17:15   CHP VE DEM ARASıNDA ‘KAYYUM ÇATLAĞı’   17:14   KOBİ’LER KREDIYE ULAŞAMıYOR!   17:14   MERSIN’IN HAYVANSAL GıDA DEVLERI ÖDÜLLENDIRILDI   17:14   TURIZM SEKTÖRÜ AKADEMI ILE BULUŞTU   17:13   ÇOCUKLAR SERADA ÜRETIMI ÖĞRENIYOR   17:13   MERSIN POLISINDEN KALPAZANLARA DARBE!   17:11   MERSIN FARK YARATTı   17:10   MSK PLAY-OFF IDDIASıNı SÜRDÜRÜYOR   19:59   ‘BU BATAKLıĞı GÖZDEN KAÇıRAMAZSıNıZ’   19:47   DENIZI KIRLETEN GEMILERE CEZA YAĞDı   19:45   OTOMOBILDEN ŞIŞE ŞIŞE KAÇAK IÇKI ÇıKTı   19:45   JANDARMADAN ERDEMLI’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU   19:44   CAMI AVLUSUNA SıĞıNAN KEDININ YAVRULARı SAHIPLENDIRILECEK   19:43   VÜCUT GELIŞTIRMEDE MERSIN 18 MADALYA TOPLADı    19:42   MERSINLI BASKETÇILERDEN ÖNEMLI BAŞARı   19:40   MERSIN ZORLU VIRAJDA!   18:58   UZUN UZUN SIYASET, HıZLıCA IMAR!   18:57   MERSIN’DEN ‘OKULUMA, ÖĞRETMENIME DOKUNMA’ EYLEMI   18:57   CHP’LI BAŞARıR’DAN YURT TEPKISI   18:56   ‘GEÇINEMIYORUZ, BARıNAMıYORUZ, ACIL ZAM ISTIYORUZ’  
 
   
 
MTSO’da tüketici hakem heyeti toplantısı düzenledi

MTSO 8 No’lu Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Komitesi, üyelerini tüketici hakları ve tüketici hakem heyeti uygulamaları konusunda bilgilendirdi. Mersin İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı Raportörleri, toplantıda katılımcıların uygulamalar sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiğinin ipuçlarını verdi.

 

Tarih : 29 Ocak 2025 Çarşamba 17:21

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 8 No’lu Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Komitesi Tüketici Hakları ve Tüketici Hakem Heyeti Uygulamaları toplantısı düzenledi. Mersin İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı Raportörleri Kasım Yetiş Coşkun fırat ve Hasan Sığırcı’nın konuşmacı olduğu toplantıda dayanıklı tüketim malları özelinde satış sonrası uyuşmazlıklarında alıcı ve satıcının dikkat etmesi gereken hususlar anlatıldı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol’un da katıldığı toplantıda katılımcılar merak ettikleri sorulara yanıt aradı.

8 No’lu Komite Meclis Üyesi Veysel Umut Çinici’nin selamlama konuşması sonrası söz alan Kasım Yetiş Coşkunfırat, konuyu tüketiciler açısından ele aldı. Alıcının 149 bin liraya kadar olan mal ve hizmet alımlarında yaşanan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulabileceğini aktaran Coşkunfırat, dayanıklı tüketim malları özelinde ayıplı mallar üzerinden itirazlar yapılabileceğini belirtip ayıplı malların da garantili ürünler ve standardı olan ürünler olmak üzere iki temel ayrımı bulunduğunu söyledi. Garantili ya da standardı bulunan ürünlerin ilk 6 ayda arızalanması halinde tüketicinin iade hakkı bulunduğunu hatırlatan Coşkunfırat, ancak bu iadenin satan bayi üzerinden değil servis üzerinden gerçekleştirilebileceğini belirtti. Servis fişine tamir yerine ürünün iade edilmesi ya da değiştirilmesi talebinin belirtilmesi gerektiğini vurgulayan Coşkunfırat, bunun belirtilmemesi durumunda servisin tamir hakkını kullanacağını hatırlattı. 6 aylık süre bitiminde dayanıklı tüketim malları için minimum 2 yıl garanti süresi bulunduğunu, bunun 7 yıla kadar çıkarıldığını gördüklerini kaydeden Coşkunfırat, bu kez de tüketicinin ürünün garanti süresi içinde iki kez aynı arıza nedeniyle servise gönderilmesi halinde tüketici hakem heyetine başvurabileceğini aktardı.

Hasan Sığırcı ise katılımcıları satıcıların dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgilendirdi. Tüketicilerin itirazı üzerine satıcı firmalardan savunma istendiğini ve bu savunmalar için genellikle 3 ile 30 günlük süre tanındığını bildiren Sığırcı, “Eğer savunma daha uzun zaman gerektiriyorsa satıcı ek süre talep edebilir ama burada bir sıkıntı yaşanabiliyor. Savunmalar elektronik olarak muhasebecilere iletiliyor ve muhasebeci de firma sahibiyle konuyu paylaşmazsa savunma süresi atlanabiliyor. Süreye dikkat edip zamanında yapmak çok önemli” dedi. Yine gelen şikayetlerde satıcının haklıyken haksız duruma düşebildiği bir diğer konu olarak husumeti gösteren Sığırcı, “Böyle bir sorun yaşanmaması için savunmalarda alıcı ile bir husumetiniz olmadığını belirtmelisiniz” dedi. Husumetin alıcı ve satıcı değil iki tacir arasında yaşanması durumundaysa tüketici hakem heyetlerinin konuyla ilgilenmediğini belirten Sığırcı, böyle durumlarda Ticaret Mahkemelerine başvurulması gerektiğini dile getirdi. Özellikle çeyiz satışlarında yaşanan bir sıkıntı bulunduğuna da değinen Sığırcı, evlendikten sonra teslim alınmak üzere depolarda bekletilen ürünlerin garanti süresinin ne zaman başlayacağının alıcı ve satıcının karşılıklı imzalarının bulunduğu taahhütnamelerle belirlenebileceğini söyledi. Toplantıda bilirkişiler özelinde yaşanan sıkıntılar ve e – ticaret konusunda yaşanan sıkıntılar da ele alındı.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA