Haber Merkezi
Türkiye, 2010’lu yıllarda başladığı küçük nükleer reaktör üretimi konusunda son aşamaya geldi. Mersin Akkuyu Nükleer Elektrik Santrali’ndeki ilerleme Türkiye’nin, nükleer enerjili denizaltı inşası hedefini gündeme taşıdı.
Elektrik Üretim AŞ’nin yan kuruluşu EUAS International, yıllar önce taşınabilir nükleer reaktör konusunda çalışmalara başlamıştı. O çalışmaların son durumunu Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu açıkladı.
“NÜKLEER ENERJİLİ DENİZALTILARIN İNŞASINA DOĞRU ÖNEMLİ BİR ADIM ATACAĞIZ”
Tatlıoğlu, Türkiye'nin MİLDEN denizaltılarını inşa edip ihraç etmeyi ve nükleer enerjili bir denizaltı inşa etmeyi planladığını açıkladı. Tatlıoğlu, yaptığı açıklamada, “Uzun vadeli denizaltı caydırıcılık kabiliyetimiz ve küresel etkiye sahip orta ölçekli bir güç olma vizyonumuz için gerekli olan nükleer enerjili denizaltıların inşasına doğru önemli bir adım atacağız” dedi.
Bu açıklama, Türkiye'nin daha geniş kapsamlı deniz geliştirme planları ve Gölcük Tersanesi'ndeki devam eden denizaltı inşa programları bağlamında yapıldı.
MILDEN PROJESİNİN TAMAMEN YERLİ OLMASI AMAÇLANIYOR
Türkiye, Mersin’deki Akkuyu'ya ek olarak başka nükleer enerji tesisleri de planlıyor. Sinop'ta ikinci bir tesis için Rusya ve Güney Kore ile görüşmeler devam ediyor ve Trakya bölgesinde üçüncü bir tesis için Çin ile ayrı görüşmeler sürüyor. Bu projeler, Türkiye'nin 2050 yılına kadar 20 gigawatt nükleer güç üretim kapasitesine ulaşma hedefinin bir parçası.
Buna paralel olarak Türkiye, aynı yıla kadar 5 gigawatt SMR kapasitesi hedefiyle Küçük Modüler Reaktörleri (SMR'ler) enerji portföyüne entegre etmeyi amaçlıyor. Türkiye'nin ASFAT ve Türk Deniz Kuvvetleri Proje Tasarım Ofisi tarafından geliştirilen devam eden MILDEN projesinin tamamen yerli olması amaçlanıyor.
HEDEF; DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK
Tatlıoğlu, hedefi ulusal operasyonel gereksinimleri karşılayan bir denizaltı tasarlayıp inşa ederek dışa bağımlılığı azaltmak olarak tanımladı. Platformun dikey fırlatma hücrelerine sahip olması bekleniyor. Dikey fırlatıcılara sahip bir MILDEN modeli SAHA EXPO 2024'te kamuoyuna gösterildi.
Ayrıca, ROKETSAN'ın Fırlatma Sistemleri Müdürü Euronaval 2024 sırasında MIDLAS Dikey Fırlatma Sisteminin bir versiyonunun denizaltı kullanımı için geliştirildiğini doğruladı. MILDEN için tahrik tipi açıklanmadı, ancak kamuoyu tartışmaları ilk versiyonun lityum iyon pil destekli Hava Bağımsız Tahrik (AIP) kullanabileceğini öne sürüyor.
Tatlıoğlu ayrıca, “Şu anda inşa halinde olan ve Alman Tip 214 platformundan türetilen Reis sınıfı denizaltılar Yurt içinde üretilen sıvı hidrojen yakıt hücrelerine dayalı bir AIP sistemi kullanıyorlar ve gelişmiş sonar, uydu iletişim sistemleri, yüzen antenler ve mayın döşeme ve özel operasyon sistemleri ile donatılmışlar” dedi.