12:52   SANATÇı ECE SEÇKIN, MERSIN’DE SAHNE ALDı   11:20   AKMİB’İN ILK ÇEYREK IHRACATı 1,44 MILYAR DOLAR    10:03   MERSIN’DE SON BIR HAFTADA ARANAN 891 ŞAHıS YAKALANDı   10:01   TARSUS 23 NISAN’ı COŞKUYLA KUTLADı   19:31   MERSIN’DE KUTLAMALARıN ADRESI CUMHURIYET MEYDANı   19:31   AVUKATLAR ÇOCUKLARı KORUMAK IÇIN GÖREVDE   19:30   TEPKILER SONUÇ VERDI; İTFAIYE ALıMıNDA YANLıŞTAN DÖNÜLDÜ!   19:30   PTT EMEKÇILERI HAKLARıNı ISTIYOR   19:30   MERSIN - TARTUS - MERSIN HATTı YENIDEN HIZMETTE   19:30   ‘İŞLETMELER KAPANıR, BINLERCE INSAN IŞSIZ KALıR’   19:30   İSTIKLAL MARŞı YARıŞMASı’NDA ÖDÜLLER MERSIN’DE SAHIPLERINI BULDU   19:29   5 ILÇEDE ELEKTRIK KESINTISI UYARıSı   19:28   AMATÖRE BAŞARı ÖDÜLÜ!   16:05   İSTIKLAL MARŞı YARıŞMASı’NDA ÖDÜLLER MERSIN’DE SAHIPLERINI BULDU   16:01   SILIFKE, TOKAT HAZıRLıKLARıNA BAŞLADı    15:58   ERDEMLI SPOR DESTAN YAZDı   15:04   MERSIN 23 NISAN’DA ELEKTRIK KESINTISI VAR   13:49   AKDENIZ’DE KARASALLAŞMA ARTıYOR   13:46   BOZYAZı BELEDIYESI’NDE 23 NISAN COŞKUSU   13:44   ‘23 NISAN, GELECEĞE UMUT EKEN BIR MIRASıN ADıDıR’  
 
   
 
ÇİFTÇİNİN İMDADINA YAĞMUR YETİŞTİ

Dünyayı kasıp kavuran kuraklık sorunu çiftçinin kabusu olurken, sulamada sıkıntı yaşayan üreticinin idmanına yağmur yetişti. Ancak kuraklık ürün standartlarını olumsuz etkilerken kalibrasyonu bozuk ürünlerin ihracatta soruna neden olmasından endişe ediliyor!

 

Tarih : 24 Eylül 2021 Cuma 17:03

Haber Merkezi

20 Ağustos’ta erkenci mayer cinsi limon hasadıyla başlayan narenciye hasadında, kuraklığın getirdiği su krizi yağmur ile aşılırken, ürünlerdeki kalibrasyon – standart bozukluğu üreticiyi endişelendiriyor.

 

HAFTDA BİR SULAMA YAPILABİLDİ

Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi, ziraat mühendisi Turgut Demir, hasat mevsiminin başlaması ile çiftçinin yoğun bir mesai içerisinde olduğunu söyledi. Son yıllarda en önemli sorunlarının iklim değişikliğine bağlı kuraklık olduğunu vurgulayan Demir, özellikle son 2 ayda üreticinin adeta kabus yaşadığını ifade etti. 

Kuraklığın beraberinde getirdiği sulama sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz aylarda sulama birliklerinin haftanın her günü verdiği suyu, haftada bir güne kadar düşürdüğünü aktaran Demir, buna rağmen meyve sebzedeki çiçeklenme oranının artışı ile rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini kaydetti.

 

ÇİFTÇİNİN İMDADINA YAĞMUR YETİŞTİ

Demir, “Geçtiğimiz aylarda kuraklık nedeniyle sulama birlikleri, barajlarda ki yetersizlikten dolayı su vermekte zorlandı. Son 3 ayda özellikle sulama suyu temin ettiğimiz Berdan Barajındaki su seviyesinin azalması çiftçiye kabus yaşattı. Ancak yağmurların başlaması bu sorun geçici de olsa çözüldü. Yani çiftçinin imdadına yağmur yetişti. Barajlardaki su seviyesinin artması ümidiyle sulamada en azından önümüzdeki aylarda sıkıntı yaşamamayı umuyoruz” dedi.

 

STANDARDI BOZUK ÜRÜNLER İHRACATTA SIKINTI YARATABİLİR

Sulama suyu sorunu çözülse de yetersiz sulamadan kaynaklı narenciye ürünlerinde kalibrasyon/standart sorunu yaşadığını işaret eden Turgut Demir, bunun da ihracatta sorun olarak karşılarına çıkmasının endişesini yaşadıklarını dile getirdi.

“Narenciyede son 10 yılın en yüksek rekoltesine elde etmek üzereyiz. Türkiye genlinde yaklaşık 6 milyon ton narenciye hasadı söz konusu ki bunun da bir milyon tondan fazlası bölgemizden yapılmakta.

Ancak bu sene rekoltenin yüksek oluşu nedeniyle sulama suyu sıkıntısı arttı ve bu da ürünlerde kalibrasyon problemi oluşturdu. Bölgemizde narenciye hasadının başladığı günlerde yaşana su sıkıntısından dolayı meyvelerdeki kalibrasyon problemleri, yani boy, standart sıkıntıları önümüzdeki günlerde bize ihracatta sıkıntı yaşatacak. Susuzluktan kaynaklı meyvelerdeki kalibrasyon problemleri ihracatımıza ve üreticimize kaybettirecek.

 

“TARIMSAL SANAYİ DESTEKLENMELİ”

Kalibrasyon dışı boy sıkıntısı yaşanan meyvelerin değerlendirilmesi için tarımsal sanayimizin çok acil bir şekilde planlanıp, desteklenmeli. Örneğin meyve suyu, marmelat, reçel, esans ve tıbbi aromatik ürünler sanayinde artık daha gerçekçi ve planlı bir yol izlenmeli.

 

Narenciyede son 10 yılın en yüksek rekoltesi. Mevsim uygun gitti. Bu rekoltede yaşanan plansız üretimden kaynaklı sıkıntılar önümüzde ki günler ve yıllarda çiftçimizin belini bükecek. Örneğin dalında 3 lira fiyatla hasadına başlanan mayer limon bugün 1.6 lira fiyatla satılıyor ama bu önümüzdeki günlerde bir liranın altına düşecek gibi görünüyor” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA