama sulama ve damla sulama yöntemlerinin teşvik edilmesi gerekmektedir.

 

“ÜLKEMİZ SU STRESİ YAŞAYAN VE SU STRESİ SEVİYESİ YÜKSELEN ÜLKELER KATEGORİSİNDE YER ALMAKTA”

Türkiye’de tarım alanları son 17 yıldır 37-40 milyon hektar arasında değişirken, aynı dönemde Türkiye nüfusu yüzde 21 artarak 85,7 milyon kişiye ulaştı. Özellikle yaz aylarında, yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı önemli ölçüde artmaktadır. 2030 yılında, ülkemizin su kaynaklarının yüzde 20 azalması, nüfusun ise yüzde 10 artması öngörülmektedir. Türkiye’nin su ihtiyacı sürekli artarken, yıllık ortalama yağış miktarı dünya ortalamasının altında bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemiz su stresi yaşayan ve su stresi seviyesi yükselen ülkeler kategorisinde yer almaktadır.

 

“SU POLİTİKALARI GÜNCELLENMELİ”

Bu doğrultuda, Tarım ve Orman Bakanlığımızın suyu temel alan ‘tarımsal üretimin planlanması’ hususunda uyguladığı modelin başarıya ulaşmasını temenni ediyorum. Belirlenen politikalar istikrarlı bir şekilde, dirayetle uygulanmalı ve dönemsel gelişmeler ışığında periyodik olarak güncellenmelidir. Üstelik su kısıtı konusu toplumsal hassasiyet gerektirmektedir. Bu bağlamda, sadece üreticilerimizin değil, başta genç nesillerimiz olmak üzere tüm toplumumuzun, su kaynaklarının korunması, su tasarrufunun artırılması ve suyun verimli kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmaların artmasını diliyor, 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA