Ülke genelinde Şubat ayından bu yana gerçekleşen 3 büyük don afeti sonrası Mersin başta olmak üzere birçok ilde yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Yaralar tam olarak sarılmadan gelen ve neredeyse tüm ülkeyi etkileyen don hadisesi, tarımsal üretime darbe vurdu. Yaşanan zirai don afetiyle birlikte birçok dikili ve ekili üründe zarar meydana geldi.
Birçoğu ihracata konu olan ürünlerin afete maruz kalması nedeniyle ciddi zarar oluştu.
Dondan etkilenen ürünlerin bir kısmında zararın boyutu yüzde 100’lere ulaşırken afet ihracata sekte vurdu ve yurt içinde fiyatların artmasına neden oldu.
MERSİN YARALARIN SARILMASINI BEKLİYORDU!…
Türkiye'nin tarımda üretim merkezlerinden Mersin'de yaşanan zirai don hem örtü altında hem de açıkta üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi. Bahçelerde ağaçlar oluşan zirai donu gösteren durumlar sonrası çiçek açmış ağaçların yüzde 100’e yakınının donduğu bildirildi. Mersin’de sebzelerde, seralarda ve yüksek tünelli seralarda da yüzde 30 civarında bir etkilenme olduğu bildirilirken, bundan sonra olacak meyvelerin, geç çıkan meyvelerde de etkilenme oranının yüksek olacağı, gelecek seneye bile etkileyeceği açıklandı. Büyük yıkım yaşana Mersin’de destek beklenirken hala daha TBMM’de araştırma komisyonu kurulacağı açıklanarak, hasar tespit raporları askıya çıktı.
BU DEFA DA DOLU VURDU!
Afet mağduru çiftçi destek beklerken meteorolojinin uyardığı yağışlı hava Mersin genelinde etkili oldu. Yağmurun yanı sıra yer yer dolu yağışının meydana gelmesi ile bahçeler, seralar zarar gördü.
BÜTÜN ÜRÜNLER ZARAR GÖRDÜ
Mersin’in Tarsus ilçesinde özellikle ilçenin ova mahallelerinde yağmurun yanı sıra dolu yağışı kendini gösterdi. Kısa ve etkili olan dolu yağışı ekili alanlara ciddi zarar verdi. Akarsu Mahallesi'nde 30 dönüm üzerine domates ekimi yapan Mehmet Bekçi, bu yıl bütün ürünlerde zarar gördüklerini söyledi. Doludan dolayı seralarında zarar gördüğünü ifade eden Bekçi, “Her tarafta dolu vurdu bizi" dedi. Kırsal bölgede ekili olan nektarin, kayısı, marul ve buğday gibi ürünlerinde doludan etkilendiği aktarıldı.
Ayrıca Tarsus ilçesi yeni Çay Mahallesi'nde ve etrafında yağ an yağış ve şiddetli dolu özellikle bahçelerde nektarin, kayısı marul buğday ve benzeri mahsulleri etkiledi.
Bir süre önce de don ve doludan yine büyük zarar gören çiftçiler son yağmurlar ve dolu afeti ile büyük bir darbe daha yediklerini belirtti.
“YARALAR BİR AN ÖNCE SARILMALI”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Veyis Avcı da yayınladığı mesaj ile bölgede etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek yaraların biran önce sarılmasını istedi.
Başkan Avcı, zirai don ve son olarak bugün etkili olan dolu yağışı açıkta ve sera da ekili alanlara zarara yol açtığına dikkat çekerek, devletin çiftçilerin mağduriyetlerinin gidermesini ve yaraların sarılmasını isteyerek şunları söyledi: “Etkili olan dolu yağışı maalesef birçok köyümüzde etkili olmuştur. Dolu yağışından zarar gören tüm çiftçilerimize ve köylülerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu sezon da çiftçimiz ekonomik şartlar altında ezilirken aynı zamanda zirai don ve iklim koşulları ile de ciddi anlamda sıkıntılar ve zarar yaşamaktadır. Bu anlamda devletin çiftçisinin yanında olarak zararlarını gidermek yaralarını sarmak amacıyla destek olma zamanıdır. Yaraya merhem olmak, tam anlamıyla derdine deva olmasını bekliyoruz. Çiftçilerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun, beterinden korusun” dedi.
DOLU ERDEMLİ’Yİ DE VURDU
Dolu yağışı Erdemli’de de etkili oldu. Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karagöz de, “İlçemizde; Karayakup, İlemin, Karahıdırlı, Sıraç, Kösbucağı, Çiftepınar ve Pınarbaşı Mahallelerinde dolu afeti yaşanmıştır. Afetten Zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.