16:02   İŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI ÇALıŞTAYıNA TOROSLAR EV SAHIPLIĞI YAPTı   13:07   HEKIMLERDEN, SAĞLıKTA ŞIDDETE SON ÇAĞRıSı   13:04   226 MILYAR TL’LIK PROJELER IÇIN 5 MILYAR 662 MILYON TL HARCANDı   13:01   AFET ILAN EDILECEK MI? BORÇLAR SILINECEK MI?   12:58   PAMUKLUK IÇIN ÖNEMLI KARAR   12:55   MERSIN’DE KADıNA ŞIDDETE GEÇIT YOK   12:54   VALI TOROS, ŞEHIT AILESINI YALNıZ BıRAKMADı   10:11   MERSIN IŞ DÜNYASıNıN GÖZÜ SURIYE’DE   10:09   DEFINE ARAYAN ŞAHıSLAR JANDARMAYA YAKALANDı   09:53   MILLETVEKILI EKMEN’DEN ‘SANAYI ODASı’ ÇıKıŞı   09:42   ERDEMLI’DE ‘MESLEKI EĞITIM TANıTıM GÜNÜ’ ETKINLIĞI YAPıLDı   09:36   MDOB’DAN ‘AZERBAYCAN GECESI’ KONSERI   09:35   MESLEK LISELERINDEN ILKOKULLARA ZIYARET    09:34   TARSUS ‘DOĞADA SAĞLıK VAR’ PROJESI ILE FARK YARATıYOR   09:33   ÖĞRENCILER AKıL VE ZEKA OYUNLARı IÇIN YARıŞTı   09:28   NIDANUR’DAN GÖĞSÜMÜZÜ KABARTAN BAŞARı   09:25   ÇBK SEZONU KÖTÜ KAPATTı   09:24   ÇBK ÜZGÜN BAŞLADı   15:44   MERSIN’DE KONUT SATıŞı HıZ KESTI   15:43   EMEKLIDEN EENRJISA ÖNÜNDE ELEKTRIK EYLEMI   
 
   
 
Mersin’de ’atalık nohut’ gelecek nesillere aktarılıyor

Mersin’de yok olmaya yüz tutan Gülnar’ın meşhur atalık tohumu, Büyükşehir Belediyesinin ’Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ ile yeniden hayat buldu. Proje sayesinde 3 yılda 71 üretici 4 bin 260 kilogram tohum desteğinden faydalanırken, bu yıl 10 üreticiye daha 600 kilogram atalık nohut desteği sağlanacağı belirtildi.

 

Tarih : 8 Nisan 2025 Salı 11:35

Haber Merkezi

 

Mersin’de Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri üretime teşvik etmek ve kazanç kapısını artırmak amacıyla üreticinin ihtiyaç duyduğu tarımsal destekleri sunmaya devam ediyor. Kırsalda yaşayan üreticilerin imdadına yetişen Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin, tohumdan hasada kadar her aşamada yanında oluyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi koordinesinde Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılında başlatmış olduğu 'Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi' de bunlardan birini oluşturuyor.

Dededen toruna miras olan Gülnar'ın meşhur atalık nohudu, uzun yıllar boyunca ihraç edilen bir ürünken, zaman içerisinde üretiminin azalması ve kırsaldan kente göçle birlikte unutulmaya yüz tuttu. Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği proje ile atalık nohudu yeniden hayat bulurken, Gülnarlı üreticiler hem ata mirasına sahip çıkmanın, hem de kendi topraklarında kazanç elde etmenin mutluluğunu yaşıyor. Uygun hava şartlarında atalık nohutlarını toprakla buluşturan üreticiler, birkaç ay sonra hasat yapmanın heyecanını şimdiden yaşamaya başladı.

 

“ATALIK NOHUT ÜRETİMİNİN, GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI AMAÇLIYORUZ”

Tarımsal Hizmetler Dairesinde görevli ziraat mühendisi Pembegül Şeker, 2021 yılında başlatılan ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi' ile ilgili bilgi vererek, "3 yılda 71 üreticiye 4 bin 260 kilogram tohum desteği verilmiş olup, 2025 yılında ise Gülnar ilçesi Bereket Mahallesi'nde yaşayan 10 üreticiye daha toplam 600 kilogram nohut desteği verilecek. Proje ile Mersin'de yerel nohut üretiminin düzenli şekilde yapılması, pazarlanması ve sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Böylelikle kaybolmaya yüz tutmuş atalık nohut üretiminin gelecek nesillere aktarılması ve gen kaynaklarının korunmasını amaçlıyoruz" dedi.

Çiftçilerin, ürünlerin pazarlanması konusunda da desteklendiğini ifade eden Şeker, "Proje kapsamında yerel tohum üretiminin teşvik edildiği üreticilere, elde ettikleri ürünlerin pazarlanması kısmında gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından destek verilmektedir. 2025 yılında yerel tohumları desteklemek amacıyla buğday, nohut ve bu sene hayata geçirmeyi planladığımız bölgeye özgü leklek fasulyesinin üretim alanlarını ve miktarlarını artırmak için, atalık tohum desteklerimiz devam edecek" diye konuştu.

Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin ise Gülnar'ın atalık nohudunun oldukça meşhur ve uzun yıllar boyunca ihraç edilen bir ürün olduğunu belirterek, zaman içerisinde bu nohut çeşidinin unutulmaya yüz tuttuğunu kaydetti. Köyden kente göçle birlikte ekim alanlarının azaldığını aktaran Cin, "Bu proje, atalık tohumu canlandırmak için bize bir fırsat verdi. Biz de o fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Şimdi nohudumuzu ektik. Güzel yağmur yerse, 3 ay sonra hasada başlanır" dedi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA