16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
Mersin kentsel dönüşüm peşinde

TMMOB’un raporuna göre Mersin’in 4 merkez ilçesinde binaların büyük bir kısmı eski ve dayanıksız yapılardan oluşurken, bir kısmı da kötü ve en kötü zemin sınıfında yer alıyor.

 

Tarih : 30 Eylül 2024 Pazartesi 16:36

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde düzenlenen, “Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı”nın etkileri sürüyor.

Organizasyonun önemli isimlerinden MTSO 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Meclis Üyesi Güven Doğan, toplantıda değindiği konular ile kent gündemindeki tartışmalara yeni pencereler açtı.

 

“MERSİN’İ AFETLERE HAZIRLAMAK İSTİYORUZ”

Oda ve Komite olarak Mersin’i depremlere, doğal afetlere hazırlamak adına merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve kent dinamikleriyle birlikte hareket etmek istediklerini kaydeden Doğan, bilimsel verilere dayanarak, kentsel dönüşüm uygulamaları, güçlendirme ve kentsel planlamayı hayata geçirip güvenilir bir yaşam alanı oluşturmak istediklerini söyledi. Doğan, yürüttükleri faaliyetlerle kamuoyunu bilinçlendirip lobi faaliyetlerini yürütmeyi hedeflediklerini aktardı.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM, İHTİYACA CEVAP VRECEEK ŞEHİRLER DEMEKTİR”

Şehirlerde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında belediyelerin altyapı, ulaştırma gibi birimleriyle entegre akıllı binaların tasarlanması, enerji verimliliğinin ön plana alınması gerektiğini dile getiren Güven Doğan, “Kentsel dönüşümün sadece depreme dayanıksız yapıların iyileştirilmesi olarak görülmemesi, şehrin ihtiyaçlarına da yanıt verecek şekilde bütüncül olarak planlanması ve sürdürülebilir şehirler planlanması gerekmektedir.

Bu ve bunun gibi pek çok yeniliğin dönüşüm çalışmalarında kullanılması, sanayinin bu işte aktif bir rol oynamasını sağlayacak, üretim ve istihdamın artmasına vesile olacaktır. Akıllı şehir ve sürdürülebilirlik kavramını idrak etmiş bir şehir geleceği planlamak ve onu hayata geçirmek adına kentlilerin de desteğini arkasına alabilecektir” dedi.

 

“MERSİN SORUNLARLA YÜZLEŞMELİ VE ACİL BİR ŞEKİLDE HAREKETE GEÇMELİ”

Marmara bölgesinin depremselliğinden dolayı, yeni yapılması planlanan sanayi tesis yatırımlarına alternatif olarak Akdeniz havzasının dikkat çektiğini ifade eden Doğan, uygun, güvenli sanayi bölgeleri oluşturulması yatırımların bölgeye gelmesi ile ilave istihdam yaratılması ve bu konuda lobi çalışmalarının yapılmasının önem arz ettiğini vurguladı.

“Mersinimizin önündeki zorlu sorunlarla yüzleşmesi ve bunları çözmek için acil bir şekilde harekete geçilmesi gerekmektedir” diyen Doğan, “6 Şubat 2023 depremi ile 11 ilimizde binlerce kişi ölmüş, binalar yıkılmış, deprem şiddeti Mersin’de 5- 5,5 şiddetinde hissedilmiş ve büyük korku ve paniğe sebep olmuştur.

 

“MERSİN’DE BİNALARIN BÜYÜK KISMI ESKİ VE DAYANIKSIZ, BİR KISMI DA KÖTÜ VE EN KÖTÜ ZEMİN SINIFINDA”

TMMOB Mersin İl Koordinasyon kurulumuzun yapmış olduğu deprem kongresi sonuç raporunda; 4 Merkez ilçede yapılan yapı stoğu çalışmasına göre binaların yüzde 13’ü bin 985 ve öncesi, yüzde 42’si 1985- 2005 arası, yüzde 45’i 2005-2023 arası yapılardan oluştuğu saptanmıştır. Görüldüğü üzere kentimizdeki binaların büyük bir kısmı eski ve dayanıksız yapılardan oluşuyor. Bir kısım yapıda sağlam olmasına rağmen, (ZD-ZE-ZF) kötü ve en kötü zemin sınıfında yer alıyor.

Mersin ilimiz direkt olarak fay hattında olmamakla beraber ilimizi etkileyecek çevresindeki fay hatları; Ölüdeniz fayı (Soli MS 528 Antakya depremi), Doğu Anadolu fayı (Kahramanmaraş depremi 7’den büyük deprem 1114 yılı) ve Ecemiş fay zonu ( Gülek Boğazı, Namrun, Çamlıyayla, Anamur).

 

“YAPI STOĞU TAHRİBATSIZ YÖNTEMLERLE ACİLEN ÇIKARILMALI”

Birinci eylem planımız yapı stoğunun tahribatsız yöntemlerle acilen çıkarılması gerekmektedir. Riskli yapı, sıvılaşma olan bölgeler ve üzerindeki yapılaşma, zemin güçlendirme, yapı güçlendirme seçenekleri üzerinde titizlikle çalışmalar yapılması gerekmektedir.

İşte bu amaçlar doğrultusunda MTSO’da Mersin Üniversitesi’ni de desteğiyle Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu kurulmasına karar verilmiştir. Bunlar; 14 nolu İkamet Amaçlı İnşaat Meslek Komitesi, 15 nolu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi, 16 nolu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi, 30 nolu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, 39 nolu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi ve 40 nolu Genel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi.

MTSO Meslek Komiteleri Başkanlığını Mersin Üniversitesi Şehir Planlama Anabilim Dalı Doç. Dr. Fikret Zorlu yapacak. Bu komisyondan 5 kişilik heyet ile, 4-5-6 Mart tarihlerinde İstanbul-Kağıthane belediyesi ve Şişli belediyesi ile Kenthaş (Kentsel dönüşüm firması) ziyaret edilmiş olup, Mersinimize ışık tutacak olan rapor oluşturularak, İstanbul kentsel dönüşüm toplantı notları ve araştırma raporu Başkan ve Meclis üyelerimize kapsamlı olarak sunulmuştur” diye konuştu.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA