16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
YENİŞEHİR’İN PROJESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ

CHP tarafından Ankara’da düzenlenen İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayına video konferans ile New York’tan katılan Prof. Dr. Selçuk Şirin, Yenişehir Belediyesinin, Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli ile hayata geçirdiği çalışmaları örnek gösterdi.

 

Tarih : 29 Kasım 2021 Pazartesi 16:06

Haber Merkezi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla düzenlenen İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayına, Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de katıldı.  Başkan Özyiğit, çalıştay öncesinde Kılıçdaroğlu ile görüşerek, Yenişehir’de hayata geçirdikleri Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli hakkında detaylı bilgi verdi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ın başkanlığında yapılan çalıştayda, New York Üniversitesi (NYU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin “İkinci Yüzyılda Yeniden Eğitim Yeniden Reform” başlıklı bir sunum yaptı.  Dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA’dan Araştırma Büyük Ödülü ve geliştirdiği projelerle Jacobs Vakfı’ndan 2018 Sosyal Girişimcilik Ödülü alan Şirin, erken çocukluk gelişiminde Mersin Yenişehir Belediyesinin çalışmalarına da dikkat çekerek, bu konudaki uygulamaların kendisini de mutlu ettiğini söyledi. 

 

YENİŞEHİR BELEDİYESİNİN PROJESİ GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in göreve geldikten sonra hayata geçirdiği Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli birçok platformda konuşulmaya ve takdir toplamaya devam ediyor. Uluslararası Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) Kongresine davet alan ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu(UNICEF) tarafından yerinde inceleneceği açıklanan Yenişehir Belediyesinin projesi İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayında da gündeme geldi.

Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli ile 0-3 yaş arası eğitimde Türkiye’de bir ilke imza atan Yenişehir Belediyesi proje kapsamında Yenişehir Belediyesi Akademiyi, Bebek Kütüphanesi’ni ve Beceri Temelli Eğitim Merkezini kurarak, aile temelli erken çocukluk gelişimi eğitimleri veriyor. Yenişehir Belediyesi çocuklardaki olası gelişimsel problemleri de erken dönemde tespit ederek, doğru tedavi için aileleri yönlendiriyor.

 

PROF. DR. SELÇUK ŞİRİN’İN KONUŞMASI PROJENİN ÖNEMİNİ DE ORTAYA KOYDU

İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayında sunum yapan Prof. Dr. Selçuk Şirin’in konuşması Yenişehir Belediyesinin projesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Çocuklardaki zihinsel gelişimin ilk üç yılda tamamlandığına vurgu yapan ve bebek kütüphanelerinin önemine dikkat çeken Şirin şunları söyledi:  “Doğan her çocuğa bir kitaplık kurmak zorundayız. Bakın Türkiye’de her sene 1.3 milyon bebek dünyaya geliyor. Bu bebekler doğdukları gün iki gruba ayrılıyor. Birinci grupta 300 bin bebek var. Bu bebekler şanslı bebekler, ayrıcalıklı bebekler. Çünkü onlar doğdukları gün evlerinde bebek kitaplığı var, çocuk kitaplığı var. Annesi veya babasından birinin üniversite diploması var ve onlar çocuklarına okula gitmeden yani 6-7 yaşına gelmeden önce kitap okuması gerektiğini biliyor. Geriye kalan bir milyon çocuk kitapla ilk kez 7 yaşında tanışıyor. Yani, 7 yıllık bir makas var bu iki grup arasında. 300 bin çocuk yüzde 20, bir milyon çocuk yüzde 80. Türkiye’deki eğitimde aklımıza gelen bütün göstergelerin temelinde bu makas yatıyor. Peki, bu neden önemli, kitap versek ne olacak, kitaplık kursak ne olacak. Beyin gelişimin yüzde 90’ı ilk 3 yılda tamamlanıyor. Bunu biz yüz yıl önce iki yüz yıl önce şuan ki eğitim sistemini kurduğumuz zamanlarda bilmiyorduk. Bilseydik okulları 7 yaşında değil 3 yaşında başlatırdık. Burada vurgulamak istediğim şu çocuk doğduğu anda beynin en hızlı geliştiği dönemde ona can suyunu vermemiz lazım. Türkiye’de doğan her çocuğa doğduğu gün hastanede daha eve gitmeden bir tane kitaplık hediye etmemiz lazım. Bunu Türkiye’de bazı belediyeler yapıyor.”

 

“3 YAŞINDAN İTİBAREN HER ÇOCUĞUN KALİTELİ BİR EĞİTİM KURUMUNA İHTİYACI VAR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bu alanda çalışmalar yürüten belediyelere teşekkür ederek, Yenişehir Belediyesini örnek gösteren Şirin, “Türkiye’nin eğitim sistemindeki en köklü reform önerisi bence bu;  3-6 yaş arası dönemde okula katılımı evrenselleştirilmemiz lazım. Bu şu demek,  yüzde yüze çıkartmamız lazım. Türkiye’de bu oran yüzde 20’lerde, parası olan, zaten ayrıcalıklı olan çocuğunu okul öncesi eğitime gönderiyor.  Bu da makası açıyor, varlıklı aileler ile yoksul ailelerden gelen çocuk arasındaki makası açıyor. Bu konuda hem CHP’ye,  hem Sayın Kemal Kılçdaroğlu’na hem de İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Çanakkale belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Çok iyi uygulamalar var. İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Çanakkale’de,  Mersin Yenişehir’de uygulamalar var. Belediyeler okul öncesi eğitim kurumları açıyor ve bu beni çok mutlu ediyor. Bunun çoğalması lazım belki de okul öncesi eğitimi Milli Eğitimden alıp tamamen yerel yönetimlere vermek lazım. Nasıl olur, tartışabiliriz. Ama mutlak surette 3 yaşından itibaren her çocuğun kaliteli bir eğitim kurumuna ihtiyacı vardır. Eğer bunu yapmazsak çocuklarımızı televizyonlara, ekranlara mahkûm ederiz, özellikle yoksul ailelerden gelen çocukları.” ifadelerini kullandı.

 

BAŞKAN ÖZYİĞİT, “YÜZLERCE ÇOCUĞA VE AİLEYE DOKUNDUK”

Çalıştaya katılan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı, eğitim konusunda birçok eksiği ve yanlışı tekrar tekrar ortaya koydu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün örnek gösterilen ve yakında tüm Türkiye’de uygulanacağını umduğumuz Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli yine Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen bir çalıştaydan sonra gündemimize gelmişti. O çalıştayda erken çocukluk eğitiminde dünyada son sıralarda olduğumuzu ve aslında bu eğitimin ne kadar çok önemli olduğunu görmüştük. Yenişehir Belediye Başkanlığı görevine seçildikten hemen sonra bu projeyi Yenişehir’de hayata geçirdik. Ve bir çoban ateşi yaktık. Bugün geldiğimiz noktada yüzlerce çocuğa ve aileye dokunduk. Önemli bir mesafe kat ettik. Bu süreçte Prof. Dr. Selçuk Şirin’in kitaplarından çok faydalandık. Kendisi bu alanda inanılmaz işlere imza atıyor. Bugün burada bizi de örnek göstermesi elbette bizim için bir gurur kaynağı, kendisine teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte çok daha fazla çocuğumuza ulaşacağız. Bize destek veren Marmara Üniversitesi Aile Becerileri Eğitim Programı’nda görevli olan başta Prof. Dr. Ozana Ural’a ve tüm akademisyenlere ayrıca teşekkür ediyorum. ” dedi.

 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA