HEDİYE EROĞLU
Doğal yaşam alanları tarihi güzellikleri, verimli tarım arazileri ile cenetten bir köşeyi andıran Mersin’de, ilk 3 yılda yapılan 73 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu başvurusu, sermayenin kenti adeta kıskaca aldığını gözler önüne serdi.
Sık sık yaşamı, doğayı talan eden projelerin ‘ÇED olumlu” ya da “ÇED gerekli değildir" kararları ile gündeme gelen Mersin’de yılın ilk 3 ayında 73 başvuru dosyası alınması endişeye neden oldu.
KARARLARIN ÇOĞUNLUĞU; “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR”
Söz konusu 3 aylık dönemde ÇED süreci başlayan 18 proje olurken, ÇED Gerekli Değil kararı verilen proje sayısı 30 oldu. Yine aynı dönemde ÇED süreci iptal/iade edilen proje sayısı 3, halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı düzenlenmesi gereken proje sayısı 2, bakanlıkça hakkında değerlendirme inceleme toplantısı yapılan proje sayısı ise 10 oldu. Aynı süreçte ÇED olumlu kararı verilen proje sayısı 2 olurken, 3 nihai karar için de askıya çıkıldığı görüldü.
ÇED KARARLARI NE ANLAMA GELİYOR?
ÇED Olumlu: Projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonrasında kabul edilebilir düzeylerde olacağını ifade eder. ÇED Olumlu kararı sonrasında gerekli izinler alınarak yatırıma başlanabilir.
ÇED Gerekli Değildir: Projenin önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığını belirten karar. ÇED Gerekli Değildir kararı alınması sonrası yatırıma başlanabilir.
ÇED Olumsuz: Projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri dolayısıyla uygulanmasında sakınca olduğunu belirten karar. Yatırıma başlanamaz.
ÇED Gereklidir: Projenin çevresel etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi amacıyla ÇED Raporu hazırlanması gerektiğini belirten karar. ÇED Olumlu kararı alınmadan yatırıma başlanamaz.