16:55   CHP’NIN DIYANET IPTALI MECLISI GERDI   16:54   ÇEVRE MÜHENDISLERI VALIYE GITTI   16:50   TUNCER HALKLA BIR ARAYA GELIYOR   16:50   SEKTÖR YOĞUN TALEP ALıYOR   16:49   ORTAOKUL ÖĞRENCILERI IÇIN ILK KEZ ‘ZANAAT OKULU’ AÇıLACAK   16:47   JANDARMADAN GÖÇMEN KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON   16:47   MERSINLI RABIA BALKAN 2.’SI OLDU   16:46   EMNIYET MÜDÜRÜNDEN MILLI EĞITIME ZIYARET   15:18   BAŞKAN YıLDıZ SPOR VE MESIRE ALANLARıNı INCELEDI   13:11   YÜZLERCE POŞET ÇÖP VE ATıK TOPLANıP SAHILDEN UZAKLAŞTıRıLDı   13:09   ÇUKUROVA MERSIN EUROLEAGUE’DE   10:54   VALI PEHLIVAN’DAN KÖYLERE ÇıKARMA   10:44   TARSUS BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ YAZ KURSLARı BAŞLADı    09:08   13 ILDE DÜZENLENEN ‘SIBERGÖZ-50’ OPERASYONU YAPıLDı   16:58   KARACAILYAS’TAN SANAYIYE ‘ZEHIR’ TEPKISI!   16:57   MERSIN’DE DIYANET’E ORMANLıK ALANDA YER TAHSISI   16:56   MERSIN’E SÖZ VERILEN YATıRıMLAR NEDEN BITMIYOR?   16:56   TOKİ IŞÇILERI KAZANDı   16:55   MERSIN’DE 50 BIN IŞSIZE GEREKIRSE TEK TEK EĞITIM VERILECEK!   16:49   ‘HUZUR VE GÜVENI BOZMAYA MÜSAADE ETMEYECEĞIZ’  
 
   
 
Kazakistan – Mersin işbirliği gelişiyor

Kazakistan’ın Latin Alfabesi’ne geçiş sürecinde yapılacak çalışmalar konusunda iş birlikleri için Mersin’e gelen Şaysultan Şayakhmetov “Til-Qazyna” Ulusal Bilim ve Uygulama Merkezi ile Mersin Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 

Tarih : 14 Haziran 2024 Cuma 09:04

BURCU KAYA

 

Mersin Üniversitesi ile Kazakistan Şaysultan Şayakhmetov “Til-Qazyna” Ulusal Bilim ve Uygulama Merkezi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

MEÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) girişimleri ile Senato Odası’nda yapılan törene; Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Mersin TTO Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erhan Arslan, TTO Koordinatörü Abdi Kurt, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Berna Arslan, TTO öğretim elemanı Öğr. Gör. Taner Sezer, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Dr. Öğr. Gör. Bengü Sezer, Şaysultan Şayakhmetov “Til-Qazyna” Ulusal Bilim ve Uygulama Merkezi öğretim elemanları Prof. Dr. Nurziya Abdikarim ve Öğr. Gör. Dana Ospanova katıldı.

 

“İŞ BİRLİKLERİNİ ARTIRMAK İÇİN YENİ ADIMLAR ATIYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar Kazakistan ekibinin ziyaretinden dolayı memnuniyetini dile getirirken, “Türk Cumhuriyetleri’ndeki üniversiteler ile başta eğitim olmak üzere çeşitli konularda iş birliklerini artırmak için yeni adımlar atıyoruz. Yakın zamanda Özbekistan ziyaretimiz de oldu. Uluslararası iş birlikleri konusunda öğretim elemanlarımızı her konuda maddi ve manevi olarak destekliyoruz.” dedi.

İş birliği protokolü öncesi Mersin TTO’da gerçekleştirilen tanışma ve ön bilgilendirme toplantısında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk iki ülkenin iş birliği yapmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Ortak gerçekleştirilecek projelerin sonuçlarını heyecanla bekliyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

 

“TTO OLARAK HER ZAMAN DESTEK SUNACAĞIZ”

Prof. Dr. M. Tahir Alp, temel amaçlarının, ulusal platformlarda kurum ve kuruluşlarla Mersin Üniversitesi ile iş birliklerini hayata geçirmek olduğunu söyledi. Bu bağlamda Türk dünyasının özel bir alan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alp, “Bu iş birlikleri yalnızca sosyal inovasyon alanında değil, teknolojik inovasyon alanında da olmalıdır. TTO olarak bilimsel alanda her türlü desteği sunmaya hazırız.” diye konuştu.

Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erhan Arslan iş birliğinin bir sinerji yaratacağını belirterek şunları söyledi: “Bu uluslararası iş birliği her iki ülkenin zengin kültürel kaynaklarından ve akademik birikimlerinden doğacak projelerin ilk adımı. Umarım bu iş birliği kısa sürede yeni projelere evrilecek” dedi.

Koordinatör Abdi Kurt ise, iki ülke arasında eğitim ve proje iş birlikleri konusunda Mersin Teknoloji Transfer Ofisi olarak her zaman destek sunacaklarını ifade etti.

 

KAZAKİSTAN’IN LATİN ALFABESİ’NE GEÇİŞİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Kazakistan’ın Latin Alfabesi’ne geçiş sürecinde yapılacak çalışmalar konusunda iş birlikleri için geldiklerini ifade eden Prof. Dr. Nurziya Abdikarim, Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Merkezi olarak Türkiye’de derlem konusunda çalışmalar yapan kişi ve kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Abdikarim “Derlem konusunda üniversitenizde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi almak ve iş birliği yapmak için geldik. Önümüzdeki süreçte ortak projeler gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Öğr. Gör. Dana Ospanova ise “Mersin Üniversitesi’nde olmaktan çok mutluyuz. Öğretim elemanlarınızın çalışmalarını ve TS Corpus Projesi’ni inceledik. Bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak üzere üniversiteniz öğretim elemanlarıyla görüşmeler yapmak amacıyla geldik. Mersin Üniversitesi ile bu alanda iş birliği protokolü imzalamaktan dolayı memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim.” diye konuştu.

 

ÖĞRETİM ELEMANLARI “DERLEM” KONUSUNDA SUNUM YAPTILAR

Program kapsamında MEİTAM ve Konukevi Toplantı Salonu’nda Doç. Dr. Berna Arslan “Derlem Temelli Akademik Çalışmalar: Kadın ve Erkek Dilinin Köşe Yazılarında Görünürlüğü, ”, Doç. Dr. Erhan Arslan “Derlem Temelli Akademik Çalışma Örneği: Dijital Çağda Büyük Veri ve Atatürk”, Öğr. Gör. Taner Sezer  “Dil Derlemi Hazırlama Süreci, Bilişimsel Dilbilim, Doğal Dil İşleme, Derlem Arayüzü”, Öğr. Gör. Bengü Sezer “Türkiye’de İletişim Alanındaki Lisansüstü Tezlerde Kadın ve Çocuk Sözcüklerinin Eşdizimlilik Örüntüleri” başlıklarında sunum gerçekleştirdiler. Öğr. Gör. Dana Ospanova ise “Kazak Dilinin Dijital Gelişimi” konusunda merkezleri bünyesinde yürütülen projeler hakkında bir sunum yaptı.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA