17:16   CHP VE DEM’DEN BÜYÜKŞEHIR’E YALıNAYAK IÇIN HAREKETE GEÇME ÇAĞRıSı   16:56   OPET’IN TESISI KARADUVAR’ı TEHDIT MI EDIYOR?   16:56   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, MIP’I DURDURABILIR!   16:55   MERSIN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı   16:54   MALIYETLER DÜŞECEK, VERIM VE GELIR ARTACAK   16:53   MERSIN’DE EMNIYET GÜÇLERI TEYAKKUZDA    16:53   BAL’DA FUTBOL HEYECANı BAŞLADı   13:21   LÜBNAN’DAKI TAHLIYELER MERSIN’DEN 2 GEMI ILE SÜRECEK   13:16   AKADEMIDEN FILISTIN’E DESTEK   13:16   MEÜ’DEN BAYKAN IÇIN ANLAMLı TÖREN    10:33   MERSIN POLISI OKULLARDA DENETIMLERINE DEVAM EDIYOR   10:06   EĞLENCE MEKANLARı 3 MILYON 630 BIN TL CEZA UYGULANDı   09:17   ‘DEVLET, IKTIDAR VE TÜM BAKANLıKLAR ACILEN HAREKETE GEÇMELI’   09:11   KADıNLAR EUROLEAGUE’DE HEYECAN BAŞLıYOR   17:12   ŞEHIR HASTANESI’NDE KAMU KAYNAĞı ISRAFı   17:12   BÜYÜKŞEHIR’DEN ILGINÇ ISTEKLER!   17:11   ‘MTSO MERSIN’IN BUGÜNÜ, GELECEĞIDIR’   17:11   ‘YENI PAZARLARDA STRATEJIK TICARET ORTAĞı OLMAYı HEDEFLIYORUZ’   17:10   ‘TARSUS’UN GELECEĞI IÇIN ÖNEMLI BIR ADıM’   17:10   AKP İNSAN HAKLARı BAŞKANLıĞıNDAN FILISTIN’E DESTEK  
 
   
 
MERSİN AGROPARK, FİRMA KABULLERİNE BAŞLADI

Tarımsal dönüşümün merkezi olması planlanan “Mersin Agropark” firma kabullerine başladı.

 

Tarih : 5 Mayıs 2022 Perşembe 17:04

Haber Merkezi

 

Mersin’de 2000’li yıllarda hayata geçirilen Türkiye’nin ilk Bölgesel Yenilik Stratejisi Projesi kapsamında kurulan Tarım-Gıda Platformunun somut hedeflerinden birisi olan yine Türkiye’de bir ilk olacak olan Tarım-Gıda Teknoparkını, Mersin Agropark’ı kurma hayali aradan geçen 20 yılın sonunda gerçeğe dönüştü. Bölgede tarımsal dönüşümün merkezi olması planlanan “Mersin Agropark” firma kabullerine başladı.

 

DÜNYA TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM YAŞIYOR

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, özellikle son 40 yılda dünyanın, yüksek teknoloji, merkezinde internet olan dijitalleşme ve yenilikçilik yaklaşımlarıyla önemli ekonomik, sosyal ve teknolojik dönüşümler yaşadığını söyledi. “Üretim şekillerinde yaşanan değişim ve dönüşüm, tüketici davranışlarındaki değişim ve yeni ticaret trendleri kalkınma stratejilerinde de değişimlere yol açtı” diyen Kızıltan, “Bölgesel kalkınma modelleri gündeme geldi. Bu noktada bölgesel kalkınma kavramını ilk yakalayan kent Mersin oldu ve 2000’li yılların başlarında Türkiye’nin ilk Bölgesel Yenilik Stratejisi Projesi’ni hayata geçiren kent oldu. O dönemlerde de bu süreçlerin içinde olmanın heyecanını yaşadım. MTSO çatısı altında aldığım tüm görevlerde bu hedeflere yönelik çalışmalar yaptık. İşte Mersin’in bu makro projesinin hedeflerinden birisi de kentin başat sektörlerinin tüm paydaşlarının yer aldığı platformlar kurmaktı. Sonunda Mersin o dönemde tarım-gıda, lojistik ve turizm platformlarını kurdu. Her platformun da inovasyon farkındalığı yaratmak, sektörlerinde yenilikçiliği teşvik etmek ve eğitimler düzenlemenin yanında, somut bazı hedefleri vardı. Turizm Platformunun hedeflerinden birisi Mersin’de belirlenen hedefe yönelik konsept turizm yatırım alanları tahsis ettirmek ve devlet teşviklerinin verilmesini sağlamaktı. Lojistik Platformunun somut hedefi Mersin’de Türkiye’nin modern anlamda ilk Lojistik Köyünü kurmaktı. Tarım-Gıda Platformunun somut hedeflerinden birisi de yine Türkiye’de bir ilk olacak olan Tarım-Gıda Teknoparkını, Mersin Agropark’ı kurmaktı” dedi.

 

MERSİN AGROPARK, FİRMA KABULLERİNE BAŞLADI

MTSO’Nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Türkiye’nin ilk Tarım Teknoparkı olan “Mersin Agropark”ın bakanlar kurulu kararıyla Tarsus’taki 800 dönümlük arazisine kavuştuğunu anımsatan Ayhan Kızıltan, “Bu bölge Mersin Tarım Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edildi. Ardından çalışmalar Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletmeciliği A.Ş. ismiyle kurucu ve işletici şirketin oluşturulmasıyla devam etti. Alanın imarından projelendirilmesine kadar olan çalışmalar tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan onaylar ile yapım ihalesi gerçekleşti. Toplam 800 bin metrekarelik alanda hizmet verecek olan Mersin Agropark’ın inşaat alanı 24 bin 266 metrekare olup ilk etapta yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik kısmı inşa ettik ve kiralama sözleşmelerine başladık.  Türkiye’nin ilk Tarım-Gıda teknoparkı olan Mersin Agropark, firma kabullerine başladı. Mersin Agropark tarımla ilgili yeni tohum çeşitleri, tarım makineleri, biyolojik mücadele, nanoteknolojik ürünler, teknolojik seralar gibi ar-ge projeleri yapmak isteyenlerin projelerini bekliyor. Bilim kurulu onayından sonra arazi ve ofis kiralama aşaması başlıyor. İlk etabını bitirdiğimiz Agropark binamızda firma kabullerine başladık” diye konuştu. 

 

MERSİN AGROPARK KÜMELENME YARATACAK

Agroparkın sağladığı birçok avantaj olduğunun da altını çizen Ayhan Kızıltan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öncelikle, çalışanlar gelir vergisinden muaf olacak. Yurt dışından getirilen makinelerden gümrük vergisi ve KDV alınmayacak. Yurtiçinden alınan makinelerde KDV muafiyeti olacak ve ar-ge’den oluşan kazanç da kurumlar vergisinden muaf olacak. İkinci önemli avantaj ise burada yaptığımız etkinlikler ve firma buluşturmalarıyla kendi içlerinde sinerji oluşturarak, yeni projeler çıkmasını sağlayacağız. Bir diğer avantaj da Mersin Agropark’ın tanınırlığını sağlayarak buradaki firmalarımızın da uluslararası düzeyde tanıtımına destek vererek onlara prestij sağlamak olacaktır. Dünyanın geçtiği pandemi ve savaşlardan sonra tarım ve gıdanın ne kadar önemli  olduğu bir kez daha anlaşıldı. Bu anlamda bu proje bir ulusal güvenlik projesi olarak görülmelidir. İçerisinde 48 adet ofisin yer alacağı Agropark’ta, araştırmacılar ve özel sektör temsilcileri, yeni tohum çeşitlerinden, sera konstrüksiyonlarına, nano teknolojilerden tarımsal makinelere, organik besinlerden, alternatif ürünlere kadar birçok alanda ar-ge çalışmaları yürütme imkanı bulacak. Tam bir kümelenme alanı olacak. Ayrıca inşaatın tamamlanması beklenmeden gerekli izinler alınarak 2,5 ve 5 dekarlık alanlarda toprakta ekim yapılarak yürütülecek ar-ge çalışmalarına başlanması da mümkün olacak.

 

TARIMLA İLGİLİ AR-GE PROJESİ OLANLARI BEKLİYORUZ

Bu önemli teknoparkta yer almak için öncelikle tarımla ilgili bir ar-ge projeniz olması lazım. Yeni tohum çeşidi, ithali durduracak veya doğayı kirletmeyecek insan sağlığına zararı olmayacak bir ilaç gübre, yeni modern sera konstrüksiyonu, tarım makineleri, tarım 4.0 dediğimiz uzaktan takip ilaçlama sistemleri ve yazılımlar gibi yenilikçi projeleriniz varsa bunu projelendirip teknoparka başvuruyorsunuz. Bilim kurulumuz bu ar-ge projelerini değerlendirip yönetim kurulu onayından geçirerek doğru projelere sahip olan girişimci ve araştırmacılara yer tahsisi gerçekleştirilecek. Ben, tarımın hangi tarafında olursa olsun ar-ge projesi olan tüm girişimcileri Mersin Agropark’ta yer almaya davet ediyorum. Büyük Atatürk’ün sözü ile bitirirsek: “Tarım milli ekonominin temelidir”. Ve unutmayalım ki sanayinin de temeli tarımdır. Mersin Agropark hem Mersin tarımının, hem bölge tarımının hem de Türkiye tarımının dönüşüm noktası olacaktır. Emek veren, katkı koyan, paydaş olan herkese, her kuruma teşekkür ediyoruz” .






Etiketler :  mersin, agropark

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA