16:55   CHP’NIN DIYANET IPTALI MECLISI GERDI   16:54   ÇEVRE MÜHENDISLERI VALIYE GITTI   16:50   TUNCER HALKLA BIR ARAYA GELIYOR   16:50   SEKTÖR YOĞUN TALEP ALıYOR   16:49   ORTAOKUL ÖĞRENCILERI IÇIN ILK KEZ ‘ZANAAT OKULU’ AÇıLACAK   16:47   JANDARMADAN GÖÇMEN KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON   16:47   MERSINLI RABIA BALKAN 2.’SI OLDU   16:46   EMNIYET MÜDÜRÜNDEN MILLI EĞITIME ZIYARET   15:18   BAŞKAN YıLDıZ SPOR VE MESIRE ALANLARıNı INCELEDI   13:11   YÜZLERCE POŞET ÇÖP VE ATıK TOPLANıP SAHILDEN UZAKLAŞTıRıLDı   13:09   ÇUKUROVA MERSIN EUROLEAGUE’DE   10:54   VALI PEHLIVAN’DAN KÖYLERE ÇıKARMA   10:44   TARSUS BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ YAZ KURSLARı BAŞLADı    09:08   13 ILDE DÜZENLENEN ‘SIBERGÖZ-50’ OPERASYONU YAPıLDı   16:58   KARACAILYAS’TAN SANAYIYE ‘ZEHIR’ TEPKISI!   16:57   MERSIN’DE DIYANET’E ORMANLıK ALANDA YER TAHSISI   16:56   MERSIN’E SÖZ VERILEN YATıRıMLAR NEDEN BITMIYOR?   16:56   TOKİ IŞÇILERI KAZANDı   16:55   MERSIN’DE 50 BIN IŞSIZE GEREKIRSE TEK TEK EĞITIM VERILECEK!   16:49   ‘HUZUR VE GÜVENI BOZMAYA MÜSAADE ETMEYECEĞIZ’  
 
   
 
Korucuk Köyü, mermer ocağı belasından kurtulamıyor!

Verimli tarım arazileri ile Karadeniz, hatta İsviçre’nin yaylalarına, köylerine benzer doğal ve bakir yapısıyla turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, maden ve taş ocaklarının hedefi haline gelen Mersin’in Anamur ilçesindeki Korucuk Köyü’nde, kapıdan kovulan şirketlerin bacadan girme çabası halkı isyan ettirdi!

 

Tarih : 13 Haziran 2024 Perşembe 16:19

HEDİYE EROĞLU

 

Son yıllarda sık sık doğaya zarar veren maden ve taş ocaklarının kurulmasına izin veren kararların ve bu kararlara karşı açılan davaların haberleri ile gündeme gelen Mersin’in Anamur ilçesinde maden, taş ocağı tehdidi günden güne büyüyor.

Son olarak Korucuk Köyü’nde yaklaşık iki yıllık uzun ve zorlu bir mücadele sonucu Lion adlı şirketi’nin açmak istediği mermer ocağına geçit verilmedi. Ondan önce de Mustafa Çetin adlı kişinin işletmek istediği mermer ocağına karşı dava açılmış ve kazanılmıştı.

Mersin Valiliği’nin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına itiraz ederek konuyu yargıya taşıyan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Korucuk ve Ovabaşı Köyleri muhtarları tarafından açılan davada verilen kararla; tescil edilen arkeolojik kalıntılara yaklaşık 500 metre mesafedeki ruhsat sahasında mermer ocağı açmak isteyen Mustafa Çetin engellenmişti.

 

İKİ ŞİRKETTEN BAKANLIK DESTEĞİYLE ‘ÇED’ ATAĞI

Anamur ve Korucuk halkının direnişi ve başlattıkları hukuk mücadelesiyle, Mustafa Çetin’in ve Lion Madencilik Şirketi’nin mermer ocağı projesi engellense de kapıdan kovulan şirketlerin bacadan girme çabası sürdü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Korucuk’ta mermer ocağı açılması için iki şirket lehine ÇED süreci başlattığı ortaya çıktı.

Korucuk Köyü’nde başlangıçta Mustafa Çetin tarafından açılması planlanmışken, bu kişinin yasal haklarını devrettiği Uzal Madencilik AŞ tarafından mermer ocağıyla ilgili başlatılan ÇED süreci kapsamında halkın katılımı toplantısı düzenlendi.

Ancak Korucuklu vatandaşlar, projeye karşı yine direniş göstererek, bu konuda bilgilenmek istemediklerini; gelen bakanlık yetkilililerince asıl kendilerinin dinlenmesinin gerektiğini belirterek şirket temsilcilerinin sunum yapmasına izin vermediler ve bakanlık yetkililerine mermer ocağının zararlarını anlattılar.

Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantıda, halkın ve MERÇED’in avukatı Seyda Afyoncu’ya karşı sert ifadeler kullanan yetkililere, “Avukatımızla bu şekilde konuşamazsınız.” diyerek köylüler tepki gösterdiler.

Köyün yaşlı kadınları da söz alarak köylerinde mutlu ve huzurlu yaşadıklarını, güç bela da olsa üreterek yaşamlarını sürdürdüklerini, köyün dışarıdan göç almaya başladığını, bu nedenle mermer ocağı istemediklerini beyan ettiler.

 

“YETER ARTIK!”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilcisi ve Korucuk Köyü halkının avukatı Seyda Afyoncu, yaşananlara, “Yeter artık!” diyerek isyan etti.

Afyoncu, yaptığı açıklama ile “Mersin Valiliği’nin iki şirketle ilgili verdiği “ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı açıp kazandığım, hatta kararları kesinleşen davalardan sonra şimdi de ‘her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyasını adeta talan ettik. Ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı da kel hale getirdik. Şimdi yeniden bir seferberlik başlatıyoruz’ diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın emrindeki yetkililerce bu iki şirket lehine ÇED süreci başlatılmıştır.

ÇED olumlu kararı verilmesi halinde açacağımız davalarda uzaydan yeni bilirkişiler getirip ‘Ormanlar, tarım alanları, sular ve karstik yapı zarar görmeyecek’ diye rapor mu alacaklarını sanıyorlar acaba? Beni de halkı da yordular, yeter artık.” ifadelerini kullandı.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA