17:18   CHP ŞOV YAPTı, DEM ORALı OLMADı OLAN ADANALıOĞLU’NA OLDU!   17:17   TOROSLAR 18 UYGULAMASıNA ÇÖZÜM ARıYOR!   17:16   SAĞLıKTA ŞIDDET DURMUYOR!   17:16   AILE HEKIMLERINDEN HASTANE ÖNÜNDE EYLEM   17:15   AKDENIZ’DEN, YıLMAZ GÜNEY GENÇLIK MERKEZI TEPKISI   17:14   TARSUS BELEDIYESI’NE CHP’DEN TALIMAT Mı VAR?   16:50   TÜBİTAK’TAN MERSIN’E DESTEKLERDEN DAHA ÇOK YARARLANMA ÇAĞRıSı   16:49   MERSIN’IN ÖZEL SPORCULARı GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTı    16:47   MERSIN’IN KUPA SERÜVENI BAŞLAMADAN BITTI   16:46   ‘DENETIMLER DÜZENLI SÜRECEK’   13:14   ‘BIRLIKTE GÜÇLÜYÜZ’ SLOGANı TOROSLAR’DA HAYAT BULDU    13:11   ‘ENGELLI BIREYLERIMIZIN SORUNLARıNı ÇÖZMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR’   12:36   TARSUS BELEDIYESI, ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLERIN YANıNDA   10:49   ÖĞRENCILERLE ‘LOJISTIK’ SÖYLEŞISI GERÇEKLEŞTIRILDI   10:48   AKOB UNUTULMAZ BIR ETKINLIK GERÇEKLEŞTIRDI   09:29   AKDENIZ IHRACATTA AÇıLMAYA DEVAM EDIYOR   17:08   MERSIN’DE DOĞALGAZ TALEBI ARTıYOR!   17:07   NIKAH SALONUNDA KADıNA ŞIDDET KONUŞULDU!   17:06   ‘ENGELSIZ BIR DÜNYA IÇIN TOPLUMSAL DAYANıŞMAYı ARTıRMALıYıZ’   17:04   MAAŞ-TAZMINAT ALACAKLARı TARSUS’U GERMEYE DEVAM EDIYOR  
 
   
 
TARIMIN SORUNLARINI TBMM ARAŞTIRSIN

Tarım işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak araştırma komisyonu kurulması talebinde bulunan Milletvekili Rıdvan Turan, “Güvencesiz çalışan işçilerin çoğunluğu tarım sektöründe” dedi.

 

Tarih : 30 Mart 2021 Salı 19:02

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, tarım işçilerinin sorunlarının çözülmesini bir kere daha meclis gündemine taşıdı.

Dr. Rıdvan Turan, tarım işçilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve insan haklarına uygun çalışma koşullarının oluşturulması için yasal düzenlemelerin çıkarılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

 

“GÜVENCESİZ ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ÇOĞUNLUĞU TARIM SEKTÖRÜNDE”

Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de siyasal iktidar ve sermaye iş birliğinden mağdur olanların başında güvencesiz bir şekilde çalışan işçiler gelmektedir. Güvencesiz çalışan işçilerin çoğunluğu tarım sektöründe; tarladan tabağa kadar tarım ürünlerinin soframıza gelmesindeki hemen hemen bütün aşamalarda çalışmaktadır. Güvencesiz tarım işçileri sabahın erken saatlerinde güneş doğmadan bir otobüsün veya minibüsün alacağı yolcunun yaklaşık iki katı kadar işçi ile tarlaya giderler. Tarlada sebze ve meyveleri günde 12 saat çalışarak ortalama 90-100 TL gibi düşük ücretle toplarlar. Toplanan bu ürünler hal kompleksinde yine güvencesiz çalışan işçiler tarafından paketlenir. Bu işçilerin sigortası maalesef yok, işçilerin çalışma koşullarına ilişkin herhangi bir sözleşme yok, işçilerin haklarını savunacak veya gözetecek herhangi bir yönetmelik, mevzuat veya yasal düzenleme yok. Tarım işçileri bu yokluk ve yoksunluk içinde karın tokluğuna yaşamın bütün değerlerinden soyutlanmış biçimde çalışmaya mahkûm bırakılmaktadır.

 

“12 SAAT TARLADA BİN BİR ZORLUKLA ÇALIŞMALARINA RAĞMEN, HERHANGİ BİR GÜVENCELERİ YOK”

Güvencesiz tarım işçilerinin içinde olduğu bu ekonomik tablodan daha vahimi olan işçilerin yaşadıklarının psikolojik boyutlarıdır. Tarım işçileri başta güvencesiz çalıştıkları için bu kapitalist hegemonyanın sağlamış olduğu düzene karşı aidiyetlerini kaybetmiş durumdalar. Bu haklı duygusal refleksin arkasında ne kadar emek verirlerse versinler değerlerinin görünmemesi yatmaktadır. Tarım işçileri, günde 12 saat tarlada bin bir zorlukla çalışmalarına rağmen, herhangi bir güvenceleri olmadığı için emekli olamayacaklardır. Zorlu kış şartlarında hastalandıklarında sosyal güvenceleri olmadığı için hastaneye gidememektedirler. Çok düşük ücrete çalıştıkları için her bir tarım işçisinin hane halkı ciddi geçim sıkıntısı çekmektedir.

Covid 19 salgının yaşandığı son bir yılda tarım işçilerinin sorunlarını çözmek bir yana, çalışma koşulları pandemiye göre düzenlenmediği için binlerce tarım işçisi maskesiz, eldivensiz ve sağlık haklarından mahrum şekilde çalışmaya devam etmektedir.

Tarım işçilerinin kapitalizmin tarihsel sürekliliğinden ve güncel yansımalarından kaynaklanan ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel sorunlarının çözümü için her türlü adım atılmalıdır. Tarım işçilerinin öncelikle evrensel çalışma koşullarına erişimini sağlayacak sağlık ve sosyal haklarını güvenceye alacak yasal düzenleme çıkarılması ve bir an önce uygulanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

 






Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.

 
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
yukselhaber.com © Copyright 2020-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA