16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
“YENİ SEZONDA UNLU BİTLE MÜCADELEDE GEÇ KALMAYALIM”

MTSO Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyeleri, Çukurova Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinden narenciyede son 3 yıldır unlu bit zararlısıyla mücadelede yaşanan sıkıntıların bu yıl da yaşanmaması için Tarım Bakanlığı’ndan yurtdışında kalıntı bırakmadığı tespit edilen ilaçların tespiti edilerek ivedilikle ruhsatlandırılmasını bekliyor. Sektör temsilcileri mücadelede başarılı olunması halinde ihracatın 1,5-2 kat artacağı görüşünde.

 

Tarih : 22 Mart 2021 Pazartesi 18:02

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Üyeleri MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile bir araya gelerek narenciyede görülen unlu bit ile mücadele konusunda yaşadıkları sorunları dile getirip beklentilerini dile getirdi. Çukurova Bölgesi’nde tarım sektörünün lokomotifinin narenciye olduğunu vurguladıkları görüşmede Komite Üyeleri, yeni üretim döneminin başladığını belirterek son 3 yıldır narenciye özelinde özellikle unlu bit zararlısıyla mücadelede ciddi sorunlar yaşadıklarını ve bu durumun büyük ölçüde ekonomik kayıplarla sonuçlandığını vurguladı. Komite Üyeleri şöyle konuştu:

“Narenciye ürünlerine zarar veren unlu bit ile mücadelede kullanılan mevcut ilaçlar, bu zararlıyı öldürmekte yetersiz kalıyor.  Yetersiz kalmasının yanında, kalıntıya da yol açtığından, bu ilaçların çoğunun ruhsatı da iptal ediliyor. İptal edilenlerin yerine yeni ilaçların ruhsatlandırılamaması ise sorunu daha da artırıyor. Sonuç olarak hem üretici, hem ilaç satıcıları, hem de ihracatçılar zor durumda. Çünkü özellikle ihracata giden ürünler geri dönüyor.”

 

“AKDENİZ ÜLKELERİNİN TAMAMI BU SORUNLA MÜCADELE EDİYOR”

Akdeniz ülkelerinin tamamında unlu bit zararlısı ile mücadele edildiğini hatırlatan Komite Üyeleri, “İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır, Arjantin, Brezilya gibi ülkelerde kullanılan ve kalıntı bırakmadığı tespit edilen ilaçların Türkiye’de de kullanılmasını istiyoruz” dedi. Lisansı olan, kalıntı bırakmadığı tespit edilen, uluslararası bilinirliği olan markaların araştırılıp Türkiye’de ruhsatlandırılması için acil çalışma başlatılmasının önemini vurgulayan Komite Üyeleri, “Türkiye’de ruhsat konusundaki prosedürel işlemler oldukça uzun sürüyor. Tarım Bakanlığı’ndan talebimiz, mücadele için uygun ilaçların tespit edilmesi, firmalara duyurulması, süreç eğer uzun sürecekse ivedilikle geçici ruhsatlandırma yapılıp sezonu sağlıklı geçirmemize destek verilmesi, ardından ruhsat çalışmalarının tamamlanması yönünde” ifadelerini kullandı. 

 

“BİYOLOJİK MÜCADELEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Unlu bit ile mücadelede faydalı böceklerin kullanılmasıyla biyolojik mücadele yapılabildiğini de hatırlatan Komite Üyeleri, “Biz biyolojik mücadeleyi de önemsiyoruz. Mersin’in bu konuda pilot bölge ilan edilmesini talep ediyoruz. Çünkü biyolojik mücadeleye tüm bölge entegre şekilde girmeli. Aksi halde komşumuzun kullandığı bir ilaç bizim faydalı böcekleri öldürebiliyor ve sonuç alamıyoruz. Tarım Bakanlığımız bu yöntemi de araştırıp üreticileri ve ihracatçıları bilgilendirip, yönlendirerek destek vermelidir. Tüm bunlar sağlanırsa hem üretimimiz, hem de ihracatımız 1,5 – 2 kat artar. Böylece sadece Bölgemiz değil, Ülkemiz kazanacaktır” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA