HEDİYE EROĞLU
Adana'da bulunan Ceyhan Nehri'nde yaşanan kirlilik seviyesi zirveyi gördü. Kirliliğin ardından balık ölümlerinin de yaşanmasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı ekipleri harekete geçti. Ceyhan ve Seyhan Nehri havzalarında denetim gerçekleştirildi.
10 MİLYON TL CEZA
Denetimler sırasında tespit edilen atık su deşarjı ve arıtma tesislerinde belirlenen referans değerlerine ulaşılamadığı tespit edildi. Bunun üzerine, 5’i Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait arıtma tesisi olmak üzere toplam 11 tesise 10 milyon 30 bin TL ceza uygulandı.
BAKANLIK İHLALLERİ TESPİT ETTİ
Denetimlere ilişkin verileri sosyal medya hesabından kamuoyu ile paylaşan Bakanlık, şu ifadeleri kullandı: “Bakanlığımız İl Müdürlüğü ekiplerince, Ceyhan Nehri’nde yaşanan su kirliliği ve balık ölümleri üzerine Ceyhan ve Seyhan havzalarında gerçekleştirilen denetimlerde;
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Seyhan Arıtma Tesisi’nde atık suların bir kısmının arıtılmadan deşarj edildiği, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir atık su arıtma tesislerinden alınan numunelerin referans değerleri sağlamadığı tespit edildi.
5'İ BELEDİYEYE AİT 11 TESİSE CEZA
Seyhan, Kozan, Yüreğir ve Karataş atık su arıtma tesislerinin de gerekli çevre izinlerinin bulunmadığı belirlendi. 91 tesiste yapılan denetimler sonucu, Çevre Kanunu kapsamında 5’i Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait arıtma tesisi olmak üzere toplam 11 tesise 10 milyon 30 bin TL idari ceza uygulandı.”
BAKANLIK MERSİN İÇİN NEDEN SESSİZ?
Bakanlığın Adana’da ceza yağdırırken günlerdir Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde ki sahilde yaşanan balık ölümleri için sessiz kalması tepki çekiyor. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca’nın, TBMM’ye taşıdığı, çevrecilerin yetkililere harekete geçme çağrısı yaptığı Kazanlı ile ilgili balık ölümleri devam ederken bakanlığın sessizliği, eleştiri konusu oluyor.
Mersin’deki Soda-Kromsan Fabrikası yakınındaki Kazanlı Sahili’ndeki balık ölümleri bölgede faaliyet gösteren Kadooğlu Petrolcülük Şirketi’nin akaryakıt dolum tesisinde gerçekleştirmek istediği kapasite artışı ile ilgili projenin ÇED toplantısında da protesto edilmişti.
“BAKANLIK MERSİN’İ KİRLETENLERİ NEDEN GÖRMÜYOR?”
Balık ölümlerini gazetemize değerlendiren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Kirleten öder zihniyeti çok yanmış, çok yanlış bir uygulama. Bu sorunların kökten çözülmesi gerekiyor. Kirletmemek için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Adana’yı gören bakanlık Mersin’i neden görmüyor? Mersin‘de denize 6 milyon ton asbestli malzeme döküldü limanda denize bu neden görülmüyor? Soda, Kromsan tesisleri havayı, suyu toprağı kirletiyorg örmüyorlar? Plastik, atık, petrol tesisleri Mersin’i yok ediyor görmüyorlar. Aynı denetimi her yerde yapmaları istiyoruz. Biz sağlığımızdan olmak istemiyoruz. Daha fazla zehir solumak istemiyoruz” diye konuştu.
“BAKANLIK BU ÖLÜMLERDEN HABERDAR MI?”
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da, TBMM’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Akdeniz ilçesi Kazanlı Sahilinde karaya vuran ölü balıklar ve deniz kirliliğini sormuş ve şu sorulara yanıt istemişti: “Mersin’in Akdeniz İlçesinin kazanlı Mahallesi’nde yaşanan deniz kirliliği ve toplu balık ölümlerinden bakanlığınız haberdar mıdır? Söz konusu olayla ilgili bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?
Bakanlığınızca denizden su numuneleri alınıp su analizi yapılmış mıdır? Bölgede daha önce defalarca yaşanan toplu balık ölümlerinin nedenlerinin ne olduğuyla ilgili bugüne dek bakanlığınızca kaç çalışma yapılmıştır? Bu çalışmalar sonucunda toplu balık ölümlerinin nedenleriyle ilgili hangi bulgulara ulaşılmıştır?
Deniz suyunda bulunan krom +6 maddesinin soda sanayisi ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Bölgede faaliyet gösteren soda fabrikasının çevresel etkileriyle ilgili bakanlığınızın denetlemeleri olmuş mudur? Bu denetlemelerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmış mıdır? Rastlanmışsa söz konusu işletmeye herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?”