17:51   DAVULTEPE IÇIN KARAR ZAMANı!   17:50   MERSIN’DE 1 MAYıS ETKINLIKLERI PROGRAMı BELLI OLDU   17:50   MALI MÜŞAVIR VE MUHASEBECILER ORDUSU BÜYÜYOR   17:50   VALI TOROS, ÇAMLıYAYLA’DA INCELEMELERDE BULUNDU   17:50   CHP, 26 NISAN’DA MERSIN’DE MITING YAPACAK   17:50   SAHTE MADENI EURO OPERASYONUNDA BIR ŞÜPHELI TUTUKLANDı   17:50   SAHTE KAMU GÖREVLISI JANDARMA TARAFıNDAN YAKALANDı   17:49   MERSIN YARGıSı ILE KOORDINE TOPLANTıSı   17:49   MERSIN EKIPLERININ YÜZÜ GÜLMEDI   15:49   23 NISAN’DA TOROSLAR’DA ŞENLIK VAR   13:58   MERSIN’DE INSAN TICARETI MASAYA YATıRıLDı   13:56   ‘YENI DÖNEMDE RUSYA ILE TICARET FıRSATLARı’ KONULU PANEL DÜZENLEDI’   13:55   TOROSLAR EDAŞ BAKıM VE YATıRıMLARı ILE GELECEĞE YATıRıM YAPıYOR   13:09   7 ÜLKEDEN ÇOCUKLAR MERSIN’DE BULUŞTURDU    09:27   MERSIN SEMALARıNDA TÜRK YıLDıZLARı RÜZGARı ESTI   09:22   MÜDÜR DURMUŞ’TAN ANAMUR ÇıKARMASı   09:20   MERSIN ŞAMPIYONLUĞU SON SANIYEDE VERDI   09:18   MERSIN BASKETBOL AVANTAJı MERSINE TAŞıDı   17:15   CHP VE DEM ARASıNDA ‘KAYYUM ÇATLAĞı’   17:14   KOBİ’LER KREDIYE ULAŞAMıYOR!  
 
   
 
Akkuyu’ya ilk yakıt teslimi yapıldı

Rus devlet şirketi TVEL’e bağlı Elemash, Moskova’daki nükleer yakıt üretim merkezinin kapılarını açtı. Mersin’de inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ilk parti nükleer yakıtlarını da TVEL’in Sibirya’daki tesisi üretti ve teslim etti.

 

Tarih : 14 Nisan 2024 Pazar 17:36

Haber Merkezi

 

Rus nükleer yakıt işletmesi Elemash, Moskova’daki üretim merkezinin Türk gazetecilere ilk kez açtı. 70 yıldır dünyadaki nükleer santrallere yakıt demetleri üreten Rus devlet şirketi TVEL’e bağlı Elemash, Moskova’daki nükleer yakıt üretim merkezine bir grup Türk gazeteciyi kabul etti.

Yoğun güvenlik önlemleri, özel izin ve radyasyona karşı koruyucu giysilerlerle girilebilen tesisten çıkışta da olası risklere karşı radyasyon testi gerçekleştiriliyor. Tesisteki nükleer yakıt üretim süreçleri kapsamında, nükleer yakıtın ilk malzemesi uranyum hekzaflorür, zenginleştirme ve hekzaflorüre (UF6) dönüştürme sürecinden geçiyor.

 

YALNIZCA SİVİL ÜRETİM

Yakıt çubuğu, her iki ucu tapalarla kaynaklanmış ince, uzun bir zirkonyum boru olarak tasarlanıyor. Bu tüpe bir uranyum veya uranyum-gadolinyum peleti yükleniyor. Üretilen yakıt demetleri, 5 metre uzunluğunda, 700 kg’dan daha ağır bir formda oluyor. Üretim süreçlerinin tamamlanmasının ardından yakıt demeti, reaktör çekirdeğine yerleştiriliyor. Hazırlanan demetler, darbe ve sarsıntıya dayanıklı bir biçimde deniz ya da havayoluyla Rusya dışına çıkarılıyor. Askeri amaçlı üretim yapılmayan işletme, yalnızca sivil enerji kapsamında üretim gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’yu da inşa eden Rosatom’un alt kuruluşu nükleer yakıt şirketi TVEL, dünyanın en büyük nükleer yakıt üreticilerinden birisi. 14 ülkede 70’ten fazla reaktöre yakıt sağlayan TVEL, dünyadaki her 6 reaktörden birisine nükleer yakıt temin ediyor. TVEL’in Sibirya’daki tesisi, VVER-1200 tipi 3+ Nesil reaktörlere sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ilk parti nükleer yakıtları üretti. Yakıt, Nisan 2023’te Akkuyu NGS sahasına teslim edildi.

 

1954’TEN BERİ NÜKLEER MESAİDE

Şirkete bağlı imalat işletmesi “Elemash”ın tarihi SSCB’nin kuruluş yıllarına uzanıyor. 1941 yılında SSCB’deki “Katyuşa” ve “Vanyuşa” roketatarları için roket mermisi üreten işletme, 1943 yılında Nazi Almanyasının yenilgiye uğratılmasındaki katkısı nedeniyle Lenin Nişanı ile ödüllendirildi. 1954 yılından bu yana nükleer enerji endüstrisi ve daha sonra ülkenin nükleer donanması için yakıt çubukları ve yakıt demetleri üretmeye başlayan işletme, nükleer santraller için büyük ölçekli yakıt çubuğu üretiminde uzmanlaştı. Elemash’ın ürettiği nükleer yakıtlar, günümüzde Batı Avrupa’daki nükleer santrallerde bulunan PWR ve BWR reaktörlerde de kullanılıyor.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA