16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
Aydıncık’tan balık çiftliklerine karşı güç birliği

Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a taşımak istediği tesisleri için ‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine tepkiler sürüyor. Yargı mücadelesi başlatılacak projeye karşı ayağa kalkan Aydıncık, güç birliği yaptı.

 

Tarih : 4 Ekim 2024 Cuma 16:33

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele çağrıları artsa da, Ankara’dan alınan izinler ile Mersin sahillerini kuşatmaya çalışan firmalar, hedeflerine ulaşıyor. Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği sermayesinin Aydıncık’ta konuşlanma hayalleri bir bir gerçek oluyor! Son olarak Agromey Gıda, bürokrasiyi hızla aşarak Aydıncık’ta üretim yapak için bakanlıktan ÇED olumlu kararı aldı.

 

FİRMA BÜROKRASİYİ HIZLA AŞTI!

İzmir merkezli Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin, Aydıncık ilçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu mevkii, 3 nolu su ürünleri yetiştiricilik sahası için yaptığı başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu 6 Mayıs’ta masaya yatırdı. Komisyonun Haziran ayının 12’sinde nihai kararı verip yatırımın önünü açması ile 23 Eylül’de hakkında bakanlıkça ÇED olumlu kararı verilen Agromey Gıda A.Ş.’nin, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği” başvurusuna ilişkin bürokrasinin hızla aşılması dikkat çekti.

 

BALIKESİR’DEKİ TESİS AYDINCIK’A TAŞINACAK

Projenin bakanlığa sunulan ÇED dosyasında firma tarafından yapılan teknik olmayan özetinde, firmaya ait Balıkesir İli, Edremit Körfezi bölgesinde bulunan tesislerini taşıyarak, “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi’nin planlandığı belirtildi. Aydıncık’ta 4 sahada yılda 6 bin ton çipura ve levrek üretimi gerçekleştirmek isteyen firma, balıkların yaklaşık 12-18 ay arasında hasat ağırlığına ulaşmasını planlıyor.

Agromey Gıda Ve Yem San. Tic. A.Ş.’nin Balıkesir’deki tesislerini Aydıncık’a taşıma projesinin bedelinin ise; ağ kafes sistemleri, her müşterek sahada vinçli tekne ve yem dubası, plan, etüt, analiz, ölçüm giderleri ile toplam 85 milyon 938 bin 200 TL olması bekleniyor.

 

TURİZM İÇİN KOVULDUKLARINI KABUL EDİYORLAR

Taşınma gerekçesinde turizm vurgusu yapan firma, bir ay içerisinde taşınma işlemini gerçekleştirmeyi planladığı görüldü.

ÇED raporunda, tesis sahası doğrudan nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanı olarak belirtilirken, Aydıncık İlçe merkezinde kuş uçumu 11 km mesafede yer alan proje alanına en yakın yerleşimin kuzeydoğu yönünde kuş uçumu 7,5 km mesafedeki Yenikaş Mahallesi olduğunun belirtilmesi de dikkat çekti.

 

AYDINCIK İÇİN 7 YILDA 36 BALIK ÇİTLİĞİ BAŞVURUSU GELDİ

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verileri incelendiğinde Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulmak amacıyla 2017’de 3 kültür balıkçılığı, 2 su ürünleri, 2018’de 21, 2019’da 5, 2023’te 2 ve 2024’de 3 yeni balık çiftliği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapıldığı görüldü.

 

‘BALIK ÇİFTLİKLERİ İSTEMİYORUZ! DAVA AÇACAĞIZ’

Turizmcilerin Balıkesir’den kovduğu balık çiftliği Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a taşımak istediği tesisleri için ‘ÇED olumlu kararı’ verilmesine Mersin’den tepki geldi. Çevre Platformu, şirkete karşı dava açacağını duyurdu.

 

CHP’Lİ BAŞKAN NİHAYET HAREKETE GEÇTİ

Son olarak projeye karşı aydıncık halkı da ayağa kalktı. Aydıncık Belediyesi’nde yapılan güç birliği buluşması ile balık çiftliklerine karşı mücadele kararı alındı.

Agromey Şirketi’nin Aydıncık’a kurmak istediği balık çiftliği projesine dair ÇED olumlu raporuna karşı düzenlenen toplantı CHP’li Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa başkanlığında yapıldı.

Toplantıya; Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Aydıncık Belediyesi hukukçuları ile Aydıncık Kent Gelişimi ve Dayanışma Derneği, Aydıncık Ziraat Odası Başkanlığı, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Bozyazı DOKUDER Derneği, Mersin Makine Mühendisleri Odası temsilcileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri (Aydıncık Kontenjanı) ile Yenikaş Mahalle muhtarlığı temsilcileri ve çevreci aktivistler katıldı.

Toplantıda Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa yapmış olduğu açıklamada projenin kentin tamamını olumsuz etkilemesinden dolayı her türlü hukuki desteği vereceğini belirtti.

 

“MÜCADELENİN YOL VE YÖNTEMLERİ DEĞERLENDİRİLDİ”

Toplantıda özetle Aydıncık kıyılarında kurulacak balık çiftliklerine karşı yapılacak hukuki mücadelenin yol ve yöntemleri değerlendirildi. Projenin bölgeye ve kıyılara vereceği tahribat, proje için onaylanan ÇED raporundaki “teknik-hukuki hatalar ve çelişkiler” üzerinde duruldu. ÇED olumlu kararına karşı açılması kararlaştırılan davaya, toplantıya katılan kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının tamamının davacı/ müdahil olarak katılması kararlaştırıldı. İzlenecek yol haritası için görev dağılımları yapıldı. Toplumsal tepkinin hukuki mücadeleye paralel olarak sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı.

 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA