16:55   CHP’NIN DIYANET IPTALI MECLISI GERDI   16:54   ÇEVRE MÜHENDISLERI VALIYE GITTI   16:50   TUNCER HALKLA BIR ARAYA GELIYOR   16:50   SEKTÖR YOĞUN TALEP ALıYOR   16:49   ORTAOKUL ÖĞRENCILERI IÇIN ILK KEZ ‘ZANAAT OKULU’ AÇıLACAK   16:47   JANDARMADAN GÖÇMEN KAÇAKÇıLARıNA OPERASYON   16:47   MERSINLI RABIA BALKAN 2.’SI OLDU   16:46   EMNIYET MÜDÜRÜNDEN MILLI EĞITIME ZIYARET   15:18   BAŞKAN YıLDıZ SPOR VE MESIRE ALANLARıNı INCELEDI   13:11   YÜZLERCE POŞET ÇÖP VE ATıK TOPLANıP SAHILDEN UZAKLAŞTıRıLDı   13:09   ÇUKUROVA MERSIN EUROLEAGUE’DE   10:54   VALI PEHLIVAN’DAN KÖYLERE ÇıKARMA   10:44   TARSUS BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ YAZ KURSLARı BAŞLADı    09:08   13 ILDE DÜZENLENEN ‘SIBERGÖZ-50’ OPERASYONU YAPıLDı   16:58   KARACAILYAS’TAN SANAYIYE ‘ZEHIR’ TEPKISI!   16:57   MERSIN’DE DIYANET’E ORMANLıK ALANDA YER TAHSISI   16:56   MERSIN’E SÖZ VERILEN YATıRıMLAR NEDEN BITMIYOR?   16:56   TOKİ IŞÇILERI KAZANDı   16:55   MERSIN’DE 50 BIN IŞSIZE GEREKIRSE TEK TEK EĞITIM VERILECEK!   16:49   ‘HUZUR VE GÜVENI BOZMAYA MÜSAADE ETMEYECEĞIZ’  
 
   
 
Türkiye’de çocuk işçiliği sorunları ele alındı

 

Tarih : 7 Haziran 2024 Cuma 10:10

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından çevrimiçi düzenlenen nedenleri ve sonuçları ile çocuk işçiliği sempozyumu'nda dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliği, hak ihlalleri ve yaşanan sorunlar ele alındı.

Sempozyum Başkanı ve Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Öncü, sempozyumun açış konuşmasında çocuk haklarını korumanın ve yaşam koşullarını iyileştirmenin önemine değindi. Çocuk işçiliğinin sonuçlarının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ağır olduğuna işaret eden Doç. Dr. Öncü, eğitim ve çalışma baskısı altında kalan çocukların hayatları boyunca düşük gelirli işlerde çalışmak zorunda kaldığını ve yoksulluk döngüsünden çıkamadığını söyledi. Toplum açısından bu durumun sosyal eşitsizliği derinleştirdiğini belirten Doç. Dr. Emine Öncü, çocuk işçiliğiyle mücadelede hükümetlerin yanı sıra eğitim kurumlarının, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

 

İki oturum halinde 30-31 Mayıs’ta gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumunda Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol tarafından “Dünyada ve Türkiye’de Çocuk işçiliğinde durum” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Aynı oturumda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Güvenlik Programında çalışan Öğr. Gör. Büşra Soydemir “Çocuk ve genç emeğinin hukuki boyutu ve yaşanan sosyal hukuki sorunlar”; Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Tülay Tekin Yılmaz “Çocuk emeğinin dönüşümü”; Ordu Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliğinden Doç. Dr. Aslıhan Çatıker “Göçmen çocuk emeğine arzı ve talebi belirleyen faktörler”; Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Birimi Sosyal Hizmet Uzmanı İbrahim Halil Polat “Mersin’de çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında yapılan faaliyetler”; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Ağyar Elbistanlı “Çocuk işçilerin maruz kaldığı riskler ve hak ihlalleri”; ve İş Sağlığı Hemşireliği Derneği Başkanlığı’nı yürüten Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Deniz Oruç “Çocuk/ genç işçilerde iş kazası sıklığı ve önlemede işçi sağlığı ve iş güvenliği hemşireliği” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

 

İkinci gün oturumunda ise Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Bozdağ “Otomotiv sektöründe çalışan çocuklarda sağlık problemleri”; İLO ile işbirliği halinde önemli projeleri yürüten ve Pikolo Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yapan Onur Torun “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğini Önleme Projesi: Pikolo Derneği deneyimi”; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Isparta Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tolga Gül “Çocuk işçiliğinin uzun dönemdeki psikolojik etkileri”, İstanbul Üniversitesinde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde doktora eğitimini sürdüren Meltem Karadeniz “Çocuk yoksulluğu ve çocuk işçiliğinin önlenmesinde sosyal korumanın rolü” ve Sinop Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Diyaliz Programında görev yapan Öğr. Gör. Aynur Ataman Kufacı “Genç işçilerin sağlığının korunmasında halk sağlığı hemşireliği yaklaşımı” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

 

Sempozyumda Doç. Dr. Emine Öncü “Çocuk / genç işçilerin sosyal statüsü ve sağlık etkileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdikten sonra, danışmanlığını yürüttüğü TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında kabul edilen “Genç İşçilerde Çocuk İşçiliği Geçmişi ve Sosyal Statünün Çalışma Koşulları ve Sağlık Durumuyla İlişkisi” başlıklı projeyi tanıttı. TÜBİTAK proje sorumlusu ve ortakları Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencileri Elif Okay, Yağmur Çelik ve Kadir Uçar araştırmanın bulgularını sundu.

 

Sempozyum Doç. Dr. Emine Öncü’nün, oturumlara başkanlık eden Koç Üniversitesi Emeritus Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakçı ile Doç. Dr. Filiz Özkan ve diğer konuşmacılara TEMA Vakfı fidan bağışı sertifikalarını sunması ve katılımcılara teşekkürlerini iletmesinin ardından sona erdi.






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA