16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
Mersin ihracatı yüzde 25 arttı

Mersin iş dünyasının yerinde duramadığını liman sayesinde de ihracatta kentin yüzde 25 artış kaydettiğini işaret eden MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Şu anda liman bize yetmiyor. Yeni konteyner limanına acilen ihtiyacımız var” çağrısı yaptı.

 

Tarih : 3 Mayıs 2024 Cuma 13:22

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, TRT Çukurova Radyosu’nda Seda Uslu Sarıoğlu’nun sunduğu Bölge Gündemi’ isimli programa canlı bağlanarak Mersin ihracatına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

 

“MERSİN’İN İHRACATINDA YÜZDE 25’LİK ARTIŞ VAR”

Mersin Uluslararası Limanında 2007’den bu yana 25 milyon TEU konteyner elleçlenirken bu başarıda aslan payının Mersin’deki sanayi ve ticaret erbapları olduğunu aktaran Çakır, “Mersin bir dış ticaret kenti. Var olma sebebi limandan kaynaklanıyor. Liman, Mersin’in olma şeklidir. Bu da kentte dış ticaretin başlamasına sebep verdi. Bu yıl Türkiye’de her şey normal sıralarda giderken Mersin bölgesi olarak ihracatımızda yüzde 25’lik artış var. Bu da ağırlıklı liman üzerinden oluyor ve bize büyük güç veriyor” dedi.

 

“MERSİN YERİNDE DURAMIYOR”

Mersin’deki işletmelerin çalışma azmine dikkat çeken Başkan Çakır, “Mersin yerinde duramıyor, hareketli bir şehir. 10 gün önce Milano’da mobilya fuarındaydık. Geçen Hafta Almanya’da makine fuarındaydık. Hamburg da Mersin gibi liman kenti. Bir Mersin’in dinamiğine baktık bir Hamburg’a. Biz insan yapısı olarak daha heyecanlıyız. Hareketliyiz. Yerimizde durmuyoruz. Kapasite olarak da büyüyoruz. Sadece doğru yönlendirmeliyiz.

Mersin’in en güzel avantajlarından birisi deniz yolu olması. Havalimanı da bitiyor. Bu yıl devreye girmesi sonrası demiryolu ağlarımız da iyi. Kara taşımasında da İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız.

 

“ŞU ANDA LİMAN BİZE YETMİYOR. YENİ KONTEYNER LİMANINA ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR”

Ayrıca Mersin tüm hinterlandın 10 ilin çıkış kapısı görünüyor. Sadece Mersin’in dış ticareti 20 milyar doların üzerinde ama hinterlandıyla birlikte bu rakam 80 milyar doları buluyor. Bu nedenle liman önemli. Kapasitemiz 3 milyon 600 bin TEU civarında. Bunun 2.5 milyon TEU civarını kullanabiliyoruz.

Şu anda liman bize yetmiyor. Yeni konteyner limanına acilen ihtiyacımız olacak. Mersin’i doğru planlarsak Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci büyük il olabilir.

 

“MERSİN, GIDA DA ÇOK GÜÇLÜ”

Mersin, hangi sektörlerde ihraç ürünü olarak neler üretiyor ve nerelere gönderiyor diye bakalım. Yaş meyve sebze ve bakliyatta çok güçlüyüz. Dünyanın bakliyat merkezi olarak hareket ediyoruz. Gıda grubunda çok güçlüyüz Ortadoğu Avrupa ve Rusya’ya gönderiyoruz. Demir çelikte güçlüyüz ve petrol ürünlerinde güçlüyüz. Hem ithalat hem ihracatımız var.

Mersin çok çeşitli bir şehir. Tarımı, turizmi, sanayisi var. Savunma sanayinde de güçleniyoruz. Lojistikte iyiyiz. Çeşit çok olunca dinamik bir yapısı da var.

 

“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE YÖNELMEMİZ GEREKİYOR”

Mersin bir dış ticaret kenti ve potansiyeli çok yüksek. Mersin küçük bir Türkiye demektir. Şu anda daha katma değerli ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Fason tekstili burada yaparken bu alanı Mısır ya da farklı ülkelere bırakıp biz iplik gibi daha katma değerli, ürünlere yönelmeliyiz. Bunu da Avrupa üzerinden Amerika’ya ve değişik ülkelere satabiliriz.

Ortadoğu bizim için güzel bir Pazar. Tabi savaş nedeniyle biraz beklemelerimiz oldu ama her yere açık durumdayız.

Gücümüz çok fazla sadece beraber hareket edip yeni teknolojilere ayak uydurarak yola devam etmemiz gerekiyor.

 

“GRUP OLARAK HAREKET EDİP AR-GE YATIRIMLARINA DESTEK VEREREK İYİ NOKTAYA GELEBİLİRİZ”

Kentteki işletmelerin heyecanı çok yüksek. Türk insanının girişimci yapısı ve heyecanıyla önümüzde hiçbir şey duramıyor. Bu kadar çok heyecan olunca tek başına gitmeye çalışıyoruz. Oysa grup olarak hareket edip ar-ge yatırımlarına destek vererek iyi noktaya gelebiliriz.

Yeni dünya artık dijitalleşiyor. Teknolojiyle barışmamız lazım. Tüm işletmelerimizi teknolojiye çevirmeliyiz. Dünya fiziki ortamın hepsini dijital ortama taşıyor. Motordan insan yapısına her şey dijitale taşınıyor.

Yeşil dönüşümle sürdürülebilir ekonomi oluşturmaya çalışıyor dünya. Yeni yapacağınız bir motorun doğaya zarar vermeden üretilmesi lazım dünyada ihracat yapacaksanız. Üyelerimiz için hedefimiz hem dijitalleştirmek hem de yeşil dönüşümü sağlamak.

Hidrojen yakıtları üzerine dünyada bir çalışma var. Bu da firmalarımızın üniversitelerle yakın temasta bulunup araştırması gereken bir konu” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA