20:00   KOBİ’LER KREDIYE ULAŞAMıYOR!   20:00   TURIZM SEKTÖRÜ AKADEMI ILE BULUŞTU   19:59   ‘BU BATAKLıĞı GÖZDEN KAÇıRAMAZSıNıZ’   19:48   ÇOCUKLAR SERADA ÜRETIMI ÖĞRENIYOR   19:47   DENIZI KIRLETEN GEMILERE CEZA YAĞDı   19:46   MERSIN POLISINDEN KALPAZANLARA DARBE!   19:45   OTOMOBILDEN ŞIŞE ŞIŞE KAÇAK IÇKI ÇıKTı   19:45   JANDARMADAN ERDEMLI’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU   19:44   CAMI AVLUSUNA SıĞıNAN KEDININ YAVRULARı SAHIPLENDIRILECEK   19:43   VÜCUT GELIŞTIRMEDE MERSIN 18 MADALYA TOPLADı    19:42   MERSINLI BASKETÇILERDEN ÖNEMLI BAŞARı   19:40   MERSIN ZORLU VIRAJDA!   18:58   UZUN UZUN SIYASET, HıZLıCA IMAR!   18:57   MERSIN’DEN ‘OKULUMA, ÖĞRETMENIME DOKUNMA’ EYLEMI   18:57   CHP’LI BAŞARıR’DAN YURT TEPKISI   18:56   ‘GEÇINEMIYORUZ, BARıNAMıYORUZ, ACIL ZAM ISTIYORUZ’   18:56   BAŞKAN BOLTAÇ KÖYLÜ PAZARı ESNAFıNı ZIYARET ETTI   18:55   MERSINLI ARDA, AVRUPA ŞAMPIYONU OLDU!   13:48   SÖNÜK AÇıLıŞ!   13:47   MERSIN IŞ DÜNYASıNıN GÖZÜ SURIYE’DE  
 
   
 
Zirai don mağduru üreticiler destek bekliyor

Doğu Akdeniz Bölgesi’nde şiddetli soğuk hava nedeniyle ekili ve dikili alanlar büyük zarar gördü. Meslek örgütleri çiftçilerin zararının karşılanmasını istedi. “Narenciye ağaçları ve gelecek yılların verimi de tehlikede” diyen üreticiler felaketin tüketiciye zam olarak yansıyacağının bilgisini verdi.

 

Tarih : 11 Mart 2025 Salı 16:52

HEDİYE EROĞLU

 

Şubat 2024'te Erdemli'den Hatay'a uzanan Akdeniz bölgesinde (Mersin, Adana, Osmaniye ve Antalya'nın bazı kesimleri) yaşanan, hava sıcaklığının eksi 6 ile eksi 8 dereceye kadar düşmesi ve gece boyunca uzun süre düşük sıcaklıkların etkili olması, tarım alanlarında ciddi zarara yol açtı. Etkilenen bölgelerdeki başlıca ürünler narenciye (limon, portakal) ve sert çekirdekli meyveler (şeftali, kayısı) oldu. Oda temsilcilerinin verdiği bilgiye göre sert çekirdekli meyvelerin erkenci türlerinde zarar oranı yüzde 100'e ulaştı. Geç çeşitlerde ise tomurcukların donması nedeniyle meyve tutumunun olup olmayacağının henüz bilinmediği ifade edildi. Narenciyede sahil kesimlerde yüzde 30-50, iç bölgelerde yüzde 80’e varan kayıplar olduğu ifade edildi. Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 70’ini karşılayan bu bölgede, 2024 hasadının büyük ölçüde riske girdiği vurgulandı. Patates gibi tarla ürünlerinde de erken ekilenlerde yüzde 30-50 zarar oluştuğu tahmin ediliyor.

 

“ÇİFTÇİLERİN KAYIPLARI İÇLER ACISI”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana ve Mersin Şubeleri, Adana ili Seyhan ve Yüreğir Ziraat Odaları ile Mersin Ziraat Odası ortaklığında konu ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. ZMO Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, yapılan basın açıklamasında don felaketinin bölge tarımına verdiği zararları detaylandırdı. Domates, patates, marul, karpuz, narenciye, nektarin ve sert çekirdekliler gibi ürünlerde %50 ile %80 arasında kayıp yaşandığını belirten Tayakısı, bazı erken çiçeklenen meyve ağaçlarında zararin %100'e yaklaştığını dile getirdi.

 

“NARENCİYE AĞAÇLARI VE GELECEK YILLARIN VERİMİ DE TEHLİKEDE”

Narenciye ve diğer çok yıllık bitkilerin bu yılın ürünlerinin yanı sıra gelecekteki verimleri açısından da büyük zarar gördüğünü belirten Tayakısı, "Yaş sebze, meyve ve turunçgil deposu olan Doğu Akdeniz'de yaşanan bu felaket sadece çiftçileri değil, tüm ülke ekonomisini olumsuz etkileyecektir" dedi.

 

“TÜKETİCİYE ZAM OLARAK YANSIYACAK”

Tayakısı, don olayının sadece tarım sektörüne zarar vermediğini, ihracatçılar, tarım ilacı ve gübre bayileri gibi birçok sektörü de olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle mazot zamlarıyla birlikte don olayının etkilerinin, tüketiciye gıda fiyatlarında artış olarak yansıyacağına dikkat çekti.

 

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

Tayakısı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya seslenerek, don felaketinden etkilenen bölgelerin "afet bölgesi" ilan edilmesini talep etti. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan tarımsal kredi borçlarının en az iki yıl ertelenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, zarar tespitlerinin hızla yapılması, kayıpların karşılanması ve çiftçilere faizsiz kredi desteği sağlanması çağrısında bulundu.

 

“TARSİM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamalarının çiftçi lehine düzenlenmesi gerektiğini belirten Tayakısı, tarım sigortası yaptırmayan çiftçilerin de unutulmaması gerektiğini vurguladı. "Unutmayalım ki çiftçimizin emeği, yarınımızın bereketidir" ifadeleriyle, çiftçilerin desteklenmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Don tarihinin sigorta kapsam dışında kalması, örneğin, narenciye sigortasının Mart’tan sonra başlaması ve ekspertiz süreçlerindeki aksaklıkları eleştiren meslek odası temsilcileri TARSİM’in %10’luk zarar eşiği ve %40’lık müşterek sigorta muafiyeti, çiftçiler tarafından adaletsiz bulunuyor. Özellikle tamamen yok olan ürünlerde bu kesintilerin kaldırılması talep ediliyor.

Meslek örgütü yöneticilerinin paylaştığı bilgiye göre ihracatın ve iç piyasanın erkenci ürün arzında ciddi daralma bekleniyor.  Özellikle Mayıs ayında sert çekirdekli meyve bulunamaması sonucu fiyatların artması bekleniyor. Bölgenin "afet bölgesi" ilan edilerek TARSİM poliçesi olmayanların da desteklenmesi. Banka borçlarının 2 yıl ertelenmesi ve sıfır faizli kredi sağlanması talep ediliyor.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA