18:19   ALTERNATIF ENERJI KAYNAKLARı’NıN GELECEĞI MERSIN’DE KONUŞULDU   18:18   GÜMÜŞTAŞ LOJISTIK, YENI DEPO SAHASıNıN AÇıLıŞıNı GERÇEKLEŞTIRDI   18:16   AKDENIZ’DEN ‘YEŞIL ALANLARDA IŞGALLERE GEÇIT YOK’ ÇıKıŞı   18:16   ÜNIVERSITE TERCIH GÜNLERI MERSIN’DE BAŞLıYOR   18:15   ANAMUR’DA ÖĞRENCILERE UYGULAMALı TRAFIK EĞITIMI VERILDI   18:14   SıCAKLıK NORMALLERIN 6 - 12 DERECE ÜZERINDE OLACAK!   18:14   ORMAN ŞEHITLERI ERDEMLI’DE DUALARLA ANıLDı   18:13   YANGıNLA MÜCADELEYE YARDıM DESTEĞI   17:06   TARSUS’UN OTEL HAYALI HEMZEMIN GEÇIDE KURBAN GITTI   17:06   MUT ZEYTINYAĞıNA AVRUPA TESCILI GELDI   17:05   ‘LOZAN, SONSUZA KADAR GEÇERLI’   17:04   MERSIN’DE 112 ÇALıŞANLARıNıN TİS TALEPLERI AÇıKLANDı   17:04   MERSIN, SAVUNMA SANAYI FIRMALARıNı YALNıZ BıRAKMADı   17:03   TOROSLAR, MOBIL HAYVAN KESIM NOKTASı VE MEZBAHANE ISTIYOR   17:03   BAŞKAN TUNCER SAHADA ÇALıŞMALARı YERINDE INCELEDI   17:02   AKDENIZ ATıK TOPLAMA MESAISINDE    17:02   YEŞILTEPE MAHALLESI’NE TEMIZLIK VE BAKıM ÇALıŞMASı   17:01   MERSIN’DE DENIZ, ATıK TAKIBINDE   17:01   MERSIN’DEN DEV YASA DıŞı BAHIS OPERASYONU   17:01   BAŞARıLı EMNIYET MÜDÜRÜ GENÇ’IN TAYINI ÇıKTı  
 
   
 
Hekimlerden, sağlıkta şiddete son çağrısı

Mersin’de hekimler, “17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü”nde, iktidara “Demokrasi ve hukukun işlediği, bilimsel ve şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışmak istiyoruz!” diye seslendi.

 

Tarih : 17 Nisan 2025 Perşembe 13:07

YUSUF CAN GÜDÜK

 

Gaziantep’te 2012 yılının 17 Nisan günü hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisan’ın “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edilmesi kapsamında sağlık emekçileri ses yükseltti.

 

“ŞİDDET TOPLUMSAL OLARAK REDDEDİLMELİ”

Mersin Tabip Odası üyeleri, yaptıkları basın açıklaması ile iktidara seslendi. Oda Başkanı Uzman Dr. İzzet Çalış, “Demokrasi ve hukukun işlediği, bilimsel ve şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışmak istiyoruz!” başlıklı açıklamasında, “Bilindiği gibi 2012 yılının 17 Nisan günü Gaziantep’te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümleri Türk Tabipleri Birliği tarafından ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’ olarak ilan edilmişti. Sağlık çalışanlarına karşı giderek artan şiddet ile ilgili farkındalığın artması, şiddetin toplumsal olarak reddedilmesi, gerekli ve etkili yasal düzenlemelerin yapılmasını sağlamak üzere her 17 Nisan’da ülke genelinde birçok etkinlik ile anmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

 

“10 HEKİMDEN YAKLAŞIK 9’U ÇALIŞMA HAYATI BOYUNCA EN AZ BİR DEFA ŞİDDET GÖRÜYOR”

2023 yılında Türk Tabipleri Birliği’nin üyeleri arasında yapmış olduğu anket çalışmasına katılan 10 hekimden yaklaşık 9’u çalışma hayatı boyunca hasta veya yakını tarafından en az bir defa şiddet gördüğünü; şiddet görenlerin yaklaşık üçte ikisi yetkili mercilere bildirimde bulunmadığını ve Beyaz Kod kullanmadığını belirtti. Türk Tabipleri Birliği’nin talebine rağmen edinemediği, bu nedenle açtığı dava sonucunda elde edilen Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre; Ocak 2016’dan Temmuz 2023’e kadar 25 bin 315 adet fiziksel şiddet bildirimi yapılmıştır. Ancak bu tarihten sonraki veriler yine elde edilemediği için halen mahkeme kararı beklenmektedir” dedi.

 

“KABUL EDİLEMEZ”

Özü itibariyle kişisel ve toplumsal iyiliği hedef alan, bu amaç üzerine kurulu bir mesleğin mensupları olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gittikçe artan dozda ve bazen de ölümcül olan şiddete maruz kalmasının anlaşılmaz olduğunu aktaran Çalış, aynı zamanda kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“Sağlıkta yaşadığımız bu şiddet sarmalının evlerden, sokaklardan ve hepsinden önemlisi bunu önlemek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü en yetkili organların söylemlerinden bağımsız olduğu düşünülemez” diyen İzzet Çalış, “Şiddetin dil ve söylemde başladığını, burada engellenemeyen şiddetin fiziki ve devamında ölümcül bir niteliğe bürünebildiğini herkes biliyor. “şiddete sıfır tolerans” anlayışının propaganda içeren bir söylemden çıkıp gerçek bir politikaya dönüşebilmesi sürekli, kararlı ve samimi bir anlayışı zorunlu kılar.

 

“MEMNUNİYETSİZLİĞİNİZ VARSA GİDİN SAĞLIK PERSONELİNİN GIRTLAĞINA YAPIŞIN’ DİYEN BİR MİLLETVEKİLİNİN HÂLÂ MECLİS’TE DURABİLİYOR OLMASINDA GÖRÜYORUZ”

Ülkemizde ‘sağlıkta şiddetle’ ilgili samimiyetsiz tutumun en çarpıcı örneği olarak; ‘Memnuniyetsizliğiniz varsa gidin sağlık personelinin gırtlağına yapışın’ diyen bir milletvekilinin hâlâ Meclis’te durabiliyor olmasında görüyoruz.

Sağlıkta Dönüşüm nedeniyle sağlığın bugün geldiği noktanın yarattığı olumsuz iklimin şiddet doğurduğu, özellikle acil servislerde kontrolden çıktığı, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetinin verildiği yerlerin güvenli olmaktan çıktığı aşikardır.

 

“ŞİDDET, SAĞLIK HİZMETİ SUNUMUNU DA ENGELLER HALE DÖNÜŞTÜ”

Tedavisi için uğraşılan ya da ameliyatı yapılan bir hasta veya o hastanın yakını tarafından yapılan saldırı da, bu saldıralar sonucunda sağlık çalışanlarının hayatlarını kaybetmesi de kanıksanamaz. Her gün birçok sağlık merkezinde yaşanan mobbing, tehdit, hakaret ve fiziksel saldırıya varan şiddetin her türlüsünü durdurmaya kararlıyız. Sağlıkta şiddet bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken, aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale dönüşmüştür. Bu durum sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir!

 

“KARARLI VE SAMİMİ BİR MÜCADELE YÜRÜTÜLMESİ ZORUNLUDUR”

Bu nedenle toplumda yaygınlaşan şiddet iklimine ve özel olarak sağlıkta yaşanan şiddet olgularına karşı topyekun, kararlı ve samimi bir mücadele yürütülmesi zorunludur. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin tam anlamıyla önlenebilmesinin; şiddeti doğuran kültürel, toplumsal, siyasal, hukuksal yapının düzeltilmesinin, sosyal ve ekonomik düzeyin yükseltilmesinin ancak demokrasi, adalet ve barış ortamının sağlanması ile mümkün olabileceğinin farkındayız

 

“MESLEĞİMİZİN GELENEĞİ ŞİDDET DEĞİL, KARŞILIKLI GÜVEN İÇEREN BİR SAĞLIK ORTAMINA DAYANIR”

TTB’nin sağlık çalışanlarına yönelik suçlar için yasa önerisine göre; cezalar artırılmalı, Türk Ceza Kanunu’nda şiddet başlığı ile ayrı bir suç kategorisi tanımlanmalı, suçların infazında hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve denetimli serbestlik uygulamaları kaldırılmalı, sağlık kuruluşlarına silahla girilmesi yasal düzenlenmelerle engellenmelidir.

Mesleğimizin geleneği şiddet değil, karşılıklı güven içeren bir sağlık ortamına dayanır. Bu nedenle genç meslektaşlarımıza şiddet içermeyen bir sağlık ortamında hekimlik yapacakları bir gelecek bırakmak da bizim sorumluluğumuzdur.

Her yıl olduğu gibi bugün de kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ve ekip arkadaşlarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz.

 

“ŞİDDETİN OLMADIĞI BİR SAĞLIK SİSTEMİ KURMAK MÜMKÜN”

Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemi kurmak mümkün! Bunun için; Performans sistemi kaldırılmalı, ekip çalışmasını özendiren nitelikli çalışma düzenine geçilmelidir. Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlık kurumlarında yeterli sayıda güvenceli sağlık çalışanı görevlendirilmelidir. Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Merkezi şikayet hatları kaldırılmalıdır. Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir. TTB’nin önerdiği caydırıcı yasa teklifi hayata geçirilmelidir. Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz!” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA