HEDİYE EROĞLU
Mersin’in uzun yıllar eklediği ve geçen yıl Ağustos ayında Türkiye’nin 58’inci büyük havalimanı olarak hizmete giren Çukurova Uluslar arası Havalimanı’nda yılın ilk 3 ayında 1 milyon 225 bin yolcu ağırlandı.
İSTANBUL, İZMİR, ANTALYA, KKTC, DÜSSELDORF VE MOSKOVA EN ÇOK TERCİH EDİLEN ROTALAR OLDU
Günlük 300 uçuş trafiği kapasitesine sahip olan ve şu anda 95 hava trafiğini yakalayan Çukurova Havalimanı, işletici şirket Kozuva’dan yapılan açıklamada, “2025 yılının ilk çeyreğinde iç ve dış hatlarda toplam 1 milyon 225 bin yolcuyu ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. İstanbul, İzmir, Antalya, KKTC, Düsseldorf ve Moskova en çok tercih edilen rotalar arasında yer alırken; Aeroflot, en yoğun uçuş gerçekleştiren yabancı havayolu oldu. Bizi tercih eden tüm yolcularımıza teşekkür ederiz. Yılın geri kalanında daha da yükseğe uçmak dileğiyle!” denildi.
25 YIL İÇİN 300 MİLYON EURO'YA YAKIN KİRA GELİRİ
İlk ihalesi 2011 yılında yapılan ve yıllarca açılışı ertelenen Çukurova Uluslararası Havalimanı, 13 yıllık süreçte tam 9 ihale gördü, 6 farklı bakan değişti. Bu süreçte ihaleyi kazanan 3 firma iflas etti. Ancak sonunda Kozuva Grup, projeyi tamamlayarak havalimanının üst yapı inşaatını bitirdi.
Yeni havalimanının yapılması için Mersin’in Tarsus ilçesinde 8 milyon metrekarelik tarım arazisi köylülerden alınıp kamulaştırıldı. 2021 yılının Nisan ayında, Kozuva Grup bünyesindeki Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği AŞ’ye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2 milyar 305 milyon liralık bir teşvik sağlandı. Kozuva Grup, havalimanı yatırımına 155 milyon euro harcama taahhüdünde bulunurken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) 25 yıllık işletme süresi için 297,1 milyon euro artı KDV ödeme sözü verdi.
2021 yılındaki euro kuru üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Bakanlık tarafından Kozuva Grup’a verilen teşvik yaklaşık 235 milyon euroya denk geliyor. Yani Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “25 yılda elde edeceğiz” dediği kira bedelinin büyük bir bölümü, zaten teşvik olarak Kozuva Grup’a önceden ödendi.
Çukurova Havalimanı, yaklaşık 244,5 milyon euro yatırım bedeliyle yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi. Havalimanının 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin euro kira geliri sağlaması bekleniyor.
9 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ
9 milyon yolcu kapasitesine sahip olan havalimanı, Adana ve Mersin başta olmak üzere Çukurova bölgesine hizmet edecek. 800 hektarlık alan üzerine kurulan ve 3 bin 500 metre uzunluğundaki CAT-II standartlarında piste sahip olan havalimanı, Türkiye'nin en önemli havacılık yatırımlarından biri olarak değerlendiriliyor.