16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
“BÜTÇE ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ”

“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesi”ne ilişkin düzenlemenin atıl tarım arazileri ve nadas alanlarını üretime kazandıracağını açıklayan MTBO Başkanı Özdemir, “Proje bütçesi ağırlıklı olarak üretime yönlendirilmeli” çağrısı yaptı.

 

Tarih : 15 Mart 2022 Salı 13:47

Haber Merkezi

 

Gıda arzında sorun yaşanmaması ve gıda enflasyonu ile mücadeleye katkı sağlanması açısından “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine” ilişkin karar Resmî Gazete ’de yayınlandı. Destekler hibe şeklinde olup proje bedelinin azami yüzde 75’i olarak verilecek ve 2022 yılı için uygulanacak.

 

20 MİLYON DEKAR TARIM ARAZİSİ ATIL

Kararı değerlendiren Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, düzenleme ile atıl tarım arazileri ve nadas alanlarının üretime döndüğünü söyledi.

“Kararda ilk olarak boş, atıl veya nadasa bırakılan arazilerin uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri ile tarımsal üretime kazandırılması hedeflenmektedir” diyen Özdemir. ülkemizde 31 milyon dekar nadas alanı bulunduğunu işaret etti. Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasına göre 230 milyon dekarlık işlenen tarım alanlarının 20 milyon dekarlık bölümünün de atıl durumda olduğunu aktaran Özdemir, “Üstelik, bu atıl alanların yüzde 25’i ise sulamaya elverişlidir. Özellikle, içerisinden geçmekte olduğumuz süreçte alınan bu kararın, üretimi artırarak ithalata bağımlılığın azaltılması açısından oldukça yerinde olduğunu düşünüyoruz.

Benzer şekilde hububat, bakliyat ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi de yine destek kapsamında yer almaktadır. Halkımızın temel gıda maddeleri arasında yer alan bu ürünlerin üretiminde artış yapmayı hedefleyen bu kararın, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanmasına ve gıda enflasyonunun azaltılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz.

Ayrıca, bu proje amacına ulaşabilirse, net ithalatçı olduğumuz hububat, bakliyat ve yağlı tohumlu bitkilerde dışa bağımlılığımız azalma sürecine girecektir” dedi.

 

“PROJE BÜTÇESİ AĞIRLIKLI OLARAK ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ”

Başkan Ö. Abdullah Özdemir, ülkemizin sahip olduğu tarımsal üretim potansiyelini etkin biçimde kullanarak, üretim seviyesini artırmayı hedefleyen bu kararın, amacına ulaşabilmesi için yapılması gerekenleri de ele aldı.

Öncelikle atıl duran veya nadasa bırakılmış arazilerde üretim yapmak isteyen çiftçilerin başvuru şartları ve prosedürlerinin basitleştirilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir. “Üreticilerimizin ihtiyaç duyacağı rehberlik hizmetleri Bakanlığımız teşkilatı tarafından ücretsiz olarak karşılanmalıdır.

Bu kararın uygulanabilmesi için ayrılan bütçe kaynağı, öncelikli ve ağırlıklı olarak, üretim yapmak isteyen çiftçilerimizin başvuruları için kullanılmalıdır.

Bu karar, beklenen etkiyi gösterebilmesi için, sadece 2022 yılında değil, en az 3-5 yıllık bir dönemde, ara verilmeden uygulanmalıdır.

İlgili kararda yer alan, hasat sonrası ürün kurutma veya işleme tesisleri kurulması konusu bize göre öncelikli bir alan değildir. Ülkemizde yeterince, işleme tesisi vardır, hali hazırda bu tesisler bile tam kapasite ile çalışamamaktadır. Kaldı ki, bu tür yeni tesis projeleri için KOSGEB, TKDK, Kalkınma Ajansları ve benzeri kurumlarca yeterince destek verilmektedir.

Dolayısıyla öncelikli hedef ilk aşamada yerli üretimde kendi kendine yeterliliğin sağlanması olmalıdır. Bu doğrultuda program bütçesinin ağırlıklı olarak, tarımsal üretime yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

“SEKTÖRÜN ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK”

Son iki yıldır yaşanan salgın süreci, 2021 senesinin oldukça kurak geçmesi ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı tarım ve gıda sektörünün artık bir milli güvenlik meselesi olduğunu açıkça göstermiştir. Üretimde sıçrama yaratılmasına en çok ihtiyaç olan bir süreçten geçmekteyiz. Bu bağlamda taleplerimize karşılık veren bu karar için devletimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Tarım ve gıda sektörü, gelecekte çok daha değerli bir konuma ulaşacaktır. Yapılacak etki analizi ile doğru belirlenen politikaların dirayetli bir şekilde uygulanması ve amacına ulaşmayan politikaların ise yeniden gözden geçirilmesi ile ülkemizin ilk aşamada iç tüketimde yeterliliği sağlayacağı ve ardından net ihracatçı konuma ulaşacağı kanısındayım” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA