HEDİYE EROĞLU
Mersin’de Toroslar Belediyesi yaklaşık 2 yıl önce Sıfır Atık Projesi kapsamında, Kompost Gübre Yapım Ünitesi kurdu. Organik atıkları dönüştürerek kompost gübre üreten tesis özellikle sebze meyve ve dal budak atıklarının değerlendirilmesi adına önemli bir adım olarak görüldü. Ancak bir aç ay önce makine ekipmanın yenilenmesi için ara verilen kompost gübre üretiminin önümüzdeki günlerde yeniden başlayacağı açıklandı.
“BİR AN ÖNCE AKTİF HALE GETİRİLMELİ”
Konu son olarak Belediye meclisinin Aralık Ayı Toplantısı’nın 1. Birleşiminde AKP’li belediye meclis üyesi Mehmet Özkan tarafından dile getirildi. Özkan, “Bu üretim alanımız aktif değil şuanda. Aslında dal, budak atıklarınızı imha ediyoruz. İmha etmek yerine güzel düşünülmüş bu proje ile gübre üretimi yapılabilir. Bizim belediye olarak burayı tekrar aktif hale getirmemizi rica ediyorum” dedi.
“MAKİNE EKİPMAN YENİLENECEK VE HİZMET DEVAM EDECEK”
Daha sonra söz alarak eleştirilere yanıt veren ve taleplere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da, “Evet kompost üretme işini yapıyorduk. Bunu da traktöre bir parça takakarak gerçekleştiriyorduk. Şimdi burada iki problem var. İlk olarak traktöre takılan parça çok ciddi zarar verebilecek bir mesele. Bu işleri konuştuğumuz günlerde Silifke’de bir çocuk bu parçaya takılarak yaşamını yitirmişti. Bu nedenle bu işi durdurduk. Yeni bir makine alalım diye araştırma yaptık. Yeni bir makine alımı için çalışmalar sürüyor. Kompost üretimi meselesi benim için de önemli bir konu. Alternatif organik gübre oluşturmak adına bu çalışmaları ayrıca önemsiyoruz.
Pazar atıklarımızın, ağaç, dal budak atıklarımızın değerlendirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Makine işini çözdüğümüz andan itibaren yeniden üretim yapmaya başlayacağız” dedi.
ATIKLAR GÜBRE OLUYOR
Toroslar Belediyesince ağaç budama işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar ile semt pazar yerlerinde oluşan sebze ve meyve atıkları çöp olmuyor, geri dönüştürülerek tarıma kazandırılıyor. Kompost Gübre Yapım Ünitesi ile işlemden geçirilen organik atıklar, çevreye uyumlu kompost gübre haline getiriliyor.
Yaklaşık 40 günde komposta dönüşen gübre, ilçe genelindeki park, bahçe ve yeşil alanlarda kullanılıyor. Böylece, toprağın organik maddelerce iyileştirilmesinin ve daha verimli hale getirilmesinin yanı sıra doğaya ve ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.