16:55   CHP’NIN DIYANET IPTALI MECLISI GERDI   16:54   ÇEVRE MÜHENDISLERI VALIYE GITTI   16:50   TUNCER HALKLA BIR ARAYA GELIYOR   16:50   SEKTÖR YOĞUN TALEP ALıYOR   16:49   ORTAOKUL ÖĞRENCILERI IÇIN ILK KEZ ‘ZANAAT OKULU’ AÇıLACAK   16:47   JANDARMADAN GÖÇMEN KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON   16:47   MERSINLI RABIA BALKAN 2.’SI OLDU   16:46   EMNIYET MÜDÜRÜNDEN MILLI EĞITIME ZIYARET   15:18   BAŞKAN YıLDıZ SPOR VE MESIRE ALANLARıNı INCELEDI   13:11   YÜZLERCE POŞET ÇÖP VE ATıK TOPLANıP SAHILDEN UZAKLAŞTıRıLDı   13:09   ÇUKUROVA MERSIN EUROLEAGUE’DE   10:54   VALI PEHLIVAN’DAN KÖYLERE ÇıKARMA   10:44   TARSUS BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ YAZ KURSLARı BAŞLADı    09:08   13 ILDE DÜZENLENEN ‘SIBERGÖZ-50’ OPERASYONU YAPıLDı   16:58   KARACAILYAS’TAN SANAYIYE ‘ZEHIR’ TEPKISI!   16:57   MERSIN’DE DIYANET’E ORMANLıK ALANDA YER TAHSISI   16:56   MERSIN’E SÖZ VERILEN YATıRıMLAR NEDEN BITMIYOR?   16:56   TOKİ IŞÇILERI KAZANDı   16:55   MERSIN’DE 50 BIN IŞSIZE GEREKIRSE TEK TEK EĞITIM VERILECEK!   16:49   ‘HUZUR VE GÜVENI BOZMAYA MÜSAADE ETMEYECEĞIZ’  
 
   
 
Anamur’da mermer ocağı direnişi sürüyor

Anamur Anıtlı’da (Kaledran), Kepezler Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan mermer ocağı için önce “ÇED Gerekli”, ardından “ÇED Gerekli Değildir” kararı veren Mersin Valiliği’ne karşı MERÇED tarafından açılan davanın iki defa ertelenen keşfi nihayet yapıldı. Anamur halkı keşfe yoğun bir katılım göstererek mermer ocağına direndi.

 

Tarih : 9 Haziran 2024 Pazar 16:59

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Anamur ilçesi Anıtlı Köyü’nde tarımsal üretime darbe vuracak, arkeolojik alanları da barındıran bahaya yönelik mermer ocağı açma girişimine yönelik yöre halkınca başlatılan hukuk mücadelesi sürüyor.

Tropikal meyvelerinin, açıkta yetişen muzlarının lezzetiyle ünlü Anıtlı’da (Kaledran), Kepezler Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan mermer ocağı için önce “ÇED Gerekli”, ardından “ÇED Gerekli Değildir” kararı veren Mersin Valiliği’ne karşı Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından açılan davanın iki defa ertelenen keşfi nihayet yapıldı. Anamur halkı keşfe yoğun bir katılım göstererek mermer ocağına direndi.

Anamur’un Anıtlı, Çamlıpınar ve Gazipaşa’nın Yakacık Köyleri başta olmak üzere tüm bölgeyi olumsuz biçimde etkileyecek mermer ocağı projesine karşı MERÇED tarafından açılan davanın keşfi, davacı avukatı, yöre halkı, Çamlıpınar Muhtarı Musa Poyraz, Anıtlı Muhtarı Hasan Duman, Yakacık Muhtarı Mustafa Yüksel, Karaçukur Muhtarı Eşref Baz ve bilirkişilerin katılımıyla yapıldı

 

MERMER OCAĞI YAPILMAK İSTENEN BÖLGE GEN ORMANI SINIRINDA

Keşiften sonra açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan; “Anamur’un Anıtlı ve Çamlıpınar Köyleri’nin tam ortasında, Gazipaşa’ya bağlı Yakacık Köyü ile Anıtlı Köyü’nün içme - kullanma suyunun temin edildiği gözelerin ve yöre halkının tarlaları, zeytinlikleri ile evlerinin olduğu bölgenin üst kısmında, Gen Ormanı’nın sınırında yer alan, içinde tescilli ve tescilsiz arkeolojik kalıntıların da bulunduğu, koruma altındaki dağ keçilerinin yaşadığı bir sahada, Antalyalı Kepezler Ltd. Şti. tarafından açılmak istenen mermer ocağıyla ilgili olarak, önce ‘ÇED Gerekli’ kararı, ardından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı veren Mersin Valiliği’ne karşı derneğimiz tarafından Mersin İdare Mahkemesi’nde açılan davanın keşfi, iki kez ertelemeden sonra 07.06.2024 tarihinde yapılmıştır.

 

“DAVAYA KONU SAHA MAHKEME VE BİLİRKİŞİ HEYETİNCE GÜÇLÜKLE, KISMEN GEZİLEBİLDİ”

Keşif heyetinin, Çamlıpınar tarafından güçlükle inebildiği, dik yamaçların ve vadilerin olduğu sahayı korumak isteyen vatandaşların ve dernek üyelerimizin yanı sıra Anıtlı, Yakacık, Çamlıpınar, Karaçukur muhtarları ile Anıtlı Köyü’nün eski muhtarlarının da katılımıyla yapılan keşifte, davaya konu saha Mahkeme ve bilirkişi heyetince güçlükle, kısmen gezilebilmiştir.

Bu nedenle önümüzdeki günlerde derneğimizce drone çekimleri yapılarak dosyaya sunulacak ve sahadaki arkeolojik kalıntıların yüzey araştırması yapılarak tescil edilmesi için gerekli başvurular yapılacaktır.

 

“RANT PROJESİE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Keşif sırasında söz alan yöre halkı, muhtarlar ve dernek üyelerimiz, bir şirketin kazanacağı para uğruna, sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını tehdit eden bu rant projesine izin verilmemesini Mahkeme ve keşif heyetinden talep etmişlerdir. Biz de aynı haklı talepleri yineliyor ve sonuna kadar yıkıma karşı yaşamı savunanlar olarak mücadelemizin süreceğini, bölge halkının yanında olacağımızı ve güç koşullarda yapılan üretimi, hızla azalan su kaynaklarımızı gelecek nesillerin de üstünde hakkı olan değerli tarım topraklarımızı koruyacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Diliyoruz ki, yapılan keşif sonrasında bilirkişilerce bilime ve hukuka uygun bir rapor verilerek, davamızın haklılığı ortaya konacak; böylece üstün kamu yararı korunacaktır.

Keşfe katılarak davamıza destek veren, yaşam alanlarına, suyuna, dağına, toprağına sahip çıkan dernek üyelerimize, muhtarlarımıza ve bölge halkına teşekkür ederiz” sözleriyle basına ve kamuoyuna açıklama yapmıştır.

 

ŞİRKET AVUKATINDAN SKANDAL AÇIKLAMALAR

Davalı idarenin, daha önceki Anıtlı mermer ocağı davasında olduğu gibi yine katılmadığı keşifte söz alan müdahil şirket vekili yaptığı savunmada, “5-10 kişi ile burada toplanıp hayali, boş laflar ediyorlar. Şimdi karşı çıkarlar ama ocak açıldıktan sonra işe girmek için sıraya girerler. Zaten Anıtlı’daki diğer mermer ocağına karşı açtıkları davayı da kaybettiler. Mermer tozu kalsiyum içerir, bitkiler için faydalıdır. Mermer ocağı sulara ve doğaya zarar vermez. Sulu kesim yapmak ve yolları sulamak için Mersin’den tankerle su getireceğiz” şeklindeki sözleri büyük tepki çekti.

Keşfe katılan muhtarlar açıklamalara tepki göstererek, dernek üyelerinin ve halkın itirazlarıyla karşılaştı. Bilirkişi heyetinin incelemelerini tamamlamasının ardından keşfe son verildi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA