21:51   MUT’TAKI BIR FIRMANıN ÜRETIMINDE NATAMISIN TESPIT EDILDI   21:50   KADıNLAR: ‘ÖFKELIYIZ, ISYANDAYıZ’   21:49   AKKUYU NÜKLEER’DE BIR AŞAMA DAHA GERIDE KALDı   21:49   TOROSLAR’DA DIP KÖŞE TEMIZLIK DEVAM EDIYOR   21:48   MERSIN MARINA’DA CANLı RESIM PERFORMANSı   21:48   MERSIN’DEN SAĞLıK IÇIN YÜRÜYÜŞ   21:46   SILIFKE TAM GAZ YOLA DEVAM   21:45   MSK EKIBI, YUKATEL’I 75-65 MAĞLUP ETTI   21:45   TARSUSLU PERILER EVINDE EMLAK KONUT’A YENILDI   21:44   TARSUS’TA 3.KLEOPATRA BISIKLET FESTIVALI COŞKUSU YAŞANDı   16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI  
 
   
 
MADENCİLER BÜROKRASİDEN DERTLİ

Türkiye’de madencilik sektörünün gelişmesi için yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren MTSO 23 No’lu Madencilik ve Mineral Ürünler Meslek Komitesi Meclis Üyeleri yatırımcıların önünün açılmasını istedi.

 

Tarih : 16 Haziran 2021 Çarşamba 15:42

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 23 No’lu Madencilik ve Mineral Ürünler Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektörü değerlendirdi. Madencilik ve mineral ürünler sektöründe yurtiçi ve yurtdışında pandemiye bağlı yaşanan gelişmeleri anlatan Meclis Üyeleri ülkenin yer altı zenginliklerinin daha etkili kullanılıp ekonomiye kazandırılması için yatırımcıların önünün açılması gerektiğini belirtti.

 

KANAR: “PANDEMİDEN EN AZ ETKİLENEN SEKTÖRLERDENİZ”

23 No’lu Komiteden Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Kanar, maden ve mineral sektörünün diğer sektörlere göre pandemiden çok daha az etkilendiğini söyledi. En ciddi sorunun müteahhitlik ayağında yaşandığını ifade eden Kanar, piyasada hammadde ve yarı mamul sıkıntısı, olanlarda da yaşanan aşırı fiyat arıtışına dikkat çekti. Sektöre yalnızca mermer ve krom olarak bakmanın doğru olmadığını, alüminyum, demir gibi birçok ürün bulunduğunu ve bunların önemli bir kısmının ithal edildiğini kaydeden Kanar, bu ürünlerdeki fiyat artışlarının özellikle inşaat sektörünü büyük ölçüde zorladığını bildirdi. Sorunların çözümü için yatırımcıların önündeki bürokratik zorlukların azaltılması gerektiğini dile getiren Kanar şunları söyledi:

“Biz madenciyiz. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ihale ile maden sahalarını alıyoruz ancak işletebilmemiz için karşımıza çıkan bürokratik engelleri aşmamız yaklaşık 5 yılı buluyor. Yaşanan bu uzun süreli kayıplar sahayı işletirken elde edeceğimiz karın üzerine çıkıyor ve yatırımcıyı yıldırıyor. İhale tamamlandığında yatırımcının sorun yaşamaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı’nın bir komisyon kurup ortak çalışması gerektiğine inanıyorum. Biz ihaleyi aldıktan sonra orada zeytin ağacı dikili ya da burası turizm alanı gibi gerekçeler çıkarılıp yatırımlar engellenmemeli. İhaleye çıkıldığında saha tüm sorunlarından arındırılmış olmalı. Devlet radikal kararlar alıp maden zenginliklerimizi ülke ekonomisine kazandırmalı.”

Yurtiçindeki alıcıların da yerli ürünlere daha çok yönelmesi gerektiğini dile getiren Kanar, yurtdışına 200 dolara gönderdikleri ürünlere yurtiçinden 50 dolar fiyat teklif edildiğini, yurtdışına gönderilirken sorun yaşanmayan ürünler için yurtiçinde ürünün içindeki çeşitli minerallere yönelik sorunlar çıkarıldığını, bu şartlarda çalışmanın mümkün olmaması nedeniyle ithalatın ağır bastığını söyledi.

 

YERLİKAYA: “YURTDIŞI KAYNAKLI SIKINTILAR YAŞANABİLİYOR”

23 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Granmer Granit Mermer Firmasının Sahibi İsmail Yerlikaya ise ihracata yönelik değerlendirmelerde bulundu. Mersin’den çıkan mermer ve kromun ağırlıklı olarak Çin ve Hindistan’a gönderildiğini hatırlatan Yerlikaya, son dönemlerde konteyner bulunamaması nedeniyle yükselen fiyatların dış ticareti de olumsuz etkilediğini anlattı. Artan fiyatlarla birlikte taleplerin yavaşladığını, bu durumun da tedarik zincirini bozduğunu ifade eden Yerlikaya, normalde daha fazla ürün alacak kişilerin siparişlerini azaltıp ötelemeye başladığını söyledi. İkinci önemli pazar olan Hindistan’ın ise pandemiden çok fazla etkilenmesi nedeniyle sıkıntı yaşandığını bildiren Yerlikaya, “Bizde virüs kaynaklı kapanma 17 gün olurken Hindistan’da bu süre bir ayı geçti. Fabrikalar çalışmayınca hammadde ihtiyacı da azaldı. Daha önce seçtikleri ürünleri dahi almaz oldular. Ülkemizde pandemide sektörümüz açısından büyük sorunlar sorun olmadı ama dış pazarlarda sorunlar oluyor. Ancak geçici bir durum. Aylık değişimler olsa da yılsonundaki hedeflerimizin tutacağına inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Blok mermer satışı yanında mermer atölyelerinin ise kapanma sürecinde çalışamaması ve evlere montaja gidememeleri nedeniyle sıkıntı yaşadığını dile getiren Yerlikaya, üretim yapan fabrikaların ise ağırlıklı Ortadoğu pazarına ürün göndermesinden kaynaklı sorunlar olduğunu söyledi. Ortadoğu’da bu alanda sanayileşme bulunmaması nedeniyle ağırlıklı işlenmiş ürün talep edilmesine rağmen bu ülkelerde son dönemlerde yaşanan karışıklıkların piyasaları olumsuz etkilediğine değinen Yerlikaya, Suudi Arabistan’ın ise Türkiye’den giden ürünlere uyguladığı ambargonun sıkıntılarının devam ettiğini sözlerine ekledi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA