HEDİYE EROĞLU
Mersin’de özellikle Akdeniz ilçesi sınırlarında yer alan ve kent merkezinde kalmaları nedeniyle endişeye neden olan akaryakıt dolum tesislerinin taşınması istenirken, yöneticiler tarafından bu yönde gerekli adımların atılmaması şirketlere kapasite artışı için cesaret vermeye devam ediyor.
Son olarak akaryakıt dolum şirketi Enerji Petrol A.Ş.,’nin Adanalıoğlu sahiline yapacağı dolfen ve 120 bin tonluk gemilere ev sahipliği yapacak yükleme platformu için 3 Aralık 2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlendi.
“BU PROJE, SADECE ÇEVRESEL ZENGİNLİKLERİ DEĞİL, HALKIN GEÇİM KAYNAKLARINI DA TEHDİT ETMEKTE”
Toplantı öncesi bölge muhtarları ve sakinleri ile birlikte bir basın açıklaması yapan CHP Akdeniz ilçe başkanı Semih Palamut, “CHP Akdeniz İlçe Örgütü olarak, Mersin Akdeniz İlçesi sınırları içerisinde planlanan Akaryakıt dolum ve depolama tesisi, boru hattı kapasite artışı ve dolfen/platform yapım projesi ile ilgili başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine dair endişelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
Adanalıoğlu Mahallesi’nde, tarım arazileri ve sulama alanları üzerine inşa edilmesi planlanan bu proje, sadece bölgemizin çevresel zenginliklerini değil, halkımızın geçim kaynaklarını da tehdit etmektedir.
Türkiye’nin, ilimizin tarımsal üretimine önemli katkı sağlayan bu bölgede, böyle bir tesisin kurulması, sadece bölge ekonomisine değil, ulusal tarım üretimine de ciddi zararlar verecektir. 120 bin tonluk akaryakıt tankerlerinin kıyıya yanaşacağı dolfen iskelesi ve boru hatları, hem deniz ekosistemini hem de çevredeki tarım arazilerini telafisi mümkün olmayan bir şekilde tahrip etme riski taşımaktadır. Akaryakıt taşımacılığı ve depolamasından kaynaklanabilecek kazalar, bölge halkının sağlığını ve yaşam kalitesini tehdit edecektir.
Proje, akılcı tarım ve çevre politikalarıyla bağdaşmamakta, bölgede yaşamını sürdüren yurttaşlarımızın haklarını göz ardı etmektedir. Bu tür projeler, sürdürülebilir kalkınma ilkelerini yok saymakta ve rant odaklı bir anlayışı dayatmaktadır.
Bu süreçte yeterli bilgilendirme yapılmadığından halkın görüşlerinin gerçek anlamda dikkate alınmayacağına dair ciddi kaygılarımız bulunmaktadır.
Projeyle ilgili düzenlenecek zorunlu ÇED toplantısının yeri ve zamanı bile halk katılımını önlemek ve vatandaşları sürecin dışında tutmak için uzun süre belirsizliğini korumuştur. Halkın söz hakkı, göstermelik toplantılarla değil, gerçek bir katılım süreciyle sağlanmalıdır.
Çağrımızdır!
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu projenin ÇED sürecinde halkın iradesinin ve çevrenin korunmasının temel öncelik olması gerektiğini vurguluyoruz. Bu doğrultuda:
Tarım alanlarının ve sulama arazilerinin korunması için projenin durdurulmasını,
Çevresel etkileri daha düşük alternatif alanların değerlendirilmesini,
Halkın katılımı ve bilgilendirilmesi sürecinin genişletilmesini,
ÇED raporunun şeffaflıkla ve kamuoyu gözetilerek hazırlanmasını talep ediyoruz.
Mersin, tarımıyla, deniziyle, doğasıyla bir cennettir. Bu cenneti yok edecek, geleceğimizi tehlikeye atacak hiçbir projeye sessiz kalmayacağız. Adanalıoğlu halkının yanındayız ve haklarını sonuna kadar savunacağız.
Bu proje rant odaklı bir anlayışın ürünüdür ve Mersin halkının iradesini yok saymaktadır. CHP olarak, Mersin’in tarımını, doğasını ve halkını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
DEM PARTİLİ YÖNETİM, ADANALIOĞLU’NUN SESİNİ DUYMADI
Akdeniz Belediyesi’ni 31 Mart seçimlerinde yeniden kazanan DEM Partili yönetimden ise Adanalıoğlu’na destek gelmedi. Her fırsatta çevre duyarlılığı vurgusu yapan ancak Adanalıoğlu’nun sesine kulak tıkayan DEM Parti’den ÇED toplantısına katılım sağlanmaması tepki çekti.
TOPLANTININ YAPILDIĞINA DAİR TUTUNAK TUTTURULMADI
Öte yandan CHP’nin basın açıklaması yapıp gittiği, DEM’li belediyenin ise karşı duruşa destek dahi vermediği projenin ÇED sürecinin durdurulması için gereken işlemlerin de yapılmadığı ortaya çıktı.
Mevzuat gereği ÇED sürecinin durdurulabilmesi için bilgilendirme amaçlı düzenlenen ‘halkın katılımı’ toplantısının yaptırılmadığına dair tutanak tutturulması gerekirken, bunun yapılmadığı öğrenildi. Böyle projenin önündeki bir engel daha aşılmış oldu!
PROJE BEDELİ 633 MİLYON 440 BİN TL
Toplam 633 milyon 440 bin TL yatırım bedeline sahip proje; Kıyı ve liman inşaatları ve ilgili hidromekanik yapıların inşaatını (su yolları, liman ve yat limanları, kıyı düzenlemeleri, iskele ve rıhtımlar, dalgakıranlar, kanallar vb. yapılar) kapsıyor.
DEV TESİS İÇİN ÖNCE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI GELDİ
Adanalıoğlu Beldesi sınırlarında, Yeniköy mevkiinde tarım alanlarının ortasına 28 bin metreküp kapasiteli “Akaryakıt Dolum ve Depolama Tesisi” kurmak isteyen şirket, bakanlıktan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı aldı.
Ancak “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen 28 bin metreküplük kapasitenin, yalnızca 20 bin 200 metreküplük kısmı tamamlandığından, Çevre ve Orman Bakanlığı’na yapılan başvuru neticesinde projenin önceki raporda belirtilen 662 parselin dışında, 664 nolu parselin de Sanayi ve Depolama Alanı içerisinde kalmasından dolayı projenin bir bütün halinde değerlendirilerek ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında yeniden Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlanması gerektiği belirtildi.
Şirketin, “Akaryakıt Dolum ve Depolama Tesisi, Boru Hattı ve Şamandıra Sistemi Projesi” için de bakanlıktan “ÇED Olumlu” kararı alındı.
Yurt içi ve yurt dışından tankerler vasıtasıyla gelen fuel-oil, motorin, süper benzin ve kurşunsuz benzinin depolanıp ve tankerler vasıtasıyla tüketiciye ulaştırıldığı akaryakıt tesisinde 14 tank bulunurken, toplam kapasite 40 bin 600 metreküp.
ŞİRKET 9 BİN 851,6 METRE UZUNLUĞUNDA BORU HATTINA SAHİP OLACAK
Ayrıca dolum ve depolama tesisinin dışında bu terminale bağlı, denizden dolum yapmak için boru hattı ve şamandıra sistemi kurulmuştur. Boru hattının denizde kalan bölümü, 2509,28 metre, karada kalan bölümü 1737,72 metre, tamamı 4 bin 247 metreden oluşuyor. Boru kalınlığı ise 8 bin inç.
Yapılması planlanan proje sonucunda bu hatta uzatılma vb. herhangi bir işlem yapılmayacak. Planlanan proje kapsamında 3 adet boru hattı döşenecektir. Hattın denizde kalan bölümü 5604,6 metre, karada kalan bölümü 4247 metre, tamamı 9 bin 851,6 metre olacak. Boru kalınlıkları 10 12 ve 14 inç olacak şekilde yapılacak.