17:16   CHP VE DEM’DEN BÜYÜKŞEHIR’E YALıNAYAK IÇIN HAREKETE GEÇME ÇAĞRıSı   16:56   OPET’IN TESISI KARADUVAR’ı TEHDIT MI EDIYOR?   16:56   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, MIP’I DURDURABILIR!   16:55   MERSIN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı   16:54   MALIYETLER DÜŞECEK, VERIM VE GELIR ARTACAK   16:53   MERSIN’DE EMNIYET GÜÇLERI TEYAKKUZDA    16:53   BAL’DA FUTBOL HEYECANı BAŞLADı   13:21   LÜBNAN’DAKI TAHLIYELER MERSIN’DEN 2 GEMI ILE SÜRECEK   13:16   AKADEMIDEN FILISTIN’E DESTEK   13:16   MEÜ’DEN BAYKAN IÇIN ANLAMLı TÖREN    10:33   MERSIN POLISI OKULLARDA DENETIMLERINE DEVAM EDIYOR   10:06   EĞLENCE MEKANLARı 3 MILYON 630 BIN TL CEZA UYGULANDı   09:17   ‘DEVLET, IKTIDAR VE TÜM BAKANLıKLAR ACILEN HAREKETE GEÇMELI’   09:11   KADıNLAR EUROLEAGUE’DE HEYECAN BAŞLıYOR   17:12   ŞEHIR HASTANESI’NDE KAMU KAYNAĞı ISRAFı   17:12   BÜYÜKŞEHIR’DEN ILGINÇ ISTEKLER!   17:11   ‘MTSO MERSIN’IN BUGÜNÜ, GELECEĞIDIR’   17:11   ‘YENI PAZARLARDA STRATEJIK TICARET ORTAĞı OLMAYı HEDEFLIYORUZ’   17:10   ‘TARSUS’UN GELECEĞI IÇIN ÖNEMLI BIR ADıM’   17:10   AKP İNSAN HAKLARı BAŞKANLıĞıNDAN FILISTIN’E DESTEK  
 
   
 
CHP ve DEM’den Büyükşehir’e Yalınayak için harekete geçme çağrısı

Mersin’in Akdeniz ilçesinde Şevket Sümer, Güneş ve Yalınayak Mahalleleri üçgeninde kalan alanda faaliyet gösteren ve kansere neden olarak halk sağlığını tehlikeye atan geri dönüşüm fabrikalarının taşınması için doğrudan yetkiye sahip Büyükşehir’in harekete geçmesi için CHP ve DEM’den çağrı geldi!

 

Tarih : 8 Ekim 2024 Salı 17:16

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Toplantıya, CHP ve DEM’in, Yalınayak’ta halk sağlığını tehdit eden geri dönüşüm fabrikalarının kaldırılması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’ne harekete geçme çağrısı damga vurdu.

 

“BU MAHALLELERDE ÇOCUKLAR BRONŞİT OLARAK DOĞUYOR, KADINLAR GÖĞÜSLERİNİ KAYBEDİYOR”

Konuyu ilk olarak gündeme getiren DEM Parti meclis üyesi Özgür Çağlar, “Akdeniz’de can alıcı bir sorun var. Avrupa’daki bazı üniversitelerin sosyoloji çalışmalarına konu olmuş bir konu bu; Şevket Sümer Mahallesi ile Toroslar ilçesi sınırının kesiştiği bölgede yaşananlar” dedi.

Söz konusu bölgedeki halkın feryat içerisinde solduğunu söyleyen Çağlar, söz konusu alandaki sanayi ve depolama alanlarının Akdeniz’in yaşam yerleri ile iç içe geçtiğini aktardı. Bu konuyu daha önce de dile getirdiklerini anımsatan Çağlar, “Ama burası çok daha özel bir bölge. Burada çocuklar bronşit olarak doğuyor, kanser vakaları artmış durumda, bazı kadınlar göğüslerini kaybetmiş durumdalar. Yıllardır kangren haline gelmiş bir sorun ve bu sorunu hiçbir kurum tek başına halledemiyor. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ile Akdeniz Belediye Başkanı da bu yöndeki çalışmalara katılmışlardı.

Hal Kavşağı ile Yalınayak Kavşağını bağlayan yolun altında kalan kısımda özellikle Çevre Yolu altındaki kısımda bulunan Birlik Sitesi çok mağdur. Bu bölgede yaklaşık 3 bin kişilik bir nüfus var. Ama burada geri dönüşüm ve atık fabrikaları bulunuyor. İnanılmaz kötü bir koku var. Buradaki sorunlarla yıllardır uğraşıyoruz, dile getiriyoruz ama hiçbir şekilde adım atılmıyor. Çünkü burada kollektif bir sorun var.

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EL ATSIN”

Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konuya el atmasını talep ediyoruz. Ruhsat ve kaçak kontrollerinin yapılması, İl Sağlık Müdürlüğünün harekete geçirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda buralarla yazışma yapılmalı, koordineli çalışma için adım atılmalı.

Biz buradaki insanlara söz verdik, ‘belediyeyi aldığımızda bu sorunu çözmek için adım atacağız’ dedik. Belediyeyi kazandık şimdi bir şeyler yapmamız gerekiyor. Akıllarda soru olabilir; ‘belediye, zabıta sizde neden gereken işlemleri yapmıyorsunuz’ denilebilir.

Burası Toroslar ve Akdeniz’in arasında kalan bir bölgedir ve belirsizlikten kaynaklı hiçbir kurum tek başına yetkisi olmadığından işlem yapamıyordu. Ama Toroslar ile yaptığımız görüşmeler sonunda idari sınır sorununu çözdük. Aldığımız kararları ilgili mercilere gönderdik. Bu bürokratik sürecin tamamlanması belki 1-2 yılı bulacak. Bu hengamede, bürokratik işlemler içinde bu konunu geri plana atılması söz konusu. Büyükşehir Belediyesi’nin burada doğrudan işlem yapma tepkisi var. Burada ki geri dönüşüm fabrikaları plastik yakıyorlar.

Sonbahar aylarındayız hava mis gibi ama pencerelerini açamıyor vatandaşlar. İl ve ilçe sağlık müdürlüğü, Büyükşehir ve Akdeniz Belediyesinin bu konuda ortak bir çalışma yapması gerekiyor. Sizlerin ilgili birimlere gerekli talimatları vererek sorunu çözmeye davet ediyorum” diye konuştu. 

 

“YETKİ BİZDEYSE 16 FABRİKAYI MÜHÜRLEYECEĞİZ”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da, Şevket Sümer, Güneş ve Yalınayak bölgesindeki geri dönüşüm tesislerinin kaldırılması ile ilgili yıllardır mücadeleye destek verdiğini anımsattı. Sorunun çözümü için göreve gelir gelmez çalışmalara başladığını aktaran Yıldız, söz konusu mahallelerde daha önce belediyelerin hem fabrikalara hem de konut yapımına izin verdiğini aktardı. “Yüzlerce konut ile işletmeler birbirini içine girmiş” diyen Başkan Yıldız, aslında işletmelere verilen ruhsatların 2’incı sınıf olduğunu ve uygun olmadığını aktardı. “Zaten usulen oradaki işletmelerin birçoğunun orada olmaması lazım” diyen Yıldız, “Ben firmaların çoğuyla görüştüm, hepsine zabıta gönderdik. 16 fabrika için mühürleme işlemi başlatma kararı aldık. Ama 30 yıldır Akdeniz ile Toroslar arasındaki sınır meselesi çözülememişti. Bu görüşmelerin başlaması ve sınırların yeniden çizilmesi ile söz konusu alanın kendisi Akdeniz ilçesinde kaldı. Ama ne hikmet ise bizim yeni sınırlarımız ile ilgili mülki amirlikten gerekli hala imza atılmıyor.

Tüm yurttaşlarımıza bir kez daha sesleniyorum, sınır ihlali ile ilgili sıkıntı giderildi ama beklediğimiz imza atılmaması nedeniyle adım atılmadı. Ama yetki hala bizdeyse bu fabrikalar mühürlenecek. Bu fabrikalar bizim sınırlarımızda görünüyorlar ise mühürleyeceğiz.

Vatandaş haklı, oradaki insanlar nefse alamıyorlar, kanser oluyorlar. Oradaki kirlilik yangınlara sebebiyet veriyor, Büyükşehir’in de işi zorlaştırılıyor. O mahallenin kurtarılması lazım. Belli bir aşamaya da geldik, buraları kaldıracağız demiştik söz vermiştik. O işletmeler oradan çıkarılacak” dedi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA