16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
Cennetten köşe olan Yeşilovacık’a atık tesisi!

Mersin’de tarım ve turizm potansiyeli ile öne çıkan Silifke Yeşilovacık’a Şişecam Düzcam Mersin ve Şişecam Cam Ambalaj Mersin Fabrikaları için atık depolama tesisi kurmak isteyen Camiş Madencilik Şirketinin başvuruş üzerine ÇED süreci başlatıldı.

 

Tarih : 1 Ekim 2024 Salı 16:01

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in en bakir ve güzel bölgelerinden olan ve cennetten bir köşe olarak da adlandırılan Silifke İlçesi Yeşilovacık bölgesinde, atık depolama tesisi kurulmak isteniyor. Tarım ve turizm potansiyeli ile öne çıkan Yeşilovacık’ta tehlikesiz atık depolama tesisi kurmak isteyen Camiş Madencilik Şirketinin başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatıldı.

 

ATIK DEPOLAMA TESİSİ ŞİŞECAM İÇİN KURULUYOR

Camiş Madencilik Şirketinin, Şişecam Düzcam Mersin ve Şişecam Cam Ambalaj Mersin Fabrikaları için Yeşilovacık bölgesinde Işıklı ve Hacıishaklı Mahallesi mevkiinde yapılması planlanan tesisin 36 milyon 627 bin 462,58 TL bedelle hayata geçirileceği bildirildi.

Atık depolama tesisi, Şişecam Düzcam Mersin ve Şişecam Cam Ambalaj Mersin Fabrikalarının cam üretiminde silis kaynağı olarak harmanın yüzde 70’ini oluşturan kuvarsit kumu depolanması için kurulmak isteniyor. 

 

HAMMADDE ADANA’DA İŞLENİYOR

Cam üretimi için gerekli olan kuvarsit hammaddesi, yine Şişecam uhdesindeki Camiş Madencilik A.Ş’nin Mersin ili, Silifke ilçesi dahilinde faaliyet gösteren Adana ili, Feke İlçesi, Fekedağı Mahallesi mevkiinde faaliyet gösteren Kuvarsit, Şişecam Mersin Düzcam Fabrikası yerleşkesinde bulunan Kum Hazırlama Tesisine sevk edilmekte.

Kum Hazırlama Tesisinde, cam fabrikalarına gönderilen kumun üretimi sırasında, hammaddenin mineralojik karakteristiği gereği cam üretiminde kullanılamayan, bu yüzden kuvarsitten uzaklaştırılan ve tehlikesiz atık sınıfında (maden atığı) olan ince kuvars kumu atığı oluşmakta.

 

OSB’DE CAMA DÖNÜŞÜYOR

Yine Mersin ilinde, Tarsus OSB yerleşkesinde bulunan Düzcam fabrikasına ilave olarak, yine Tarsus OSB içerisinde 31 ada, 1 parsel adresinde, üretimdeki katma değeri yükseltme, yerlileştirmedeki sürdürülebilirlik ile dışa bağımlılığı azaltma, ihracattaki artış ile birlikte cari açığa katkı sağlama ve bu sayede ülke ekonomisine, istihdama katkı sağlanması amacıyla Şişecam bünyesinde Düzcam ve Buzlucam Üretim Tesisi yatırımı yapılacak. Tesis kurulumu tamamlandığında, tesis içerisinde yer alacak olan Kum Hazırlama Tesisine, sahadan aynı kuvarsit cevheri sevk edilecek, tesiste üst paragrafta açıklanan tesis bünyesindeki üretim prosesinin aynısı uygulanacak ve cam üretiminde kullanılamayan ince kuvars kumu maden atığı olarak ayrılacak.

Anılan tesislerin yer aldığı Tarsus OSB içerisinde söz konusu tesisler kapsamında proses sonucu oluşacak maden atıklarının depolanması için gerekli olan Tehlikesiz Maden Atık Depolama Tesisinin kurulumu için uygun bir alan bulunmamakta olup, Mersin bölgesinin tarımsal, kültürel durumu göz önüne alındığında sanayi alanları ve imar durumu tehlikesiz ADT kurulması için kısıtlayıcı. Bu nedenle 1989 yılından günümüze Kum Hazırlama Tesisine hammadde sağlayan ve yıllardan beri süregelen madencilik faaliyetleri neticesinde rezervi tükenen ve doğal bir çanak yapısı oluşan 4479 ruhsat numaralı maden sahası içerisindeki ocak üretim faaliyetleri tamamlanmış olan alanda (doğal çanak yapısı oluşan bölgede) mevzuatlara uygun depolama sahası dizayn çalışmaları yapılması ve gerekli izinlerin alınması sonrasında (ÇED Olumlu Kararı, Çevre İzin ve Lisans belgesi vb.), anılan 2 tesis kapsamında oluşacak tehlikesiz maden atıklarının bu alanda kurulacak tehlikesiz Atık Depolama Tesisinde depolanması planlanmakta.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA