Haber Merkezi
AKOB 8. Ulusal Oda Müziği Yarışması, 25- 26 Mayıs tarihlerinde büyük bir coşku ve heyecanla gerçekleştirildi. Bu yıl rekor katılım ile gerçekleşen yarışmada, 6’sı ‘Genç Türk Bestecisi Eseri’ kategorisinde, 18’i “Genel Oda Müziği Eserleri Performans” kategorisinde olmak üzere toplam 24 grup ve 68 genç müzisyen sahne aldı. Bugüne kadar 88 grup ve 268 genç müzisyeni buluşturan bu yarışma, genç yeteneklerin sahne deneyimi kazandığı ve sanata dair hayallerini büyüttüğü eşsiz bir platform olmayı sürdürüyor.
Yarışmanın açılışında AKOB Yönetim Kurulu Başkanı ve Jüri Onursal Üyesi Demet Şaman Tarlakazan, konuşmasında şu anlamlı mesajları paylaştı:
“Mersin’de oda müziği alanında sürdürdüğümüz kesintisiz katkının ve uzun soluklu çabanın ifadesi olan ‘Genç Yıldız Sanatçımız Laçin Akyol’un Unutulmaz Anısına’ ithaf ettiğimiz 8. Ulusal Oda Müziği Yarışmamızın ödül törenine hoş geldiniz.”
“AKOB olarak, ülkemizde sürdürülebilirliğiyle öne çıkan tek oda müziği yarışmasını, sekizinci kez gerçekleştirmekten büyük kıvanç ve aynı zamanda büyük sorumluluk duyuyoruz. Biz gibi kültür sanat kurumlarının öncelikli görevinin, hayata anlam kazandıran bu alanın ürünlerinin bilinmesini sağlamak ve sanata erişimin, gelişimin önündeki engelleri kaldırmak olduğuna inanıyoruz.”
“Birlikte düşünme, duyma ve hissetme yetisinin sahne üzerindeki somutlaşması olarak gördüğümüz oda müziğine ve onu oluşturan kültüre verilmesi gereken önemin altını çizmek istiyoruz. AKOB olarak, genç müzisyenlerin bireysel ustalığının yanı sıra birlikte çalma becerilerini güçlendirmelerini hedefliyoruz.”
“Müzik bizleri sadece yaşadığımız dünyanın değil, düşlediğimiz dünyanın da bir parçası kılıyor, hatta ikisini birbirine yakınlaştırma imkanı veriyor. Ne mutlu ki zengin kültür sanat birikimi ve geçmişten gelen nitelikleriyle, ulusal-uluslararası kültürel alışverişin tutkulu bir şehri olan Mersin’in zengin altyapısında bu imkanı gerçeğe dönüştürebiliyoruz.”
GENÇ YETENEKLER ODA MÜZİĞİ’NİN ÖZEL DÜNYASINDA PARLADI!
Genel Oda Müziği Kategorisi Birincilik Ödülü, Mendelssohn’un etkileyici eserlerini başarıyla yorumlayan Euterpe Quartet’e verildi. Flüt-piyano ikilisi Ayben Sever & Can Erkekli, Henri Dutilleux’nün eseriyle ikincilik ödülüne layık görülürken, Kemal Rastgeldi Mansiyon Ödülü ise Francis Poulenc’in eseriyle Trio Altais’in oldu.
Yarışmanın bir diğer heyecan verici bölümü olan Genç Türk Bestecisi Eseri Kategorisi ise, genç bestecilere ışık tutan bir alan olmayı sürdürüyor. Genç Türk Bestecisi Ödülü, eseri “Eski Köyden Anılar” ile Okan Toprak’a verildi. Bu eserin yorumuyla Toprak Duo, Genç Türk Bestecisi Eseri Performans Ödülü ise, Cem Esen’in “Moment Musical Op.32” eserindeki başarılı yorumlarıyla Touche Trio’nun oldu.
MÜZİK, BİRLİK VE PAYLAŞIMIN DİLİ
Ödül Töreni’nin ardından, geçen yılın birincisi Mor Vita Quartet, Mozart’ın Obua Quartet eserini seslendirerek unutulmaz bir konser verdi.
Bu anlamlı etkinlikte, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i temsilen Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve Kültür İşleri Dairesi Başkanı Bengi İspir Özdülger, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Kent Konseyi Başkanı Alper Girgeç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, MEÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Toprul Ganiyev, Seçici Kurul üyeleri, sivil toplum temsilcileri, müzisyenler ve AKOB üyeleri genç sanatçıların heyecanına ortak oldu. Gençler, yetenekleriyle dinleyicilerini büyüleyerek geleceğe dair umutları tazeledi.