16:55   CHP’NIN DIYANET IPTALI MECLISI GERDI   16:54   ÇEVRE MÜHENDISLERI VALIYE GITTI   16:50   TUNCER HALKLA BIR ARAYA GELIYOR   16:50   SEKTÖR YOĞUN TALEP ALıYOR   16:49   ORTAOKUL ÖĞRENCILERI IÇIN ILK KEZ ‘ZANAAT OKULU’ AÇıLACAK   16:47   JANDARMADAN GÖÇMEN KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON   16:47   MERSINLI RABIA BALKAN 2.’SI OLDU   16:46   EMNIYET MÜDÜRÜNDEN MILLI EĞITIME ZIYARET   15:18   BAŞKAN YıLDıZ SPOR VE MESIRE ALANLARıNı INCELEDI   13:11   YÜZLERCE POŞET ÇÖP VE ATıK TOPLANıP SAHILDEN UZAKLAŞTıRıLDı   13:09   ÇUKUROVA MERSIN EUROLEAGUE’DE   10:54   VALI PEHLIVAN’DAN KÖYLERE ÇıKARMA   10:44   TARSUS BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ YAZ KURSLARı BAŞLADı    09:08   13 ILDE DÜZENLENEN ‘SIBERGÖZ-50’ OPERASYONU YAPıLDı   16:58   KARACAILYAS’TAN SANAYIYE ‘ZEHIR’ TEPKISI!   16:57   MERSIN’DE DIYANET’E ORMANLıK ALANDA YER TAHSISI   16:56   MERSIN’E SÖZ VERILEN YATıRıMLAR NEDEN BITMIYOR?   16:56   TOKİ IŞÇILERI KAZANDı   16:55   MERSIN’DE 50 BIN IŞSIZE GEREKIRSE TEK TEK EĞITIM VERILECEK!   16:49   ‘HUZUR VE GÜVENI BOZMAYA MÜSAADE ETMEYECEĞIZ’  
 
   
 
Akkuyu yönetiminde yolsuzluk bitmiyor!

Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santralinde Yönetim Kurulu Üyesi Gennady Sakharov’un rüşvetten tutuklanmasının ardından yıllardır yönetimde yer alan Henri Proglio, vatandaşı olduğu Fransa’da; ihalesiz danışmanlık sözleşmeleri yaptığı gerekçesiyle yargılanmaya başlandı.

 

Tarih : 5 Temmuz 2024 Cuma 16:34

Haber Merkezi

 

Tüm hisseleri Rusya’ya ait Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin yolsukluk suçlamalarına her gün bir yenisi ekleniyor.

Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santralinde Yönetim Kurulu Üyesi Gennady Sakharov'un rüşvetten tutuklanmasının ardından yıllardır yönetimde yer alan Henri Proglio, vatandaşı olduğu Fransa'da; ihalesiz danışmanlık sözleşmeleri yaptığı gerekçesiyle yargılanmaya başlandı.

 

İHALE AÇMADAN 36 MİLYON EURO'YA ULAŞAN SÖZLEŞMELER Mİ YAPILDI?

Gazeteci Çiğdem Toker, Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santraline ilişkin bitmeyen yolsuzluk iddialarına dikkat çekti.

T24’deki köşesinde detaylı bilgiler veren Tokar yazısında şu ifadeleri kullandı; “Ankara'da kurulu Akkuyu Nükleer A.Ş'nin, yıllardır yönetim kurulunda yer alan Henri Proglio hakkında, vatandaşı olduğu Fransa'da açılan davada; ihalesiz danışmanlık sözleşmeleri yaptığı gerekçesiyle kayırmacılık suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası istendi.

Fransız kamu Elektrik İletim Şirketi EDF'nin eski başkanı olan Proglio'nun yargılandığı davanın, geçen ay Paris Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmasında, yargı makamları tarafından hapis cezasının yanı sıra 200 bin Euro da para cezası talep edildi.

Bugünün Akkuyu yöneticisi Proglio'ya yönelik suçlamalar, EDF başkanı olduğu yıllarda; hakimler, avukatlar, gazeteciler ve iş örgütlerinin eski yöneticileri ile ihale açmadan imzaladığı yaklaşık 36 milyon Euro'ya ulaşan sözleşmeler dolayısıyla yöneltiliyor.

Proglio, devlet şirketi adına ihalesiz imzaladığı 44 danışmanlık sözleşmesi ile birçok kişiye ‘lobicilik’, ‘iletişim danışmanlığı’, ‘stratejik danışmanlık’, ‘istihbarat’ gibi görevler karşılığında ödeme yapmakla suçlanıyor.

Proglio hakkındaki bu suçlamalar aslında çok yeni değil.

Dört buçuk yıl önce yazdım

Mersin'deki nükleer santral yapımını sürdüren Akkuyu NGS şirketinin vergi cenneti olarak bilinen yerlerde kurulmuş şirketlerle karşılıklı para transferi yetkisi aldığını ve bu konuya ilişkin şirket operasyonunu 2019 yılında Sözcü gazetesinde duyurmuştum. Bu yetkiyi almak için genel kurul yapıldı. O tarihten bu yana Akkuyu NGS şirketinin vergi cennetleride yaptığı parasal işlemler ne denetlenebiliyor ne de Türk Maliyesi bu işlemlerden herhangi bir vergi alabiliyor.

Zaten, beş dakikalık bir karar ve bir imzaya bakmasına rağmen Türkiye'nin yıllardır vergi cenneti olarak bilinen ülkeleri resmen ilan etmemesinin sebebi bu. Bu ilan sonucunda, Hazine'ye vergi gelirleri akabileceği halde, iktidara yakın şirketlerin kollanması motivasyonuyla bu hayati adım atılmıyor.

Gelelim asıl konuya…

Yukarıda bahsettiğim Sözcü'de "Akkuyu'da vergi cenneti operasyonu tamam" başlığıyla (6 Ocak 2020) yayımlanan o yazımda Proglio ile ilgili bölüm şöyle: ‘Henri Proglio, Fransa'nın kamu elektrik şirketi EDF'nin uzun yıllar genel müdürlüğünü yapmış bir isim. Onu oraya atayan kişi de "arkadaşı" Sarkozy. Bay Proglio, EDF öncesinde de su yönetimi ve atık kontrolü şirketi Veolia Environnement'in yöneticisi. Sarkozy'den EDF için teklif alınca, Veolia'daki maaşını bırakmak istemiyor. Bir süre hem kamu hem özel şirketten yüksek tutarlarda çift maaş alıyor. (Ne kadar tanıdık değil mi) Bay Proglio'nun Fransa'nın yanı sıra farklı ülkelerdeki enerji şirketleriyle bağlantısı var. Onun EDF'deki görevi sırasında usulsüz işlemler yaptığı, yolsuzluklara karıştığı, sahne sanatçısı eşinin (Rachida Khalil) performanslarına EDF ile sözleşmesi olan tedarikçi firmaların sponsor olduğu, banka müfettişleri eşinin hesabında 1.8 milyon Euro saptayınca kaynağını araştırdığı ve Fransa Sayıştayı'nın, Proglio dönemindeki şirket sözleşmelerinde usulsüzlükler saptandığına ilişkin, sonraki EDF yönetimine yazı gönderdiği haberleri başta Financial Times, Capital ve Reuters olmak üzere uluslararası medyaya yansımış."






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA