17:08   MERSIN’DE DOĞALGAZ TALEBI ARTıYOR!   17:07   NIKAH SALONUNDA KADıNA ŞIDDET KONUŞULDU!   17:06   ‘ENGELSIZ BIR DÜNYA IÇIN TOPLUMSAL DAYANıŞMAYı ARTıRMALıYıZ’   17:04   MAAŞ-TAZMINAT ALACAKLARı TARSUS’U GERMEYE DEVAM EDIYOR   17:03   AKDENIZ’DE 10 IŞÇI SEBEPSIZ YERE IŞTEN MI ÇıKARıLDı?   17:03   LIMONDA ÜRETICI- MARKET FIYAT FARKı YÜZDE 253,7   17:03   ‘TICARET BAKANLıĞı NCTS FAZ 5’TEKI SORUNLARı ACILEN ÇÖZMELI’   17:02   TOROSLAR KOMPOST GÜBRE ÜRETIMINE GERI DÖNÜYOR   17:01   MERSIN ASAYIŞ VE GÜVENLIKTE NEREDE?   17:01   MERSIN’DE BURUK HAFTA   12:01   MERSIN POLISINDE ŞAFAK OPERASYONU    10:24   MERSIN’DE TRAFIK DENETIMLERI SÜRÜYOR   09:52   JANDARMA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   09:34   JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU   09:33   76 ILDE NARKOÇELIK OPERASYONLARı DÜZENLENDI   09:24   BÖLGE MÜDÜRÜ ATAŞ SEKTÖR TEMSILCILERINI ZIYARET ETTI   09:20   YENI MİY’DE KUPA MESAISI BAŞLıYOR   17:27   AKDENIZ’DE MÜFTLÜK TAHSISI IPTALI TARTıŞMASı BITMIYOR!   17:25   ARSLANKÖY SÜRGÜN YERI MI?   17:24   EKMEN’DEN MERSIN YATıRıMLARı ILE ILGILI CAN ALıCı SORULAR!  
 
   
 
Limanda denize dökülen asbest iddiası TBMM’ye taşındı

Mersin’de MIP’in liman genişletme inşaatı yüzünden denize 6 milyon ton asbest karıştığı iddiaları TBMM’ye taşındı. Mersin Milletvekili Perihan Koca, denize boşaltılan asbestli atık konusunda Çevre Bakanlığı’na soru önergesi sundu.

 

Tarih : 10 Kasım 2024 Pazar 16:20

Haber Merkezi

 

Yüzde 90’ı yabancılara ait Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), liman genişletme çalışması nedeniyle denize 6 milyon ton asbest karıştığını açıklayan çevreciler yetkilileri göreve çağırdı.

 

PROJEYE 2018’DE START VERİLDİ

Özelleşme kapsamında Mersin Limanı’nın işletmesini 2007 yılında devralan yüzde 90’ı yabancılara ait Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP), genişletme projesine 20 Haziran 2018’ de Mersin Çevre Müdürlüğüne yaptığı başvuruyla start verdi.“Mersin Limanı Genişleme Projesi Faz-2 Rıhtım Yapımı ve Dip Taraması” başlıklı proje için 17 Nisan 2020’de ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verildi.

 

MIP DAVA SÜRECİNİ BEKLEMEDİ

Mersin’in siluetini katledecek ve kentin hafızası olan Atatürk Parkının doğu bölümünü denizden kopararak konteyner dağlarıyla donatacak projeyi engellemeye çalışan kent sakinleri ve çevreciler yasal yollara başvurdu. İdare Mahkemesi’nin ardından Danıştay’a giden daha sonra en üst merci olan Anayasa Mahkemesine taşınan dava ile ilgili TMMOB Mersin Koordinasyon Komitesi’nin, AYM’nin, ‘tüzel kişiliği olan TMMOB’nin bireysel başvuru yapamayacağı” yönündeki kararı ile yargı süreci tıkanırken MIP, 2020’ de ÇED kararı ile önünün açıldığı görüşüyle dava sonuçlarını beklemeden kazmayı vurmak için harekete geçti.

MERSİ ÇEVRE PLATFORMU MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

Ancak ilk günden buyana projeye direnen Mersin Çevre Platformu, çeşitli etkinlikler ve kampanyalar ile projeye karşı kent kamuoyunu ve yetkilileri harekete geçirmeye çalışmaktan vazgeçmedi.

 

MERSİN MİLLETVEKİLİ KOCA İDDALARI ÇEVRE BAKANLIĞINA SORDU

Son olarak DEM Parti  Mersin Milletvekili Perihan Koca, Mersin Limanı’ndaki genişletme çalışmaları kapsamında denize boşaltılan asbestli atıklarla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi sundu. Koca, genişletme çalışmalarının ÇED raporunda belirtilen TÜBİTAK analiz raporunda yer alan asbest uyarısına rağmen devam ettiğini belirtti ve konuyla ilgili şunları ifade etti: “Mersin Uluslararası Limanını genişletme (faz-2) çalışması ve rıhtım yapımı tüm itirazlara ve uyarılara rağmen devam etmektedir. Liman genişletme ve rıhtım çalışmaları kapsamında deniz dibi kazı çalışmaları kapsamında çıkan 6 milyon ton asbestli hafriyatın, projeyi yaklaşık bir yıldır sürdürmekte olan Doğuş İnşaat tarafından, bertaraf edilmek yerine denize boşaltıldığı ifade edilmiştir.

 

TÜBİTAK ANALİZ RAPORU GÖZ ARDI EDİLDİ

Söz konusu genişletme projesinin ÇED raporunda da TÜBİTAK analiz raporunun içeriğinde yer alan asbest uyarısı dikkate alınmamıştır. TÜBİTAK’ın raporunda hafriyatın, hafif bazik, nemli ve ağırlıklı olarak inorganik içerikli olduğu, “asbest” içeriği nedeniyle risk oluşturduğu ifade edilmiş, alınan numunelerde “beyaz asbest” mineralleri olduğu ve bu yüzden atıkların tehlikeli atık olduğu vurgulanmıştır. Ancak bu rapor ve çevre koruma mücadelesi veren kişiler ve sivil toplum örgütlerinin tüm uyarıları ve endişeleri göz ardı edilmiştir.

 

“YÜRÜTÜLEN BIR SORUŞTURMA VAR MI?”

Bu bağlamda, Söz konusu atığın denize boşaltılması bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi olmuştur? Şayet söz konusu olay bakanlığınızın bilgisi dahilinde olmuşsa bakanlığınız bu duruma hangi gerekçelerle onay vermiştir? Söz konusu işlem bakanlığınızın bilgisi dışında ise bu konuda ilgili firmaya hangi yaptırım uygulanmıştır? Konu ile ilgili yürütülen bir soruşturma var mıdır? Denize boşaltılan atığın temizlenmesi için bakanlığınızca bir adım atılacak mıdır?” dedi. 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA