16:33   AYDıNCıK’TAN BALıK ÇIFTLIKLERINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI   16:33   KORUCUK KÖYÜNDE MERMER OCAĞıNA GEÇIT YOK!   16:33   CHP’LI ŞEVKIN’DEN BAKAN URALOĞLU’NA ŞAKIRPAŞA TEPKISI   16:32   HAVALIMANıNA YENI IÇ HAT SEFERLERI GELIYOR   16:32   ANAMUR’DAN KıBRıS’A 12 AY YÜK VE YOLCU TAŞıMACıLıĞı   16:31   EVCI MAHALLESININ YOLLARı SOĞUK ASFALTLA KAPLANıYOR   16:31   ‘LISELI GENÇLER, KENDI ÜRETTIKLERI DETERJAN MALZEMELERIYLE PARK TEMIZLIĞI YAPTı’   16:30   ‘MUHTEŞEM GATSBY’ BALESI IZLEYICIYLE BULUŞACAK   16:30   İLAÇLARı USULSÜZ SATAN 19 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:29   YENI MİY’DE UMUTLAR TAZELENDI   14:16   HALK BANKASı’NDAN MESİAD’A ZIYARET   14:10   MERSIN ESOB DISIPLIN KURULU TOPLANDı   12:03   KAMU SPOR OYUNLARıNA MERSIN DAMGA VURDU   09:35   19 ILDE BILIŞIM SUÇLARıNA OPERASYON YAPıLDı   09:31   KITAP FUARı BU YıL BU FESTIVAL GIBI OLACAK   09:29   SILIFKE KAZANMAYı SEVDI   16:38   CHP’LI BOLTAÇ’A TARSUS’A HIZMET ÇAĞRıSı   16:35   İŞÇI, EMEKLIDEN TÜİK PROTESTOSU    16:35   MERSIN ALTYAPıSıNA DıŞ DESTEK    16:35   MERSIN ESOB YÖNETIM KURULU TOPLANDı  
 
   
 
Susuzluğa karşı harekete geçmeliyiz

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, 22 Mart Dünya Su Günü’nde “Sularımız azalmakta ve kirlenmekte” diyerek, suyun ticarileşmesinin önüne geçilmesi HES projelerinden vazgeçilerek derelerin özgür akmasının sağlanması gerektiğini söyleyerek “İlerde kuraklık nedeniyle yaşanacak olan su sıkıntısı için su ve enerji tasarrufu ile ilgili önlemler alınmalı ve halkı bilgilendirme çalışmaları başlatılmalıdır” dedi.

 

Tarih : 22 Mart 2024 Cuma 16:25

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle ‘Barış için sudan faydalanmak’ başlığıyla yazılı bir açıklama yaparak, su sorunlarının bilimsel olarak çözülmesi için taleplerine kulak verilmesi için yetkililere çağrı yaptı.

 

‘SULARIMIZ AZALMAKTA VE KİRLENMEKTE’

Suyun, insan ve doğal yaşam için önemli bir varlık olduğunun altını çizen Aslan, “Su olmazsa insan ve doğal hayat biter. Dünya nüfusunun hızla artması, uygulanan yanlış politikalar, plansız sanayileşme, kirli teknolojilerin kullanımı, endüstriyel tarım, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle sularımız azalmakta ve kirlenmektedir. Önlem alınmazsa dünya ve ülkemiz, 10-15 yıl sonra geri dönüşümü imkânsız olan su sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır.

Dünyada ve ülkemizde ciddi bir su sorunu yaşanmaktadır. Sağlıklı suya erişim tüm insanlar için bir temel hak olduğu halde, bugün dünyada milyarca insan temiz ve güvenli suya erişimi sağlanamamaktadır. Kötü kaliteli suların içilmesinden dolayı dünyada her yıl çoğu çocuk olmak üzere milyonlarca insan yaşamını yitirmektedir.

 

2024 YILININ TEMASI ‘BARIŞ İÇİN SUDAN FAYDALANMAK’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio‘da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününün ‘Dünya Su Günü’ olarak kutlanmasına karar vermiş olup 22 Mart 1993 tarihinden bu yana ve her yıl değişik temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Günü'nün 2024 yılının teması ‘Barış için sudan faydalanmak’ tır. Su,barış ve refahın anahtarıdır.Bu hayati kaynağı korumak ve adil bir şekilde paylaşmak,gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için kritik önem taşımaktadır.Buna göre bu tema dünyada yaşayan tüm canlıların mevcut su kaynaklarından eşit faydalanmasını öngörmektedir. Bunun için devletlerin en önemli görevleri, iklim değişikliği ile mücadele etmek, su kaynaklarını sürdürülebilir biçimde yönetmek, temiz suların başta insanlar olmak üzere tüm canlıların kullanımını sağlamaktır.

 

HES PROJELERİNDEN VAZGEÇİLEREK DERELERİN ÖZGÜR AKMASI SAĞLANMALI

Bizler ülkemizde yaşanan su sorunlarının bilimsel olarak çözülmesi için aşağıdaki taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. Sağlıklı suya erişimin tüm insanlar için bir temel hak olduğu kabul edilerek, suyun ticarileşmesinin önüne geçilmesi ve sularımızın ticarileşmesine neden olan ve doğa katliamına dönüşen bütün HES yatırımlarının durdurulması ve mevcut HES projelerinden vazgeçilerek derelerin özgür akması sağlanmalıdır. İlerde kuraklık nedeniyle yaşanacak olan su sıkıntısı için su ve enerji tasarrufu ile ilgili önlemler alınmalı ve halkı bilgilendirme çalışmaları başlatılmalıdır.

 

‘PET ŞİŞELERDEN SUYUN İÇİLMESİ ENGELLENMELİ’

Şehir suyu şebekelerinden halka güvenli ve sağlıklı suyun ulaştırılması sağlanmalı, insan sağlığını olumsuz etkileyen pet şişelerden suyun içilmesi engellenmelidir. İçme ve musluk (şebeke) suyunda ağır metal ve zirai ilaç vb. kalıntısı analizlerinin şeffaflaştırılması ve kamusal araçlarla her ay en az bir kez yayınlanmalıdır.

Su havzaları korunmalı, tüm yeraltı ve yerüstü suları korunmalı ve kirlenmesinin önüne geçilmelidir. Yeraltı sularının kullanımı denetlenmeli ve yağmalanmasına son verilmelidir.

Atık sanayi sularının sadece biyolojik değil aynı zamanda kimyasal arıtma yapılması sağlanarak doğal su ve topraklara verilmesi önlenmelidir.

 

“SULAK ALANLAR İÇİN ACİLEN KORUMA ÖNLEMLERİ ALDIRILMALI”

Sulak alanlar için acilen koruma önlemleri aldırılmalıdır. Deniz taşımacılığında kullanılan gemilerin atıklarının denizlere boşaltımları engellenmelidir. Vahşi sulamanın önüne geçilmeli, yağmur suyunun sulamada kullanımının sağlanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Kirli teknolojilerin kurulmasının önüne geçilmeli, mevcutlar kapatılmalı, yeşil ve ormanlık alanlar korunmalı ve arttırılmalıdır.

İklim krizi gibi su krizi de ülkemizi tehdit eden boyuta gelmeden 2024 Yılı Dünya Su Gününde Suyun Korunması ve Adil Paylaşımı için Dünyada ve ülkemizde mevcut su sorununun çözümünde, bütün canlıların ve insanların, güvenli ve temiz suya erişebilmesini sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz” diye konuştu. 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA