13:27   OPET’IN TESISI KARADUVAR’ı TEHDIT MI EDIYOR?   13:22   MERSIN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı   13:21   LÜBNAN’DAKI TAHLIYELER MERSIN’DEN 2 GEMI ILE SÜRECEK   13:18   MERSIN’DE EMNIYET GÜÇLERI TEYAKKUZDA    13:16   AKADEMIDEN FILISTIN’E DESTEK   13:16   MEÜ’DEN BAYKAN IÇIN ANLAMLı TÖREN    10:33   MERSIN POLISI OKULLARDA DENETIMLERINE DEVAM EDIYOR   10:06   EĞLENCE MEKANLARı 3 MILYON 630 BIN TL CEZA UYGULANDı   09:27   MALIYETLER DÜŞECEK, VERIM VE GELIR ARTACAK   09:17   ‘DEVLET, IKTIDAR VE TÜM BAKANLıKLAR ACILEN HAREKETE GEÇMELI’   09:13   BAL’DA FUTBOL HEYECANı BAŞLADı   09:11   KADıNLAR EUROLEAGUE’DE HEYECAN BAŞLıYOR   17:12   ŞEHIR HASTANESI’NDE KAMU KAYNAĞı ISRAFı   17:12   BÜYÜKŞEHIR’DEN ILGINÇ ISTEKLER!   17:11   ‘MTSO MERSIN’IN BUGÜNÜ, GELECEĞIDIR’   17:11   ‘YENI PAZARLARDA STRATEJIK TICARET ORTAĞı OLMAYı HEDEFLIYORUZ’   17:10   ‘TARSUS’UN GELECEĞI IÇIN ÖNEMLI BIR ADıM’   17:10   AKP İNSAN HAKLARı BAŞKANLıĞıNDAN FILISTIN’E DESTEK   17:09   ‘OKULLARıMıZıN TEMIZLIĞI VE TADILATıNDA ENGELLERLE KARŞıLAŞıYORUZ’   17:08   MERSIN POLISI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESI 14 SAHSı GÖZALTıNA ALDı  
 
   
 
Akademiden Filistin’e destek

İsrail’in, Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ilk yıl dönümünde, yaşanan vahşeti unutturmamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) ‘Filistin ve Ortadoğu’da İsrail Sorunu’ başlıklı panel düzenlendi.

 

Tarih : 8 Ekim 2024 Salı 13:16

Haber Merkezi

 

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın Aksa Tufanı saldırılarının ardından başlayan Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ilk yıl dönümünde, Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ)  ‘Filistin ve Ortadoğu'da İsrail Sorunu’ başlıklı panel düzenlendi.

Yaşanan bu vahşeti unutturmamak ve farkındalık oluşturmak amaçlı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi, MEÜ İktisadi ve İdari Bilimler ve İlahiyat Fakülteleri ile Eğitim Bir-Sen iş birliğinde Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele katılım yoğun oldu.

Panelde Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ayla Özer ile Prof. Dr. İlker Fatih Kara ve Doç. Dr. Erhan Arslan, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Abdulvahid Sezen, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlhan Ege, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zeki Uyanık, Eğitim Birsen Mersin Üniversiteler Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özbilen, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi Başkanı Muharrem Köse, akademisyenler ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve hep birlikte okunan İstiklâl Marşı’nın ardından İlahiyat Fakültesi akademisyenlerinden Öğr. Gör. Muzaffer İnneci, Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.

Eğitim Birsen Mersin Üniversiteler Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özbilen'in açış konuşmasının ardından kolaylaştırıcılığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Altan'ın, konuşmacılıklarını Rektör Danışmanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Erim ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kaan Kutlu Ataç'ın yaptığı panele geçildi.

 

“BU VAHŞET HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAMALI”

Dekan Prof. Dr. Cemal Altan'ın her konuşmacının ardından yaşanan bu vahşet ile ilgili rakamsal kayıp açıklamaları yaptığı panelde ilk olarak Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi'nin kurucu başkanı olan ve panelde Dr. Mustafa Erim de söz aldı. İsrail sorununu tarihsel boyutta ele alan bir konuşma yapan Dr. Mustafa Erim, Yahudilerin teolojisinde yıkılan mabedleri tekrar yapmak istemelerine verdikleri önem hakkında açıklamalar yaptı. Yahudilerin Kudüs'te gerçekleştirmek istediği yurt ve devlet arzularını ve onlara bu alanın nasıl sağlandığını belirten Dr. Erim, tüm dünyadan Kudüs'e gerçekleştirilen Yahudi göçünü aktardı. Dr. Mustafa Erim, konuşmasında son olarak bu etkinliklerin her zaman yapılması gerektiğini ve hâlâ devam eden bu vahşetin unutulmaması gerektiğini belirtti.

 

“NETENYAHU, ARTIK MEŞRU OLMAYAN BİR DEVLET ADAMIDIR”

Panelde ikinci konuşmacı olarak söz alan Doç. Dr. Buğra Sarı sözlerine ‘Hamas kendi vatanını savunuyor’ diyerek başladı. Hamas'ın 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana tüm dünyaya bir meydan okuma gerçekleştirdiğini belirten Doç. Dr. Buğra Sarı, katliamların sorumluluğunun Hamas'a yüklenmeye çalışıldığını ve bu konuda bir taktiksel algı yapıldığını söyledi. Son dönemdeki bölgesel savaş beklentisi hakkında da açıklamalar yapan Doç. Dr. Sarı, Netenyahu hükümetinin devam etme çabası içinde Amerikan desteğinin sağlanması konusunda İsrail'in çalışmalar yaptığını söyledi. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkili makamlarımızın bölgede barışı sağlama ve bu yaşanan vahşeti bitirme anlamında çok ciddi çabaları olduğunu belirten Doç. Dr. Buğra Sarı, konuşmasını, "Netenyahu artık meşru olmayan bir devlet adamıdır." diyerek sonlandırdı.

 

TÜRK MİLLİ GÜVENLİĞİNİN VE MERSİN LİMANI'NIN ÖNEMİ DE ANLATILDI

Panelde son olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kaan Kutlu Ataç söz aldı. Bölgenin jeopolitik konumu hakkında açıklamalarda bulunan Ataç, "7 Ekim 2023 tarihinden 1 gün önce yani 6 Ekim 2023 tarihinde biz neredeydik, küresel anlamdaki kırılmalar neyi işaret ediyordu, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana neredeyiz?" sorularını irdeledi.

Konuşmasında İsrail sorununun jeopolitik ve uluslararası İslam açısından değerlendiren Dr. Kaan Kutlu Ataç, Türk milli güvenliğinin ve Mersin Limanı'nın önemini anlattı. Ataç, konuşmasını Ortadoğu bölgesinde yaşanan basınç alanını çeşitli örnekleriyle aktararak sonlandırdı.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Konuşmacıların salonda bulunan konukların sorularına cevap vermeleri ve Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar'ın konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından toplu bir fotoğraf çekimi yapılmasının ardından panel sona erdi. 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA